Novinky z Tour de France - 09.09.2020 18:25

11. etapa Tour de France: Sagan opäť obeťou špurtu

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/TdF

 Druhý šprintérsky dojazd na Tour de France v priebehu dvoch dní spočiatku priniesol Petrovi Saganovi druhé miesto a teda najlepšie umiestnenie v etapovej koncovke na 107. ročníku "Starej dámy". Toto konštatovanie však platilo len niekoľko minút. V 11. etape s cieľom v Poitiers bol slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe napokon zbavený pôvodného miesta na stupni víťazov a zaradený na 85. priečku až na koniec balíka cyklistov, ktorí hromadne šprintovali do cieľa.

Dôvodom bola Saganova nebezpečná jazda voči Woutovi van Aertovi. Sagan sa v posledných desiatkach metrov musel pretláčať popri bariére okolo Van Aerta a pri vylepšovaní pozície ramenom odtlačil svojho belgického súpera. Sagan vinou tohto incidentu prišiel o veľa bodov v súboji o zelený dres s Írom Samom Bennettom. Pôvodne mal jeho náskok na čele znížiť na 15 bodov, ale po vyrieknutí verdiktu o jeho zosune z druhej pozície v etape prišiel o 30 bodov a celkovo za Bennettom zaostáva už o 68 bodov. Tretí je Francúz Bryan Coquard.

"V závere som zostal bez svojich tímových kolegov. V protivetre som sa ocitol príliš skoro vpredu. Snažil som sa uchovať čo najviac energie a oddialiť šprint ako sa to len dalo, ale nemal som potrebnú rýchlosť. Som rád, že som nakoniec eliminoval svoje straty. Neviem ako dlho si udržím zelený dres, preteky sa ešte zďaleka neskončili," uviedol Sam Bennett v prvej reakcii, keď ešte nevedel o vyhostení Sagana zo stupňa víťazov.

"Obhajoba zeleného dresu Petra Sagana dostala po tejto etape vážnu trhlinu," napísal špecializovaný portál CyclingNews. "Rešpektujeme toto rozhodnutie rozhodcov. Naším cieľom je vždy zvíťaziť, ale úctyhodným spôsobom, aj keď je adrenalín niekedy veľmi vysoký," reagoval tím Bora-Hansgrohe na postih pre Petra Sagana.

V hromadnom šprinte pelotónu v Poitiers zvíťazil Austrálčan Caleb Ewan, ktorý si pripísal druhý etapový triumf v tohtoročnej edícii slávnych pretekov, piaty počas dvoch rokov na Tour de France a celkovo 45. v kariére. Druhý skončil Bennett a na tretiu priečku sa posunula Saganova "obeť" Van Aert.

Zatiaľ čo v utorkovej etape Sagan pridal do zbierky 46. umiestnenie v najlepšej trojke v cieli etapy na Tour de France (12-22-12) a vyrovnal sa tým francúzskej legende Bernardovi Hinaultovi, o deň neskôr napokon o ďalší dojazd na pódiu dodatočne prišiel.

V stredu sa cyklisti rozlúčili s pobrežím Atlantiku na západe Francúzska a cez departmenty Charente-Maritime, Deux-Sevres a Vienne zamierili do vnútrozemia. Sagan prvýkrát prehral s Bennettom na rýchlostnej prémii, kde utrpel dokonca dvojitý úder. Prémiu v Grands Ajoncs na 108. km vyhral muž z úniku Matthieu Ladagnous
(Groupama - FDJ). V šprinte pelotónu s mankom 1:45 min bez väčších problémov uspel Bennett, ktorý si pripísal 17 bodov. Sagana predstihol aj Bennettov elitný dánsky domestik Michael Mörköv, ktorý vzal slovenskému súperovi ďalšie 2 body. Sagan na štvrtom mieste ich vybojoval 13 a v tej chvíli bol za Bennettom už o 25 bodov (213, resp. 188 bodov). Trojnásobného majstra sveta aj jeho tímových kolegov v Bora-Hansgrohe zarmútilo aj odstúpenie ich spolujazdca z Rakúska Gregora Mühlbergera, ktorý približne 40 km pred cieľom pre totálnu vyčerpanosť skončil v zbernom autobuse. V tej chvíli zostalo v pelotóne TdF 2020 ešte 162 cyklistov a Bora-Hansgrohe iba so siedmimi mužmi.

Sólopokus Francúza Ladagnousa sa skončil 43 km pred cieľom, v úniku strávil 124 km. V posledných 30 km sa na špici pelotónu striedali šprintérske tímy, ktoré pripravovali čo najlepšie pozície pre svojich lídrov. Šesť kilometrov pred cieľom vyrazil dopredu ako šíp Lukas Pöstlberger z tímu Bora-Hansgrohe s ambíciou unaviť najlepších šprintérov, ale jeho atak zachytil Kasper Asgreen (Deceuninck - Quick Step) a tiež ďalší pretekár z belgického supertímu Deceuninck - Quick Step Bob Jungels.Prvý to vzdal Asgreen a zostávajúce duo pohltil pelotón 2 km pred cieľom. Do záverečného kilometra na širokej ceste vstúpili v dobrých pozíciách viacerí adepti na etapové víťazstvo a v tesnom závere mal napokon najviac šťastia Caleb Ewan. Sagan sa v posledných desiatkach metrov musel pretláčať popri bariére okolo Wouta van Aerta a pri vylepšovaní pozície ramenom odtlačil svojho belgického súpera. To ho spomalilo a v konečnom dôsledku rozhodlo o tom, že bol rozhodcami odsunutý z pódia až na koniec skupiny, ktorá finišovala spolu do cieľa bez zisku bodov do súťaže o zelený dres.

Šprintérska etapa podľa predpokladov nepriniesla zmeny v celkovom poradí. Na čele zostal Slovinec Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma s náskokom 21 sekúnd pred obhajcom titulu Kolumbijčanom Eganom Bernalom (Ineos Grenadier) a 28 sekúnd pred Francúzom Guillaumem Martinom (Cofidis). V najlepšej desiatke naďalej zostávajú až štyria Kolumbijčania v poradí Bernal (2.), Nairo Quintana (5.), Rigoberto Urán (6.), Miguel Ángel López (9.).

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora