Peter Sagan - 28.06.2021 17:41

Sagan padol pri záverečnom špurte tretej etapy

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: Huste.tv

Opäť smola! Slovenský cyklista Peter Sagan po kolízii s Austrálčanom Calebom Ewanom spadol v záverečnom špurte pondelkovej 3. etapy 108. ročníka Tour de France.

V tej chvíli tretí Sagan sa nemohol vyhnúť padajúcemu Ewanovi, ktorý zavadil o súperovo koleso a strhol so sebou aj finišujúceho Slováka. Sagan sa našťastie postavil, Ewan ešte niekoľko minút zostal ležať v cieľovej rovinke. Etapu z Lorientu do Pontivy vďaka tomu vyhral Belgičan Tim Merlier.

AGENTÚRNA SPRÁVA

Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) mal skvelú východiskovú pozíciu na víťazstvo v 3. etape na 108. ročníku Tour de France, ale pred poslednou zákrutou pred cieľom sa ocitol v páde spoločne so svojím veľkým austrálskym rivalom Calebom Ewanom (Lotto Soudal). Televízne zábery ukázali, že iniciátorom pádu bol Ewan, ktorý so sebou vo veľkou rýchlosti stiahol aj Sagana a obaja sa potom niekoľko metrov kĺzali po asfalte.

Na rozdiel od Ewana Sagan krátko po páde vstal, vysadol na bicykel a pomaly došiel do cieľa. Neoficiálne ho klasifikovali na 80. mieste o 56 sekúnd za víťazom. Podľa pohľadu na Ewana, ktorý zostal dlho ležať na cestu, to vyzeralo na zlomeninu možno aj kľúčnej kosti a predčasný koniec v pretekoch.

Víťazom etapy z Lorientu do Pontivy (182,9 km) poznačenej mnohými pádmi, sa stal Belgičan Tim Merlier z tímu Alpecin-Fenix, ktorý svoj debut na Tour de France hneď ozdobil etapovým triumfom. Nadvládu stajne Alpecin-Fenix potvrdil druhým miestom jeho krajan Jasper Philipsen, tretí skončil francúzsky šprintér tímu Arkéa Samsic Nacer Bouhanni. V celkovom poradí zostal na čele Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý si udržal náskok 8 sekúnd pred Francúzom Julianom Alaphilippom (Deceuninck - QuickStep). Na tretie miesto poskočil Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos Grenadies) s mankom 31 sekúnd na lídra.

Veľkú smolu mal v pondelok holandský tím Jumbo-Visma. Najprv po páde prišiel o holandského domestika Roberta Gesinka (zlomenina kľúčnej kosti) a necelých 10 km pred cieľom sa na zemi ocitol aj jeho slovinský líder Primož Roglič. Štvrtý muž priebežného celkového poradia sa doudieraný posadil na bicykel a pokračoval za pomoci tímových kolegov do cieľa v Pontivy, Hlavné pole však bolo v tom čase už veľmi rýchle a Roglič prišiel do cieľa na 92. mieste s mankom 1:21 min.

Štvoricu a neskôr len trojicu v úniku Jelle Wallays, Michael Schär, Cyril Barthe (bol tam s nimi aj Maxime Chevalier) dostihol pelotón až 5,5 km pred cieľom, keď už cyklisti začali klesať do cieľového mesta Pontivy. Krátko na to prišiel v úzkej časti cesty v zákrute ďalší pád, ktorý zastavil francúzskeho šprintéra tímu Groupama-FDJ Arnauda Démara či Austrálčana Jacka Haiga.

Sagan bodoval na šprintérskej prémii v La Fourchette na 118,3 km, ale nie podľa svojho gusta. Za štvoricou v úniku prišiel ako prvý z hlavného poľa Caleb Ewan a za ním Mark Cavendish a Michael Mörkov. Sagan bol spomedzi šprintérov šiesty a celkovo desiaty a do bodovacej súťaže mu pribudlo 6 bodov. Priebežne však klesol na štrnáste
miesto poradia bodovacej súťaže, keďže v cieli po smolnom páde ďalšie body nepridal. Víťazom prémie sa stal Francúz Cyril Barthe z Pro-tímu B&B Hotels p/b KTM. V zelenom drese lídra bodovacej súťaže zostal Alaphilippe.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora