Peter Sagan - 18.03.2020 23:06

Sagana čaká asi drastická jeseň. Čo všetko sa plánuje presunúť?

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/sita

Pandémia koronavírusu poriadne narušila tohtoročný cyklistický kalendár. Niektoré podujatia sú zatiaľ odložené na neurčito, ďalšie sa vôbec neuskutočnia. Zmeny termínov sa dotkli aj prestížnych jarných monumentálnych klasík Miláno-Sanremo, Paríž-Roubaix a Okolo Flámska či úvodnej Grand Tour sezóny Giro d'Italia. Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) David Lappartient však verí, že pre spomínané preteky nájdu v harmonograme aktuálnej sezóny miesto.

"V nasledujúcich dňoch a týždňoch budeme pracovať na zmene kalendára, pričom budeme brať do úvahy vývoj pandémie. Prvou možnosťou je posunutie monumentov na jeseň. V tomto prípade by sme posunuli koniec sezóny o dva týždne neskôr na 31. októbra," vysvetlil Lappartient v stredajšom rozhovore pre francúzsku televíziu.

Z trojice Grand Tour zatiaľ odložili iba májové Giro d'Italia, ktoré malo odštartovať 9. mája v Budapešti a jeho úvodné tri etapy boli naplánované na maďarskom území. "Giro patrí medzi naše priority a myslím si, že máme dobrú šancu na jeho usporiadanie. Pravdepodobne niekedy na jeseň," hovoril šéf svetovej cyklistiky, ktorý zároveň priznal, že trasa Gira môže byť skrátená, pozmenená a 103. ročník nemusí odštartovať v Budapešti.

Rýchle šírenie nákazy COVID-19 v Európe môže ohroziť aj 107. ročník Tour de France, ktorý by sa mal uskutočniť od 27. júna do 19. júla. Prezident UCI je v tomto smere zatiaľ pokojný. "V súvislosti s Tour sa do tohto momentu nič nemení," doplnil Lappartient. Tretia Grand Tour roka, španielska Vuelta a Espaňa, má odštartovať 14. augusta.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora