Novinky z Tour de France - 07.07.2019 11:00

Musíte byť dobrý, keď zdoláte v šprinte Sagana a Ewana

Zdroj: sita, youtube

Bude to Elia Viviani, Caleb Ewan či Peter Sagan? V čase, keď vrcholili diskusie o tom, kto sa ako prvý oblečie do žltého dresu lídra 106. ročníka Tour de France, spadol jeden z favoritov prvej etapy v Bruseli Holanďan Dylan Groenewegen. Dva a pol kilometra pred cieľom boli nútení v tíme Jumbo-Visma zmeniť šprintérske priority a podarilo sa im to najlepšie, ako mohli. Teunissen mal v samom závere aj šťastie, keď len o pár centimetrov zdolal Petra Sagana.

"Očakával som, že žltý dres bude dnes večer u nás na izbe, ale vôbec by som nepomyslel, že na mojich ramenách," vtipkoval Teunissen po svojom najväčšom triumfe profikariéry na ceste. "Mal som až takmer do konca pri sebe Wouta van Aerta, ktorý mi pomáhal, a napokon som zdolal všetkých tých silných chlapcov v šprinte. Sagana som predstihol až na cieľovej čiare... Nemôžem tomu uveriť. Keďže je však okolo také množstvo ľudí, asi to bude pravda. Je to však veľmi čudné."

S tým dresom na izbe to myslel tak, že ho bude chvíľu nosiť jeho spolubývajúci Groenewegen. Zatiaľ čo šprintérsky špecialista po príchode do cieľ bez slova nabehol do tímového autobusu, Teunissen rozdával rozhovory a fotografie ako na bežiacom páse. "To si robíš žarty, že si vyhral? To je niečo neuveriteľné," vravel tímového kolegovi a tiež krajanovi Steven Kruijswijk, líder pre celkové poradie, ktorý prišiel do cieľa na 56. mieste.

Holanďania vďaka Teunissenovi majú svojho cyklistu v žltom drese na Tour de France po dlhých 30 rokoch. Písal sa rok 1989, keď si ho na seba navliekol Erik Breukink a odvtedy pretekári jednej z najväčších cyklistike oddaných krajín oslavovali len etapové víťazstvá bez dosahu na prezliekanie do najcennejšieho dresu. Ten aktuálny v sobotu Teunissenovi odovzdal legendárny Belgičan Eddy Merckx, ktorý práve pred 50 rokmi dosiahol prvý zo svojich piatich celkových triumfov na "Starej dáme".

"Gratuloval mi a povedal, že to bol veľmi vzrušujúci šprint. Odvetil som, že aj pre mňa to bolo vzrušujúce a chvíľu som si nebol istý, či som zvíťazil. On mi na to vravel, že to bolo jasné," popísal Teunissen svoju konverzáciu s Merckxom. Pridal aj ďalšie pocity: "Je milé prevziať dres z rúk jedného z najväčších cyklistov všetkých čias. Niečo výnimočné sa týmto okamihom stane ešte výnimočnejším. Keď som vyrastal, sledoval som všetky tie veľké mená na Tour de France a želal si, aby som sa jedného dňa stal jedným z nich. ´Maillot jaune´ je cyklistická ikona a teraz ho mám chvíľu pre seba. A to mi už nikto nikdy nevezme. Tento pocit si budem pamätať do konca života."

Dvadsaťšesťročný Teunissen bol dosiaľ v pelotóne vnímaný skôr ako špecialista na klasiky so solídnymi šprintérskymi schopnosťami. Na konte mal iba päť profesionálnych víťazstiev, ale pred dvoma týždňami ovládol celkové poradie na pretekoch nižšej kategórie ZLM Tour. Rovnako ako ďalší známi známi pretekári Mathieu van der Poel, Wout van Aert či Matteo Trentin aj on počas mládežníckych rokov jazdil najmä cyklokros. V roku 2013 sa ešte v cyklokrose stal majstrom Európy do 23 rokov a o rok neskôr už bol šampiónom kategórie do 23 rokov na slávnych jednorazových pretekoch Paríž-Roubaix. Vlani skončil druhý na klasike Dwars door Vlaanderen a na Paríž-Roubaix finišoval na siedmom mieste.

"V cyklistike to tak býva, že po smútku príde obrovská radosť. Po páde Dylana Groenewegena nám nebolo do reči, ale Mike Teunissen dotiahol svoju šancu až do konca. Je to prekvapenie aj pre mňa, zostal som bez slov," uviedol športový riaditeľ Jumbo-Visma Richard Plugge. "Asi musíte byť dobrý, keď zdoláte v šprinte Sagana či Ewana. Dres žltej farby na Tour de France je najviac, čo môže cyklista dosiahnuť," povedal Erik Breukink, cituje ho portál nos.nl.

Dnes 55-ročný víťaz štyroch etáp na Tour de France získal žlté tričko v roku 1989 po úvodnom prológu v Luxemburgu. Breukink musel potom veľmi dlho odpovedať na otázku, kedy už konečne príde niekto z jeho krajiny, kto ho napodobní. "Tridsať rokov je pekné číslo, ale najlepšie je to, že ten príbeh o žltom drese už nebude pokračovať. Ja som ho mal vtedy na sebe iba jeden deň, Mike bude mať v nedeľu čo robiť, aby si ho udržal. Tímová časovka je nesmierna náročná disciplína, ktorá dokáže toho veľa zmeniť," dodal Breukink.

Tímová časovka na 27,6 km v Bruseli bude mať štart pri Kráľovskom paláci a cieľ pri Atómiu. Záver sa očakáva o 16.45 h. Favoritom na víťazstvo je tím Ineos.