Novinky z Tour de France - 28.07.2019 15:30

Predvlani sa driapal Čertovicou, dnes bude víťazom najslávnejších pretekov

Zdroj: sita, youtube

Nairo Quintana, Fernando Gaviria, Esteban Chaves či Rigoberto Urán. Všetci títo sú veľkolepou ukážkou toho, akí veľkí cyklisti sa v minulosti narodili v Kolumbii. Žiaden z nich však nedokázal to, čo 22-ročný Egan Bernal - vyhrať najprestížnejšie cyklistické podujatie na svete Tour de France.

Pretekár tímu Ineos si v sobotňajšej 20. etape udržal "žltý dres" pre lídra pretekov a pokiaľ sa počas nedeľňajšieho dojazdu do Paríža nič nepredvídané nestane, bude prvý cyklista z tejto juhoamerickej krajiny, ktorý zvíťazí na "Starej dáme". Bude zároveň tretí najmladší víťaz Tour de France v histórii - v skoršom veku sa to podarilo iba Francúzovi Henrimu Cornetovi (1904) a Luxemburčanovi Francois Faber (1909).

"Teraz sme veľmi blízko k tomu, aby sme to spečatili. Do konca zostáva ešte jedna etapa, ale ak všetko pôjde dobre, môžem vyhlásiť, že som vyhral moju prvú Tour. V nedeľu sa chcem dostať za cieľovú čiaru, až potom budem pokojnejší. Kolumbia má svoj premiérový triumf na Tour de France. Nie je to iba moje víťazstvo, patrí celej našej krajine," vyhlásil pre oficiálny web podujatia Bernal, ktorý sa predvlani predstavil aj na pretekoch Okolo Slovenska.

Vzápätí pre portál letour.fr doplnil: "Môj otec spočiatku nemohol rozprávať, ale keď zo seba konečne dostal nejaké slová, zablahoželal mi. Skoro sa rozplakal od šťastia, pre nás všetkých je to ako sen. Po minulé roky sme Tour de France spolu sledovali v televízii a mysleli sme si, že je to niečo nedosiahnuteľné. Ako dieťa snívate a premýšľate, aké by bolo vyhrať Tour de France. A keď k tomu dôjde, premôžu vás veľké emócie."

Bernal doslova pobláznil celú Kolumbiu. V jeho rodisku, meste Zipaquirá v centrálnej časti krajiny, ktoré je veľké približne ako Prešov, sa tisícky ľudí v sobotu zhromaždili na námestí a počínanie svojho rodáka sledovali na veľkoplošnej obrazovke. Okolo nich sa na bicykloch a odrážadlách preháňali malé deťúrence, ktoré sa hrali na spomenutých Quintanu či Gaviriu, ale najčastejšie na rodáka Bernala. Keď už bolo definitívne, že ich miláčik v sobotňajšej predposlednej etape uháji "žltý dres", vzduchom sa rozleteli konfety a dav nadšene ospevoval kolumbijského šampióna.

"Vždy bol veľmi disciplinovaný. Povedal by som, že taký poctivec. Nikdy som mu nemusel dvakrát vravieť, aby niečo urobil," poznamenal Fabio Rodríguez, ktorý Bernala objavil v ôsmich rokoch, keď ho jeho otec a niekdajší poloprofesionálny cyklista prišiel zapísať do krúžku horskej cyklistiky. K cestnej cyklistike sa dostal až v pomerne neskorom veku - v sedemnástich. "Vtedy som si povedal, že bude najlepší," dodal Rodríguez.

Aj keď je kolumbijská vášeň pre cyklistiku v Európe menej známa, tvorí neoddeliteľnú súčasť národnej kultúry viac ako v ktorejkoľvek inej juhoamerickej krajine. Podľa najnovších správ z kolumbijských médií sa dá očakávať, že v nedeľu vďaka Bernalovi padne v tejto krajine historický rekord v sledovanosti televízie a počúvanosti živého rozhlasového vysielania.