Giro d’Italia - 29.05.2019 13:14

Francúz Peters víťazom 17. etapy, lídrom Gira zostáva Ekvádorčan Carapaz

Zdroj: sita

Francúzsky cyklista Nans Peters z tímu AG2R La Mondiale sa stal víťazom kopcovitej 17. etapy na pretekoch Giro d´Italia, ktorá mala štart v Commezzadure a po 181 kilometroch vyvrcholila v známom stredisku zimných športov v Anterselve. Dvadsaťpäťročný rodák z Grenoblu bol súčasťou početného denného úniku, z ktorého zaútočil pred záverečným stúpaním a vytvoril si rozhodujúci náskok. Druhé miesto s mankom 1:33 min obsadil Kolumbijčan Esteban Chaves z tímu Mitchelton-Scott a tretí finišoval Talian Davide Formolo z Bory-Hansgrohe. Líder celkovej klasifikácie Ekvádorčan Richard Carapaz z tímu Movistar si bez problémov udržal ružový dres a o sedem sekúnd zvýšil svoj náskok pred druhým Talianom Vincenzom Nibalim (Bahrain-Merida) na 1:54 min.

Od úvodu stredajšej etapy sa viacerí cyklisti chceli dostať do úniku. Z početných atakov sa napokon vyprofilovala na čele osemnásťčlenná skupina, z ktorej vzišiel aj víťaz. Peters využil vyčkávanie protivníkov v skupine a k útoku sa odhodlal už dvadsať kilometrov pred cieľom. Jeho aktivite konkurenti spočiatku nevenovali pozornosť, z čoho vyplynul aj rozhodujúci vyše minútový náskok. Po príchode pod posledné stúpanie dňa do Anterselvy skúšali šťastie ďalší muži z úniku, no nedokázali sa priblížiť k Petersovi. Druhý Chaves stratil v cieli 94 sekúnd, súboj o tretie miesto zvládol najlepšie Formolo s odstupom 1:51.

V skupine najväčších favoritov na celkové prvenstvo vládol pokoj až do záverečných piatich kilometrov. Carapaz nepustil súperov k atakom a naopak ešte získal sedem sekúnd na druhého Nibaliho aj tretieho Primoža Rogliča. Slovinec celkovo stráca už viac ako dve minúty. Mierne si polepšil štvrtý Španiel Mikel Landa z Movistaru a svoj odstup do tímového kolegu znížil na 3:03 min. Z elitného sexteta vypadol Poliak Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), ktorého na šiestej pozícii nahradil Kolumbijčan Miguel Ángel López z Astany.

Vo štvrtok čaká na pelotón tranzitná 18. etapa s dĺžkou 222 km, ktorej trasa povedie z Valdaory do mesta Santa Maria di Sala. Cyklisti budú klesať z hôr k pobrežiu Jadranského mora.