Peter Sagan - 29.09.2019 17:45

Svetovým šampiónom v cyklistike nečakane Dán Pedersen, Sagan prišiel piaty

Zdroj: huste/sita

Dán Mads Pedersen sa stal nečakaným víťazom pretekov s hromadným štartom na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike v Anglicku. V záverečnom špurte trojčlennej skupiny v úniku zdolal renomovanejších pretekárov Taliana Mattea Trentina a Švajčiara Stefana Künga. Dvadsaťtriročný Pedersen sa postaral o prvý titul pre Dánsko v 86-ročnej histórii cestných pretekov jednotlivcov na majstrovstvách sveta. Slovák Peter Sagan skončil piaty s odstupom 43 sekúnd za víťazným Pedersenom. Trojnásobný svetový šampión zaútočil 5 km pred cieľom zo skupiny favoritov, ale bol to už neskorý pokus na dostihnutie vedúcej štvorice, resp. trojice v úniku.

Pedersen zvládol 261 km na trase Leeds - Harrogate za 6:27:28 h. V mimoriadne náročných podmienkach v silnom daždi, chlade a vetre sa približne 40 km pred cieľom zrodil rozhodujúci únik, ktorý v premiešanej zostave vydržal až do cieľa. Dvesto metrov pred cieľom v stúpavom šprinte zaútočil taliansky favorit Trentin, ale spoza neho zareagoval Pedersen a prekvapujúco svoj útok doviedol do zlatého konca.

"Je to sen každého z nás nosiť dres majstra sveta a mne sa to teraz splnilo. Je to neuveriteľné. Vôbec som na začiatku pretekov nepredpokladal, že sa to môže stať. Plán bol taký, že som sa mal dostať dopredu už v úvodných kolách na okruhu a potom sme očakávali útoky Belgičanov s Fuglsangom. To sa však nestalo, nenasledovali Van der Poela s Trentinom, a tak som zostal vpredu. Keď som sa ocitol v čelnej skupine, iba som si opakoval - musím prežiť, prežiť a ešte raz prežiť a potom sa o niečo pokúsiť v šprinte," povedal Mads Pedersen, cituje ho aj portál Cyclingnews.

Predpoveď počasia pre bolesť Severný Yorkshire na nedeľu upozorňovala na hustý dážď a silný vietor, čiže veľmi zlé poveternostné podmienky. Preto sa riadiaci orgán svetovej cyklistiky rozhodol zakročiť a trasu majstrovských pretekov mužov skrátil o 24 km a tiež ju čiastočne pozmenil. Z pôvodného plánu vystrihli stúpania Buttertubs a Grinton Moor v Yorkshire Dales. Revidovaná trasa viac smerovala viac na východ od tej pôvodnej.

Už krátko po štarte v Leedsi sa odpútala silná 11-členná skupina s viacerými zaujímavými menami. Jej súčasťou boli Kolumbijčan Nairo Quintana, Čech Petr Vakoč či Poliak Maciej Bodnar, ale aj dvaja víťazi tohtoročných pretekov Grand Tour Ekvádorčan Richard Carapaz a Slovinec Primož Roglič. Skupina si v daždi a vetre poľahky utvorila trojminútový a neskôr aj štvorminútový náskok. Keďže v nej nemali zastúpenie Španieli, Francúzi, Holanďania či Austrálčania, práve jazdci týchto silných krajín sa neskôr najviac snažili o zredukovanie jej náskoku. Počasie výrazne strpčovalo cyklistom život. Televízne zábery neraz ukázali mohutné kaluže vody na ceste, ktoré muselo rozrážať čelo prednej skupiny, resp. pelotónu. O pády a technické problémy nebola núdza. Približne 125 km pred cieľom postihol pád aj jedného z favoritov na víťazstvo Belgičana Philippa Gilberta. Na svetového šampióna z roku 2012 poctivo počkal mladík v belgickom tíme Remco Evenepoel. Spolu začali stíhaciu jazdu za pelotónom, ale zjavne otrasený Gilbert aj tak z pretekov odstúpil. Neskôr ho nasledoval aj strieborný z časovky Evenepoel.

Po príchode na 14-kilometrové technické okruhy okolo Harrogate sa náskok úniku zmenšil pod jednu minútu a na na začiatku druhého z deviatich okruhov sa definitívne skončil. V daždi pribúdali odstúpenia ako na bežiacom páse. Pri treťom prejazde cieľom zostalo v pelotóne už iba 86 cyklistov z pôvodného počtu 197. Zatiaľ čo Peter Sagan sa pohyboval v relatívne bezpečnej prednej časti pelotónu, spoločnosť mu robil už len starší brat Juraj. Ďalší dvaja Slováci Ján Andrej Cully a Erik Baška sa zaradili medzi tých, čo predčasne skončili. Štyridsať kilometrov pred cieľom sa vpredu objavila štvorčlenná skupina so Švajčiarom Stefanom Kungom, Holanďanom Mikom Teunissenom, Talianom Giannim Mosconom a Dánom Madsom Pedersenom. Utvorili si 30-sekundový náskok. Peter Sagan preťal cieľovú čiaru tri okruhy pred koncom na 22. mieste, jeho brat Juraj bol päťdesiaty deviaty s mankom 40 sekúnd.

O ďalších 10 km sa poradie vpredu premiešalo. Odpadol Teunissen, ale pribudol jeho silný krajan Mathieu van der Poel a taliansky líder Matteo Trentin. Toto kvinteto malo pri prejazde cieľom dva okruhy pred koncom náskok 12 sekúnd pred triom Carlos Betancur, Toms Skujinš a Ion Izagirre. Preriedená skupina favoritov aj s Petrom Saganom zaostávala 25 sekúnd.Lenže potom sa začal zvyšovať náskok "utečencov" a 20 km pred cieľom skupina favoritov mala už 54-sekundové manko. A to už bol dostatočný rozdiel. Do posledného okruhu 14 km dlhého okruhu sa vrútila pätica so 48 sekundami k dobru a bolo jasné, že víťaz vzíde spomedzi nich. Van der Poel to prekvapujúco vzdal 12 km pred cieľom, keď nedokázal udržať tempo a totálne mu došli sily. Vpredu zostala štvorica s talianskou prevahou s Trentinom a Mosconom, ale ani to nevydržalo až do konca. Necelých 6 km pred koncom Moscvon v stúpaní zaostal a v závere si to o titul rozdalo zostávajúce trio. Prekvapujúco mal najviac síl mladý Dán Pedersen, ktorého najväčším úspechom bolo dosiaľ druhé miesto na pretekoch Okolo Flámska 2018.

Výsledky:

Preteky s hromadným štartom - muži (Leeds - Harrogate, 261 km): 1. Mads Pedersen (Dán.) 6:27:28 h, 2. Matteo Trentin (Tal.), 3. Stefan Küng (Švaj.) - rovnaký čas ako víťaz, 4. Gianni Moscon (Tal.) +17 s, 5. Peter Sagan (SR) +43, 6. Michael Valgren (Dán.) +45, 7. Alexander Kristoff (Nór.), 8. Greg van Avewrmaet (Belg.), 9. Gorka Izagirre (Šp.), 10. Rui Costa (Portug.) - všetci +1:10 min,... Juraj Sagan, Ján Andrej Cully a Erik Baška (všetci SR) - nedokončili.