Giro d’Italia - 02.06.2019 13:04

Carapaz víťazom Giro d´Italia ako prvý Ekvádorčan

Zdroj: sita

Víťazom 102. ročníka cyklistických pretekov Giro d´Italia sa stal Ekvádorčan Richard Carapaz. Členovi tímu Movistar stačila aj 36. priečka v záverečnej časovke na poistenie si celkového triumfu pred Talianom Vincenzom Nibalim (Bahrain-Merida) a Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-Visma). Ekvádor sa stal štrnástou krajinou, ktorá má na zozname víťazov prvej Grand Tour sezóny svojho cyklistu.

Dvadsaťšesťročný Carapaz vyhral na tohtoročnom Girod´Italia dve etapy. V náročnom treťom týždni si vybudoval takmer dvojminútový náskok, ktorý aj s pomocou skvele pracujúceho tímu Movistar udržal až do záverečnej časovky vo Verone. V tej mu síce bezprostredný rival Vincenzo Nibali nadelil takmer minútu, ale v celkovom poradí sa to odrazilo iba na znížení náskoku Ekvádorčana na konečných 1:05 min. Tretí Roglič, ktorý v závere na pódiovej priečke preskočil Španiela Mikela Landu (Movistar), zaostal celkovo o 2:30 min. Dôvod na radosť má aj tím Bora-Hansgrohe zásluhou celkovej šiestej pozície Poliaka Rafala Majku (+6:56). V nemeckom zoskupení na Giro d´Italia chýbali slovenskí cyklisti.

Záverečná časovka na 17 km, ktorá mala štart aj cieľ v historickej Verone, sa skončila triumfom Američana Chada Hagu z tímu Sunweb. Tridsaťročný Texasan si zapísal druhý triumf v profikariére, ale prvý na pretekoch Grand Tour. V cieli mal náskok 4 sekúnd pred belgickým špecialistom Victorom Campenaertsom a 6 sekúnd pred ďalším Belgičanom Thomasom de Gendtom (obaja Lotto-Soudal).