Etapy - 02.09.2020 17:49

5. etapa Tour de France: Sagana aj Alaphilippa vyzliekli z dresov

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/TdF

Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval na štvrtom mieste v 5. etape na 107. ročníku Tour de France a prišiel o zelený dres lídra bodovacej súťaže. Vzal mu ho jeho bývalý kolega z tímu Bora-Hansgrohe Sam Bennett (Deceuninck Quick-Step), ktorý Sagana zdolal na rýchlostnej prémii aj v cieli etapy v meste Privas.

V záverečnom hromadnom finiši etapy z Gapu do Privas (183 km) mal najviac síl Belgičan Wout van Aert z tímu Jumbo-Visma. Druhý skončil Holanďan Cees Bol zo Sunwebu a tretí už spomenutý Ír Sam Bennett. Na čele celkového priebežného poradia zostal Francúz Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) s náskokom 4 sekúnd pred Britom Adamom Yatesom (Mitchelton-Scott) a 7 sekúnd pred Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-Visma).

"Bola to asi najjednoduchšia etapa, lebo v nej nebol žiadny únik. Záver bol trochu hektický, ale som vďačný za príležitosť, že som mohol zaútočiť na víťazstvo a nakoniec sa mi to aj podarilo. Odteraz budem opäť podporovať našich lídrov Primoža Rogliča a Toma Dumoulina," uviedol Wout van Aert v prvej televíznej reakcii.

Sagan virtuálne prišiel o zelený dres už počas etapy, keď skončil štvrtý na šprintérskej prémii. A keďže Ír Bennett ovládol prémiu na 47. km v l' Épine a pripísal si 20 bodov, stal sa dočasným lídrom súťaže o zelený dres. Neskôr v cieli vďaka tretiemu miestu Bennett zvýšil svoj náskok pred Saganom na 9 bodov. Aktuálne ich má 123, kým druhý Sagan 114. Tretí je Nór Alexander Kristoff s 93 bodmi.

Stredajšej etape by sa hodili prívlastky pokojná a nezaujímavá. Na 130. a 167. km pelotón prekonal dve vrchárske prémie najnižšej štvrtej kategórie s celkovou dĺžkou 7,1 km a priemerným sklonom 3,7, resp. 4,2%. Ani tie však neprinútili nikoho k zvýšenej aktivite a etapa sa napokon celá odohrala bez klasického úniku. Obe prémie vyhral a po jednom bode si pripísal francúzsky líder vrchárskej súťaže Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale). Na konte už má 23 bodov, čo je po piatich etapách TdF najviac od roku 2002.

V záverečných piatich kilometroch na rovine sa šprintérske tímy usilovali o čo najlepšie pozície do hromadného špurtu. Veľa práce na čele odrobil Sunweb pre Ceesa Bola, ktorý napokon skončil druhý tesne za Van Aertom. Univerzálny Belgičan dostal voľnú ruku od svojho tímu Jumbo-Visma a ukázal, že jeho forma po letnom reštarte sezóny je obdivuhodná. Po triumfoch na klasikách Miláno - San Remo a Strade Bianche či etapovom prvenstve na Critérium du Dauphiné dokázal po roku vyhrať aj etapu na Tour de France. Sagan finišoval ako štvrtý s odstupom dvoch dĺžok bicykla za Van Aertom a Bolom a tesne za Bennettom.

Žltého Alaphilippa dekorovali opäť do žltého dresu, avšak neskôr mu organizátori udelili 20-sekundovú penalizáciu za to, že si z auta zobral občerstvenie necelých 20 kilometrov pred cieľom, čo je proti pravidlám. Jeho tím sa iste ešte odvolá, ale pravdepodobne pôjde zajtra v žltom  Brit Adam Yates.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Tagy: Tourminator