Vuelta - 11.09.2019 19:45

Gilbert víťazom dlhej a rýchlej 17. etapy. Quintana si na Vuelte polepšil

Zdroj: sita, youtube

Víťazom stredajšej 17. etapy na 74. ročníku cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa sa stal Philippe Gilbert z tímu Deceuninck - Quick Step. Skúsený belgický pretekár na trati dlhej 219,6 km, ktorá viedla z mesta Aranda de Duero do Guadalajary, triumfoval s dvojsekundovým náskokom pred Írom Samom Bennettom z tímu Bora-Hansgrohe a Rémim Cavagnom, kolegom z tímu Deceuninck - Quick Step. Tridsaťsedemročný Gilbert si pripísal druhý etapový triumf na Vuelte 2019, celkovo 77. v profikariére na ceste, a pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta preukazuje výrazný nárast formy.

Najdlhšia etapa tohtoročnej Vuelty po dni voľna mala prevažne rovinatý profil, nebolo v nej dokonca ani jedno kategorizované stúpanie. Bola však nesmierne rýchla a v bočnom vetre aj zaujímavá. Podľa špecializovaného portálu cyclingnews.com bola stredajšia etapa pravdepodobne najrýchlejšia v histórii zo všetkých etáp aj jednodňových pretekov, ktoré merali aspoň 200 km. Priemerná rýchlosť bola na úrovni 50,6 km/h.

V celkovej klasifikácii si červený dres lídra podujatia obhájil Slovinec Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma. Výrazne si však polepšil Kolumbijčan Nairo Quintana, ktorý sa zo 6. pozície (+7:43 min) prepracoval na druhú priečku hneď za Rogliča s mankom 2:24 min. Tretí je úradujúci majster sveta Alejandro Valverde (Movistar) s odstupom 2:48 min. Quintana bol členom pôvodne takmer 50-člennej skupiny v úniku a keďže sa vpredu udržal až takmer do samého konca (skončil štrnásty 10 sekúnd za víťazom), výrazne si časovo polepšil a zaradil sa späť do boja o celkový triumf. Líder Roglič si po etape vyčítal, že neustrážil únik so šikovným Kolumbijčanom.