Peter Sagan - 03.10.2018 21:35

Sagan bude nosiť tento dres. Jeho autobiografia bude bestseller

Zdroj: sita

Cyklista Peter Sagan po troch rokoch mení dúhový dres majstra sveta za nemenej slušivý úbor slovenského šampióna. Mal by v ňom absolvovať úvodnú časť sezóny 2019, keďže tú tohtoročnú už ukončil majstrovstvami sveta v Innsbrucku. Aj keď sa ešte zrejme zúčastní na nejakých podujatiach, nebudú mať oficiálny súťažný charakter pod hlavičkou Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

Zdroj: Peter Sagan

Na novom Saganovom drese od firmy Sportful, ktorý predstavil vo Feltre v severotalianskom regióne Veneto, dominuje biela farba so slovenskou vlajkou uprostred a výrazným nápisom jeho tímu BORA hansgrohe. Biele rukáve majú zakončenia vo farbách dúhy. Spodnú čas dresu tvoria čierne cyklistické nohavice, ktoré budú lemovať pruhy v slovenských farbách. Sagana na malej slávnosti sprevádzal jeho taliansky kolega a kamarát z tímu Bora-Hansgrohe Daniel Oss, ktorý sa ho dokonca snažil napodobňovať v slovenčine. Dvadsaťosemročný Slovák sa vrátil k svojmu nedávnemu vystúpeniu na MS v Innsbrucku, kde takmer 5000 výškových metrov bolo nad jeho sily a z pretekov predčasne odstúpil.

"Bol to pre mňa ťažký deň v kopcoch, ale všetko má svoj koniec. Som hrdý na tri roky v dúhovom drese majstra sveta. Poprosil som organizátorov, aby som mohol môjmu nástupcovi Alejandrovi Valverdemu odovzdať zlatú medailu. Ešte raz som sa chcel dotknúť dúhového dresu," zavtipkoval Sagan, cituje ho talianska verzia Eurosportu.

Talianov zaujímalo, aký je vzťah medzi Saganom a Valverdem. "Myslím si, že titul nemôže byť v správnejších rukách. Alejandro bol už v roku 2003 v Hamiltone strieborný na svetovom šampionáte. Bolo to v čase, keď som mal ja ešte svoj vlastný svet horských bicyklov," povedal Sagan.

Trojnásobný majster sveta má v zbierke šesť zelených dresov za triumf v bodovacej súťaži na Tour de France, ale na nemenej prestížnom podujatí Grand Tour Giro d´Italia dosiaľ nikdy nesúťažil. Môže sa to v budúcnosti zmeniť? "Budeme sa tým zaoberať v novembri, ale niekedy pred koncom kariéry by som chcel prísť. Uvidíme, ale vy z toho robíte lezenie po kopcoch. Fakt je ten, že dres pre najlepšieho mladého jazdca už nemôžem vyhrať, byť najlepším vrchárom je nereálne a celkový triumf? Na to som príliš tučný," žartoval Sagan.

Na žilinského rodáka s oficiálnym bydliskom v Monte Carle čaká už vo štvrtok 4. októbra ďalšia spoločenská udalosť. V Londýne bude krstiť autobiografiu s príznačným názvom: "Môj svet."

"Áno, je to svet šampióna dvoch kolies, ktorý nikdy nemá dovolenku či prázdniny. Ale aký problém? Veď žijem svoj sen," píše Sagan vo svojej knihe.