Peter Sagan - 08.03.2020 16:00

Víťaz ďakoval Petrovi Saganovi

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita

Nemecký reprezentant Maximilan Schachmann z tímu Bora-Hansgrohe vyhral 1. etapu na cyklistických pretekoch Paríž-Nice, ktoré sú zaradené do prestížneho seriálu WorldTour. Na 154 km dlhej trase so štartom aj cieľom v Plaisire na predmestí Paríža nemecký šampión Schachmann zdolal spolujazdcov v úniku Belgičanov Dylana Teunsa (Bahrain - McLaren) a Tiesja Benoota (Team Sunweb) ako aj Francúza Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick Step). Ten záver vypustil a prišiel do cieľa o 3 sekundy neskôr ako zvyšné trio. Práve Alaphilippe a Benoot sa dlhé kilometre v úniku pokúšali podmaniť si prvú etapu, ale niekoľko kilometrov pred cieľom ich dostihli Schachmann a Teuns. Schachmann je prvým lídrom pretekov, ktoré obsahujú osem etáp a vyvrcholia na juhu Francúzska v Nice. S odstupom 2 sekundy je druhý Benoot a o štyri sekundy späť je jeho krajan Teuns.

Slovák Peter Sagan bol v nepriaznivom počasí dlho súčasťou prvej skupiny prenasledovateľov, ale do boja o víťazstvo neprehovoril. V daždi a silnom vetre napokon v závere zvoľnil a skončil tridsiaty s odstupom pol minúty za víťazným tímovým kolegom Schachmannom. Celkovo po 1. etape je P. Sagan rovnako tridsiaty o 40 sekúnd za lídrom Schachmannom. Starší zo Saganovcov Juraj obsadil v 1. etape 102. priečku s mankom 9:33 min na víťaza. Celkovo je tiež 102. (+9:43).

"Som šťastný aj vďačný svojim tímovým kolegom. V istom momente ma zachránil Peter Sagan a neskôr fantastickú robotu odviedol Felix Grosschartner. Boli to pre mňa prvé skutočne náročné preteky v tomto roku. Moje nohy cítia bolesť, ale súperi boli na konci zrejme ešte viac unavení. To mi dodalo potrebné sebavedomie," vyhlásil Maximilian Schachmann podľa špecializovanému portálu Cyclingnews.

O 15 sekúnd pred Petrom Saganom prišla do cieľa silná 25-členná skupina s viacerými favoritmi na celkové víťazstvo. Nechýbali v nej Talian Vincenzo Nibali, Francúz Thibaut Pinot, Kolumbijčan Nairo Quintana, Nemec John Degenkolb, Čech Zdeněk Štybar, Belgičania Yves Lampaert či Philippe Gilbert ako aj Austrálčan Michael Matthews.

Trojnásobný majster sveta Sagan mal pôvodne tento víkend štartovať na prestížnej klasike Strade Bianche a od budúcej stredy mal absolvovať aj tradičné etapové preteky Tirreno-Adriatico (11. - 17. 3.). Obe tieto podujatia však talianska vláda v súčinnosti s organizátormi zrušila pre obavy z ďalšieho rozšírenia koronavírusu. Taliani ešte v stredu večer rozhodli, že všetky športové podujatia v Taliansku sa až do 3. apríla 2020 musia konať bez účasti divákov a neskôr viaceré z nich zrušili vrátane finále Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Cortine d´Ampezzo. Taliansko sa stalo európskym epicentrom šírenia nákazy ochorením COVID-19. Na Apeninskom polostrove zomrelo už takmer 150 osôb a takmer 4000 ich je nakazených.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora