Ešporty - 08.05.2020 19:09

Podvádzať v Counter Strike sa nevypláca. Gamerom hrozí desaťročné väzenie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Aj scéna ešportov sa rýchlo profesionalizuje a s veľkými peniazmi, ktoré sa lejú do konzolových turnajov, prichádza aj nutnosť zabezpečiť, aby všetko prebehlo regulárne a férovo. Škaredo sa na tom popálila partia piatich gamerov z Austrálie, ktorí si svoje meno budovali v populárnej strieľačke Counter Strike: Global Offensive. Veľkým podujatiam v tejto hre sa venujú aj stávkové kancelárie a chlapci dostali plytký nápad natipovať si na vlastné zápasy. Prehrať a zabezpečiť tak správny výsledok pre svoj tiket potom už nie je veľkým problémom, no to by na to nesmel nik prísť.

Tento predpoklad sa naplniť nepodarilo a stávkarské podvody sú u našich protinožcov klasifikované ako trestný čin. Horná trestná sadzba je pritom desať rokov odňatia slobody, čo už znie ako poriadna nepríjemnosť. Obzvlášť s vedomím, že CS:GO je pre množstvo ľudí voľnočasovou zábavkou, ktorej presah do reálneho života je veľmi malý. Bez vedomia, že sú ich zápasy pod drobnohľadom polície, si tento tím v priebehu jediného mesiaca prehrami prilepšil o 30 tisíc dolárov. Nešlo pritom o žiadnu svetoznámu partiu, ale účastníkov poloprofesionálnej E-Sports Entertainment Association League, ktorá zastrešuje aj súťaže v hre Warcraft III. či Team Fortress 2.

Podvodníci v hernom prostredí sú trestaní nekompromisnými zákazmi a suspendáciami. Na amatérskej či poloprofesionálnej úrovni nie je trestným činom používať upravenú myš alebo mať k samotnej hre priinštalovaný program na videnie cez steny. Finančné prilepšovanie si cez stávkovú kanceláriu však už je serióznym podvodom a výrazným porušením zákona. Že si na výraznejšej úrovni v hre Counter Strike títo chlapci už neškrtnú, je istou vecou. Oveľa horší verdikt však nad nimi môže vyrieknuť súd v Melbourne.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora