Novinky z Tour de France - 25.07.2019 12:20

Najtvrdší trest. Rowe a Martin opúšťajú pelotón po vzájomnej potýčke

Cyklistická Tour de France pomaly ale isto speje k záveru, no dvojica favoritov Geraint Thomas a Steven Kruijswijk stratila pred náročným alpskými etapami po jednom zo svojich pomocníkov. Luke Rowe z tímu Ineos a Tony Martin z holandského zoskupenia Jumbo-Visma totiž doplatili na vzájomný incident v stredajšej 17. etape s cieľom v meste Gap. Čo sa stalo? Nemec Tony Martin sa krátko pred koncom záverečného stúpania dostal do kontaktu s Britom Lukom Rowom, ten na vytlačenie z cesty reagoval neprimerane a po súperovi sa ohnal rukou.

Komisári si v cieli prizvali oboch previnilcov so športovými riaditeľmi tímov, ukázali im celú situáciu na videu a Martina s Rowom vylúčili. Pridali tiež pokutu vo výške 1000 švajčiarskych frankov a odobrali im po 50 bodov v rebríčku UCI. "Obaja sme si len robili svoju prácu. Možno sme prekročili hranicu, ale vylúčenie je podľa mňa veľmi prísne. Nezaslúžil si ho ani jeden z nás," reagoval bezprostredne po verdikte Rowe podľa portálu iDnes.cz. Druhý a tretí muž celkovej klasifikácie "Starej dámy" tak majú o jedného pomocníka menej.

Celý incident vznikol tak, že Rowe sa snažil dostať pred Martina po pravej strane cesty. Dvakrát sa mu to nepodarilo, pričom ho súper zjavne blokoval tak, že Brit takmer stratil stabilitu a spadol vedľa cesty. "Nebol tam priestor, aby prešiel vedľa mňa," obhajoval sa Martin. Tomuto incidentu údajne predchádzal iný konflikt medzi Martinom a Rowom, referovali o tom iní jazdci, kamery to nezachytili.

Jasne však ukázali reakciu britského cyklistu po vytláčaní od Nemca - oprel sa o súperove rameno a zdvihol ruku smerom k jeho tvári. "Rozhodne ho neudrel. Tesne predtým takmer spadol, preto sa jeho reakcia dá pochopiť," povedal šéf Ineosu Servais Knaven na obranu Rowa.

Keď bolo po všetkom, za vylúčených jazdcov sa postavili viacerí cyklisti. Ich vyjadrenia na sociálnych sieťach sa niesli prevažne v duchu: "Obaja sú džentlmeni a ku konfliktu prišlo v zápale boja. Vylúčenie je prehnané."