Peter Sagan - 09.10.2020 18:02

VIDEO: Sagan ho už pozná odzadu ako svoju milú

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita/youtube

Ani ďalší pokus Petra Sagana (Bora-Hansgrohe) o prvé víťazstvo na Giro d'Italia sa neskončil víťazstvom. V 7. etape slávnych talianskych pretekov sa rýchly Slovák opäť musel skloniť pred Francúzom Arnaudom Démarem z tímu Gropuama-FDJ, ktorý si v záverečnom šprinte v Brindisi pripísal už tretí etapový triumf na tohtoročnom Gire. Zároveň zvýšil náskok pred Saganom na čele bodovacej súťaže z 39 na 55 bodov.

Sagan má už tretie druhé miesto pri svojej premiére na Giro d'Italia. Tretí skončil Austrálčan Michael Matthews z tímu Sunweb. V záverečnom šprinte sa Démare a Sagan jasne odpútali od zvyšku šprintérskeho poľa. Slovák bol na zadnom kolese Francúza, ale ten ho pred seba nepustil. Chvíľami sa zdalo, že ho aj trochu blokuje. Sagan sa ho pokúšal predísť z pravej strany, kde však nebolo dostatok miesta. V samom závere už Sagan rezignoval.

Piatková etapa merala iba 143 km a všeobecne sa o nej hovorilo ako o najľahšej v celom programe 103. ročníka Giro d'Italia. Cyklistom však znepríjemňoval jazdu z Matery do Brindisi občas veľmi silný vietor. Štvoricu v úniku tvorili Talian Marco Frapporti (Vini Zabú - KTM), Belgičan Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Švajčiar Simon Pellaud (Androni Giocattoli - Sidermec) a Čech Josef Černý (CCC Team). Neskôr zostala vpredu len dvojica Frapporti - Pellaud. Ich pokus sa však skončil relatívne skoro - 53 km pred cieľom. Na šprintérskej prémii o body do súťaže o cyklámenový dres Sagan skončil piaty a jeho hlavný rival Démare získal na štvrtej priečke o bod viac. V závere v Brindisi sa podľa očakávania udial hromadný šprint. Tím Groupama-FDJ pripravil výbornú pozíciu pre Démara a cyklista jazdiaci v cyklámenovom drese lídra bodovacej súťaže opäť potvrdil dobrú formu a čoraz väčšie sebavedomie. Démare si pripísal už 13. triumf v aktuálnej pandémiou koronavírusu poznačenej sezóne a v tomto smere najlepší z celého profipelotónu.

V celkovej klasifikácii zostal na čele Portugalčan Joao Almeida z tímu Deceuninck - Quick Step. Na druhé miesto sa s mankom 48 sekúnd z tretieho posunul Holanďan Wilco Kelderman (Sunweb), ktorý predstihol Španiela Pella Bilbaa (Bahrain-McLaren). Ten zaostáva o 49 sekúnd.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora