Program
Cyklistika - 12.11.2021 13:09

Giro pôjde popri slovenských hraniciach. Predstavilo krásny finiš

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Prestížne cyklistické preteky Giro d'Italia budú tento rok špecifické tým, že sa bude jazdiť nižší počet časovkových kilometrov a zároveň sa okresala aj jazda proti chronometru. Podobných úsekov bude najmenej za ostatných šesťdesiat rokov, no talianski organizátori viac zaujali predstavenou traťou, ktorá sa celkom priblíži aj k našim hraniciam. Jej úvodné kilometre sa totiž budú jazdiť medzi Budapešťou a Visegrádom, na konci toho je šprint do kopca k pevnosti. Pokračuje sa v blízkosti Balatónu a následne sa dianie prenáša na Apeninský polostrov. Prejde sa sicílskymi Syrakúzami, po brehu Tyrrhenského aj Jadranského mora a na severe krajiny cyklisti prejdú okľukou cez Janov, Turín a oblasť Udinese až do Verony.

Cieľ je pritom naplánovaný v blízkosti ikonického veronského amfiteátra Arena. Riaditeľ pretekov Mauro Vegni tvrdí, že nižší počet časoviek nijak nezníži ich význam. Práve naopak. Prvá rozhodne o jednom z prvých nositeľov ružového dresu, ktorým je na Gire označený líder pretekov, druhá značne zamieša kartami v boji o celkové víťazstvo. Celkovo cyklisti našliapu 51-tisíc kilometrov a víťaz sa bude môcť hrdiť šampiónom 105. ročníka slávnych cyklistických pretekov. Popri spomenutých lokalitách bude pozornosť pútať aj výjazd na Etnu, pohorie Blockhaus a prekrásna príroda, obklopujúca Valle d'Aosta.

V predposlednej 20. etape sa očakáva, že aktéri budú takpovediac potiť krv. Naplánované sú tri stúpania, postupne do výšky 1918 m, 2239 m a nakoniec Marmolada s nadmorskou výškou 2057 metrov. Či sa v ružovom nachvíľu ocitne aj Peter Sagan, je otázne. Pri jeho silnej časovke by v Maďarsku mal mať o motiváciu postarané, avšak háji farby tímu TotalEnergies, ktorý nie je automatickým účastníkom takýchto veľkých akcií. Maďarsko pritom malo hostiť štart Gira už minulý rok. Vtedy však plány zhatila nepriaznivá pandemická situácia, ktorá zmenila dátum pretekov a následne aj ich trasu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora