Etapy - 13.07.2019 17:30

Víťazné sólo De Gendta v Saint Étienne, Sagan na piatom mieste

Zdroj: sita, youtube

Belgičan Thomas De Gendt z tímu Lotto Soudal sa po skvelom sóle stal víťazom 8. etapy na 106. ročníku Tour de France, ktorá mala štart v Macone a po 200 km vyvrcholila v Saint Étienne. De Gendt si v závere mimoriadne náročnej etapy so stredohorským charakterom udržal drobný náskok pred dvojicou stíhajúcich Francúzov Thibautom Pinotom a Julianom Alaphilippom. Slovák Peter Sagan finišoval na 5. mieste s odstupom 26 sekúnd a opäť zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže, kde mieri za rekordným siedmym triumfom. Líder tímu Bora-Hansgrohe má k dobru 60 bodov pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom (Sunweb).

Staronovým majiteľom žltého dresu sa stal Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck - Quick Step, ktorého posunul do líderskej pozície skvelý nástup na poslednej vrchárskej prémii dňa približne 14 km pred cieľom. Alaphilippe skončil v sobotňajšej etape na 3. priečke a celkovo má náskok 23 sekúnd pred doterajším lídrom Talianom Giuliom Cicconem (Trek-Segafredo) a 53 sekúnd pred krajanom Pinotom.

Sobotňajšia etapa mala výrazne členitý charakter so siedmimi kategorizovanými, ale aj ďalšími neklasifikovanými stúpaniami a celkovo takmer štyrmi tisíckami výškových metrov v Centrálnom masíve. Už hneď po štarte ušlo z pelotónu silné trio Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Niki Terpstra (Total Direct Énergie) a Ben King (Dimension Data), ku ktorým sa po 8 kilometroch pridal aj Alessandro De Marchi (CCC). Na 20. km mala táto štvorica k dobru už 3:30 min pred pelotónom. Na 33. km prišla na rad šprintérska prémia v Cercié-en-Beaujolais a 20 bodov si tam pripísal vlaňajší víťaz klasiky Okolo Flámska Niki Terpstra. Peter Sagan tradične zabojoval o body v hlavnej skupine a skončil v nej na druhom, čiže celkovo šiestom mieste za štvoricou "utečencov" a Eliom Vivianim. Sagan si pripísal ďalších 10 bodov do súťaže o zelený dres a virtuálne zvýšil náskok pred Talianom Sonnym Colbrellim na 58 bodov.

Belgický tempár De Gendt potom začal usilovne zbierať víťazstvá na vrchárskych prémiách a výrazne si nimi polepšil v súťaži o bodkovaný dres. Vďaka piatim päťbodovým zásahom a jednému triumfu na prémii za 2 body znížil náskok krajana Tima Wellensa na 8 bodov. Pelotón ešte 60 km pred koncom zaostával o takmer 4 minúty, ale už len za dvojicou De Gendt - De Marchi. King a Tepstra začali zaostávať. Rýchle tempo v stúpaniach II. kategórie už prestával stíhať aj Peter Sagan, ale čo stratil v kopci, dohnal v následnom zjazde. O rýchle tempo v pelotóne sa starali najmä jazdci tímov Astana a EF Education First, ktorí by radi videli v závere ako víťaza niektorého zo svojich pretekárov.

Vpredu sa De Gendt vzdialil De Marchimu v stúpaní na poslednú horskú prémiu dňa na "trojku" Cote de la Jaillére (dlž´ka 1,9 km, priemer 7,9%) 14 km pred cieľom. V hlavnej skupine došlo k pádu viacerých jazdcov tímu Ineos vrátane obhajcu titulu Gerainta Thomasa, ale po dvoch kilometroch sa dotiahli na svojich súperov. Najbojovnejší jazdec sobotňajšej etapy De Gendt skompletizoval maximum bodov z kopcov triumfom na Jaillére, kde mal náskok 31 sekúnd pred Julianom Alaphilppom (Deceuninck - Quick Step) a Thibautom Pinotom (Groupama-FDJ). Ofenzíva dvojice Francúzov pokračovala aj v zjazde a Alaphilioppe sa virtuálne dostal opäť do žltého dresu lídra pretekov pred Taliana Giulia Cicconeho (Trek-Segafredo). V silnej skupine s Cicconem, ktorá zaostávala v posledných 3 km za De Gendtom o 35 sekúnd, sa udržal aj Peter Sagan, ale na etapové víťazstvo už nezaútočil. De Gendt si veľký triumf postrážil, no Francúz Alaphilippe sa opäť oblečie do žltého dresu lídra.

Tour de France 2019 - výsledky:

8. etapa (Macon - Saint Étienne, 200 km): 1. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 5:00:17 h, 2. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ, 3. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step - obaja +6 s, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott - všetci +26

Poradie po 8. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 34:17:59 h, 2. Giulio Ciccone (Tal.) Trek-Segafredo +23, 3. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +53, 4. George Bennett (N. Zél.) Jumbo-Visma +1:10 min, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:12, 6. Egan Bernal (Kol.) Ineos +1:16

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 204 bodov, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 144, 3. Sonny

Tagy: TOP huste.tv