Novinky z Tour de France - 10.09.2020 18:46

12. etapa Tour de France: Hirschi konečne dominoval, Sagan priviedol pelotón

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/TdF

Švajčiar Marc Hirschi z tímu Seunweb bol najrýchlejší v 12. etape Tour de France, keď v závere premenil na víťazstvo takmer 30 km dlhé sólo. V cieľovom meste Sarran mal náskok 47 sekúnd pred Francúzom Pierrom Ronaldom z prokontinentálneho tímu B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM. Výrazný úspech tímu Sunweb podčiarkol tretím miestom Dán Sören Kragh Andersen (+52 s).

Slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe Peter Sagan finišoval najrýchlejšie z pelotónu, čo stačilo na 13. miesto v cieli s odstupom 2:30 min za víťazom. Do bodovacej sútaže si pripísal 4 body a predtým ešte 7 bodov za deviatu priečku na rýchlostnej prémii. Náskok lídra Íra Sama Bennetta skresal iba o dva body na 66 bodov, keďže Bennett ho na prémii tesne zdolal.

Bývalý majster sveta do 23 rokov Hirschi bol v nádejnom úniku už v druhej a najmä v 9. etape,ale vtedy svoje odvážne vyše 80 km dlhé sólo v Pyrenejach ešte nedotiahol do víťazného konca. Dva kilometre pred cieľom ho v náročnej horskej etape dotiahla silná skupinka vrchárov a napokon sa musel uspokojiť s tretím miestom. O štyri dni neskôr mu to už vyšlo.cHirschi vo veku 22 rokov debutuje na Tour de France a aktuálne dosiahol najväčší úspech kariéry. Stal sa prvým Švajčiarom s etapovým triumfom na Tour de France po ôsmich rokoch. Vtedy sa tešil legendárny Fabian Cancellara, ktorý už ukončil kariéru.

"Je to prvé moje profesionálne víťazstvo a prišlo na Tour de France, už to ani nemôže byť lepšie. Dvakrát som bol predtým veľmi blízko a už som ani neveril, že sa to podarí. Posledné metre som si však už užíval, boli to veľmi pekné pocity," uviedol Marc Hirschi v prvej televíznej reakcii.

Štvrtková etapa na trase Chauvigny - Sarran bola s 218 km najdlhšia v tohtoročnej edícii Tour de France a mala zvlnený profil so štyrmi vrchárskymi prémiami štvrtej, tretej a druhej kategórie. Podľa predpokladov však nepriniesla zmeny v celkovom poradí. Na čele zostal Slovinec Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma s náskokom 21 sekúnd pred obhajcom titulu Kolumbijčanom Eganom Bernalom (Ineos Grenadier) a 28 sekúnd pred Francúzom Guillaumem Martinom (Cofidis). V najlepšej desiatke naďalej zostávajú až štyria Kolumbijčania v poradí Bernal (2.), Nairo Quintana (5.), Rigoberto Urán (6.), Miguel Ángel López (9.).

Saganovi deň predtým za nebezpečnú jazdu v šprintérskom závere rozhodcovia vzali všetky body, ktoré vybojoval v cieli aj na rýchlostnej prémii počas 11. etapy. V súťaži o zelený dres prišiel o šancu priblížiť sa írskemu súperovi Samovi Bennettovi a pred 12. etapou za ním zaostával o 68 bodov. Pretekár tímu Deceuninck - Quick Step pridal ďalšie dva body náskoku na šprintérskej prémii, ktorá bola v 12. etape už na 51. km v Le Dorat. Bennett si tam za siedme miesto vybojoval 9 bodov. Sagan špurtoval na deviatej priečke so 7 bodmi. Prémia sa stala korisťou muža z úniku Nemca Nilsa Politta. V cieli bol Bennett až sedemdesiaty druhý a ďalšie body do súťaže o zelený dres nepridal.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Tagy: TOP huste.tv