Giro d’Italia - 14.10.2020 19:35

Démare po štvrtý raz predviedol víťazný šprint, Sagan po štvrtý raz na druhom mieste

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita

Francúz Arnaud Démare z tímu Groupama-FDJ vyhral už štvrtú etapu na 103. ročníku Giro d'Italia. V šprintérskom závere 11. etapy s cieľom v letovisku Rimini zdolal Slováka Petra Sagana (Bora-Hansgrohe) a Kolumbijčana Álvara Josého Hodega (Deceuninck - Quick Step). Démare potvrdil pozíciu najlepšieho šprintéra na tohtoročnom Gire a do bodovacej súťaže si jej líder pripísal ďalších 50 bodov. Spolu s bodom navyše zo šprintérskej prémii zvýšil náskok pred Petrom Saganom v boji o cyklámenový dres z 20 na 36 bodov. Tridsaťročný Slovák si pripísal už štvrté druhé miesto na svojom premiérovom Gire v kariére.

"V dnešnej etape sa nekonalo prekvapenie. Rovinatá etapa priniesla hromadný šprint. Družstvo opäť odviedlo veľmi dobrú prácu. V poslednom kilometri sme boli v prednej časti balíka a po poslednej ľavotočivej zákrute som nastúpil do záverečnej rovinky vo výbornej pozícii. Vydal som zo seba to najlepšie, ale na víťazstvo to nestačilo," uviedol Peter Sagan na webe svojho tímu Bora-Hansgrohe. "Vedeli sme, že dnes budú pelotón kontrolovať šprintérske tímy, preto sme ich nechali robiť túto prácu. Do záverečného špurtu šiel Peter z tretej pozície, dosiahol veľmi dobrú rýchlosť, ale stačila na druhé miesto. Celkovo však môžeme byť za dnešok spokojní s výsledkom aj vystúpením celého tímu," zhodnotil športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Ján Valach.

Stredajšia 11. etapa na trase Porto Sant'Elpidio - Rimini (182 km) mala takmer úplne rovinatý profil a len jednu vrchársku prémiu IV. kategórie. Bola všeobecne označovaná ako jedna z najľahších na trase 103. ročníka Giro d'Italia s predpokladaným šprintérskym záverom. Ten sa aj odohral. Peter Sagan šprintoval zo štvrtého miesta a po víťaznom klasikárskom ťažení z predchádzajúceho dňa vyžmýkal zo seba všetky sily, no o viac než pol dĺžky bicykla nestačil na svojho veľkého rivala Démara. Až desiaty skončil Talian Elia Viviani (Cofidis), ktorého počas etapy zrazila motorka.

V pôvodnom úniku sa ocitla pätica pretekárov Mattia Bais (Androni Giocattoli - Sidermec), Fabio Mazzucco, Francesco Romano (obaja Bardiani CSF Faizane), Sander Armée (Lotto Soudal) a Marco Frapporti (Vini Zabú KTM). Ešte 60 km pred cieľom mali náskok 3:26 min, ale potom sa táto skupina začala trhať. V posledných 30 km zostala vpredu už len dvojica Armee a Bais a v posledných 20 km bol vpredu už len Belgičan Armée s vyše 2-minútovým náskokom. Napriek veľkej snahe 34-ročný skúsený jazdec Lotto Soudal svoj náskok až do cieľa neudržal a 6 km pred "páskou" sa jeho hrdinský pokus skončil.

V uliciach prímorského letoviska Rimini sa tak napokon odohral očakávaný súboj šprintérov o etapové víťazstvo. Posledné tri kilometre mali technický profil, cyklisti museli zdolávať kruhové objazdy, šikany a rad zákrut popri mori. Posledných 600 m už bola rovinka až do cieľa. Ešte predtým 2 km pred cieľom bol vpredu trojčlenný šprintérsky vlak tímu Groupama-FDJ pre Arnauda Démara, ale hneď za nimi aj Maciej Bodnar a Peter Sagan. V závere Démare vyťažil z výbornej práce svojho tímu a pripísal si už štvrté víťazstvo na Corsa Rosa 2020 a celkovo štrnáste v tejto sezóne.

Na čele celkového priebežného poradia zostal Portugalčan Joao Almeida z tímu Deceuninck - Quick Step s náskokom 34 sekúnd pred Holanďanom Wilcom Keldermanom (Sunweb) a 43 sekúnd pred Španielom Pellom Bilbaom (Bahrain - McLaren). Petrovi Saganovi patrí 77. priečka s mankom 1:07:39 min na Almeidu.

"Mladíci v našom tíme odviedli enormnú prácu, aby stiahli náskok Sandera Arméeho a napokon ho aj dostihli. Moji traja vodiči ma dostali do perfektnej pozície v závere a cítil som dostatok sily v nohách, aby som dobre zašprintoval. Keď som šiel na Giro d'Italia, ani som nepremýšľal o štyroch etapových víťazstvách. Klobúk dolu pred mojimi tímovými kolegami, že mi tak pomáhajú," uviedol Arnaud Démare v tlačovej správe organizátorov.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora