MS - 11.09.2017 16:55

Saganovi budú pomáhať okrem brata a Kolářa aj Baška, Čanecký a Tybor

Huste Autor: Huste | Zdroj: sita

Peter Sagan bude v nórskom Bergene obhajovať titul cyklistického majstra sveta v pretekoch s hromadným štartom v kategórii elite v spoločnosti brata Juraja Sagana, Erika Bašku, Michaela Koláŕa (všetci Bora-Hansgrohe) a tiež ďalších dvoch pretekárov Mareka Čaneckého (Amplatz BMC) a Patrika Tybora (Dukla Banská Bystrica). Počas víťaznej púte za titulmi svetového šampióna v americkom Richmonde 2015 a katarskej Dauhe 2016 sa Sagan mohol spoľahnúť zakaždým iba na pomoc J. Sagana a M. Koláŕa, teraz bude mať prvýkrát k dispozícii až päť "pomocníkov".

Celkovo na svetový šampionát do Nórska (20.- 24. 9.) pocestuje 13 slovenských reprezentantov v piatich kategóriách. Časovky Slováci neobsadia, iba preteky s hromadným štartom. Informuje o tom Slovenský zväz cyklistiky v tlačovej správe.

Komisia cestnej cyklistiky SZC už dávnejšie avizovala zostavu nominovaných pretekárov. Pôvodný káder - jedna juniorka, jedna žena, šestica elitných mužov a štvorica juniorov je vďaka voľnej karte UCI rozšírená aj o pretekára do 23 rokov. "Nominačné kritériá boli našim jazdcom známe od začiatku sezóny. Komisia cestnej cyklistiky rozhodla, že Slováci budú štartovať len v pretekoch s hromadným štartom, na časovky nepostavíme nikoho. V súčasnosti nemáme takých pretekárov, u ktorých by bola v časovke šanca na lepší výsledok. V pretekoch však budeme mať dve veľmi silné zostavy,“ priblížil rozhodnutie cestnej komisie Martin Riška, vedúci výpravy na MS a zároveň koordinátor cestnej cyklistiky SZC.

"Hlavným cieľom bude, samozrejme, obhajoba titulu Petrom Saganom, ktorá by bola prepisom histórie cestnej cyklistiky. Peťo aj ostatní naši pretekári však budú mať veľmi ťažkú pozíciu v balíku, určite budú najsledovanejšími jednotlivcami v pelotóne. Už viackrát sme sa ale mohli presvedčiť o Petrovej genialite na vystihnutie tej správnej chvíle v boji o výsledok. Veľmi mu želám, aby mu to po nespravodlivom predčasnom ukončení Tour de France vyšlo pri ďalšej obhajobe dúhového dresu,“ povedal pred MS Peter Privara, prezident SZC.

Informácie k nominácii doplnil Martin Riška: "Okrem eliťákov posielame do Bergenu aj silnú partiu juniorov. Aj títo chalani majú šancu na dobrý výsledok. Matúš Štoček sa už viackrát ukázal na svetovom podujatí, podarilo sa to aj prvoročiakovi Matejovi Blaškovi. V ostatných kategóriach máme len po jednom pretekárovi. Tí sa síce nemôžu spoľahnúť na spoluprácu tímu, ale na druhej strane môžu prekvapiť.“

Elitnú kategóriu mužov povedie Ján Valach, ostatné pokryjú Milan Novosad a Matej Vyšňa.

Okrem boja o dúhový dres sú každoročne majstrovstvá sveta sprevádzané aj kongresom UCI. Tento rok je hlavným bodom programu voľba nového prezidenta Medzinárodnej cyklistickej únie. Hlavným favoritom na vystriedanie Briana Cooksona na čele UCI je David Lapartient, aktuálny prezident Európskej cyklistickej únie. Medzi 15 európskych delegátov s volebným právom patrí aj slovenský prezident Peter Privara.