Novinky z Tour de France - 16.07.2019 15:00

Víťazmi prvej polovice Tour de France jazdci Jumbo-Visma a Alaphilippe

Zdroj: sita, youtube

Tour de France 2019 má za sebou prvú menej náročnú polovicu a v žltom drese sa vyhrieva Francúz Julian Alaphilippe. Univerzál tímu Deceuninck - Quick Step, známy obrovským zrýchlením v krátkych prudkých stúpaniach, profitoval z jedného víťazstva v etape a ďalšieho veľmi dobrého vystúpenia korunovaného tretím miestom a prinavrátením líderskej pozície. A keď bočný vietor a aktivita viacerých tímov po 10. etapy roztrhali pelotón na viacero častí, 27-ročný Francúz bez vážnejších ambícií v celkovom poradí zvýšil svoj náskok na 1:12 min.

"Je úžasné byť v žltom drese. Chcel som ho ubrániť pred dňom voľna, ale nečakal som, že zvýšim svoj náskok. Pôvodný zámer bol iba pomôcť Eliovi Vivianimu do špurtu, zvýšenie môjho náskoku bol len vedľajší produkt," uviedol Julian Alaphilippe, cituje ho aj špecializovaný portál cyclingnews.com.

Pred presunom pelotónu do Pyrenejí a neskôr do Álp sa začnú profilovať ambície najväčších favoritov na celkové poradie, ku ktorým Alaphilippe nepatrí. Napriek tomu tvrdí: "Budem brániť žltý dres, ako to len pôjde. Na mojich plánoch od začiatku Tour sa však nič nemení. To najťažšie na týchto pretekoch nás ešte len čaká."

Ak by sa mala dávať špeciálna cena za najlepšie výkony po prvej polovici Tour de France, získal by ju tím Jumbo-Visma. Holandské družstvo ovládlo až štyri z úvodných desiatich etáp a takpovediac bodovalo v každom ohľade. Po nečakanom triumfe "náhradného" šprintéra Mika Teunissena v úvodnej etape ešte v Belgicku prišlo rovnako šokujúce víťazstvo v tímovej časovke a neskôr už očakávanejší víťazný špurt Dylana Groenewegena v 7. etape. Korunu svojím výkonom nasadili pretekári Jumbo-Visma v 10. etape, keď sa v rýchlej koncovke presadil nováčik na týchto pretekoch a niekdajší skvelý cyklokrosár Wout van Aert. Počas dňa voľna mali v tíme zrejme najväčšiu pohodu zo všetkých.

"Máme viac, ako sme očakávali, ale o to sme spokojnejší. Presvedčili sme sa, že vieme správne reagovať na rôzne vzniknuté situácie. Pre mňa osobne je etapové víťazstvo ako čerešnička na veľmi chutnom koláči," povedal 24-ročný Van Aert. Trojnásobný majster sveta v cyklokrose dostal otázku, aby porovnal preteky v cyklokrosárskom teréne s tými na asfaltových cestách Francúzska. "V cyklokrose všetci odo mňa veľa očakávali. Keď som sa zobudil v deň pretekov na majstrovstvách sveta, vedel som, že sa pokúsim získať titul. Na Tour de France to tak nie je. Víťazstvo je pre mňa veľké prekvapenie."

K pozitívam úvodných 10 dní v podaní tímu Jumbo-Visma patrí aj priebežne štvrtá priečka Stevena Kruijswijka v celkovej klasifikácii. Tridsaťdvaročný Holanďan zaostáva za lídrom Alaphilippom o 1:27 min, ale za druhým miestom Brita Gerainta Thomasa iba o 15 sekúnd. "Verím, že dobré výkony celého tímu budú povzbudením aj pre nášho lídra Stevena do ďalších náročných bojov," dodal Van Aert.

V úvodných rovinatých a menej zvlnených etapách na Tour de France tradične ukázal svoju silu aj Peter Sagan. Z viacerých sľubne sa črtajúcich možností na etapový triumf vybojoval jedno víťazstvo, jedno druhé aj jedno tretie miesto. Celkovo si zapísal sedem umiestnení v najlepšej päťke, najviac spomedzi všetkých pretekárov v pelotóne. K tomu treba prirátať permanentnú aktivitu na šprintérskych prémiách a porciu dovedna 229 bodov, ktoré z neho robia suverénneho lídra bodovacej súťaže. V nej útočí na rekordný siedmy triumf. "Vo finiši 10. etapy to bolo napäté, ale body za piate miesto plus tie z prémie zvýšili môj náskok v bodovacej súťaži. Takže v pohode," uviedol Sagan na portáli svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Po voľnom dni príde na Tour de France v stredu na rad 11. etapa z Albi do Toulouse (167 km) a bude to jedna z posledných možností pre šprintérov na etapový triumf. Na ďalší deň už totiž prídu na rad Pyreneje.

Tagy: TOP huste.tv