Ešporty - 22.05.2020 21:47

Predstavujeme slovenských reprezentantov na IIHF Esports Fan Championship

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Medzinárodná hokejová federácia tento rok oficiálny hokejový šampionát nezastreší, no namiesto toho sa pustila do nového a zaujímavého projektu. Priamo pod hlavičkou IIHF sa budú konať Majstrovstvá sveta fanúšikov, ktorých zúčastnia konzoloví hráči zo šestnástich krajín, ktoré by boli súčasťou MS 2020. Od 15. mája prebiehali kvalifikačné boje o účasť na hlavnom turnaji, ktorý započne duelmi 29. mája. Každú krajinu reprezentujú dvaja hráči - jeden na konzole Xbox One, jeden na Playstation 4. Známi sú už aj zástupcovia našich národných farieb. Xboxovou reprezentantkou sa stala Sandra "Lady Brunette" Demitrová, medzi playstationovými hráčmi sa darilo najlepšie Antonovi "Fenomen36363" Meškovi. Tí budú za Slovensko bojovať spoločne, nakoľko výsledky medzinárodných meraní síl sa budú medzi jednotlivými konzolami sčítavať.

Sandra "Lady Brunette" Demitrová patrí v komunite hráčov EA Sports NHL medzi známe postavy. Na šampionáte pritom bude jedinou ženou, na čo na svojom webe osobitne upozorňovala aj IIHF. "Som zvyknutá na to, že na NHL scéne som jedinou známou ženskou hráčkou. Samozrejme, že ma to o to viac motivuje, a to najmä v rôznych turnajoch. Porážať chlapov v NHL je super pocit," hodnotí tento fakt s úsmevom. Do xboxovej kvalifikácie šla s najvyššími cieľmi a zvládla všetkých päť svojich duelov: "Odkedy som sa dozvedela o tomto šampionáte, tak som veľmi chcela kvalifikáciu vyhrať a reprezentovať Slovensko. Som šťastná, že sa mi to podarilo. Od šampionátu očakávam najmä náročné zápasy proti kvalitným súperom. Celú akciu si určite veľmi užijem,"

Slovenská ešportová reprezentantka Sandra Lady Brunette Demitrová
Zdroj: Facebook

Slovenského fanúšika rozhodne zaujme aj jej priezvisko, ktoré má pre slovenskú reprezentáciu až ikonickú podobu. "Túto otázku dostávam naozaj pomerne často. S Paľkom Demitrom sme vzdialená rodina, no nepoznali sme sa bližšie," vysvetlila gamerka, ktorú v minulosti mohli stretávať aj vyznávači iných konzolových hier: "NHL hrám v podstate odmalička. Začala som na Playstatione, neskôr som prešla na Xbox, kde hrám doteraz. V hre NHL som si prešla všetkými ročníkmi, kde sa pravidelne umiestňujem v top 100 na svete v móde versus. Kedysi som sa venovala aj iným hrám, napr. Gears of War, Call of Duty. Momentálne však už iné hry zapnem len rekreačne." V najbližšom období ju toho vo virtuálnom hokeji čaká ešte viac. Extraligová súťaž sa rozšíri aj do xboxového prostredia a Sandra je hrdou členkou novovzniknutého ešportového teamu eKoVy.

​Zdolávať súperov pod vlastným nickom je zábava, ale hájiť reprezentačné farby bude už väčšou zodpovednosťou, čo si Lady Brunette rozhodne uvedomuje. "Som šťastná, že môžem reprezentovať Slovensko, a keďže sa potím pri každom turnaji aj bez divákov, tak v týchto zápasoch asi vypotím naozaj všetko," žartuje pri tejto téme. Všetkým priaznivcom, ktorí duely môžu sledovať cez Twitch odkazuje: "Dám do toho naozaj všetko a dúfam, že si jednotlivé zápasy užijú spolu so mnou. Držte mi palce!"

Kým naša xboxová reprezentantka šla do kvalifikácie sebavedome, vyznávač Playstationu Anton "Fenomen36363" Meško svoj nástup opisuje skromnejšie: "Úprimne, nečakal som, že to vyhrám, ale som rád, že sa mi to podarilo. Mám z toho zmiešané pocity, takýto turnaj pod hlavičkou IIHF sa ešte nehral, je to prvý raz, takže uvidíme, ako to dopadne," Športové konzolové hry si vo voľnom čase zahrajú mnohí a z "domácich" turnajov v nich majú vysoké sebavedomie. Tento chlapík svoje zručnosti zveľaďuje od roku 2009. "Aktívne online som začal pri NHL 15, keď vyšla nová konzola, ale začiatky s hraním hokeja prišli skôr, ešte keď som hrával na stolnom počítači. Rád si zahrám aj iné hry, samozrejme, ale predsa len ten hokej hrám aktívnejšie," opísal svoju stopu na serveroch EA.

Slovenský ešportový reprezentant Anton Fenomen36363 Meško
Zdroj: IIHF

V siedmich kvalifikačných zápasoch nastrieľal v súčte 45 gólov, čo sa javí ako prísľub atraktívnych šampionátových duelov. Anton však prílišné očakávania chladí: "Nemyslím, že tam budú nejaké gólové hody. Prebojovali sa tam najlepší z najlepších, ale nechajme sa prekvapiť. Budem sa snažiť, čo to pôjde, ale idem do toho s pokorou. Pre mňa je úspechom už to, že som sa tam prebojoval." V úzkom kontakte je aj s českými gamermi, kde sa so slušnou mediálnou pozornosťou virtuálne dohrala extraliga: "Pozorne som to sledoval, hralo tam viacero chalanov, ktorých poznám a s ktorými som stále v kontakte, najmä s jedným z dvojice víťazov - Radek "Kumbík" Kumbera - týmto pozdravujem a užívaj víťazstvá. Česi to posunuli na iný level, čo je vidieť aj na hráčoch a tento projekt je len toho dôkazom,"

​Aj Fenomen36363 priznáva, že reprezentačné zápasy budú stresovať viac ako bežné hranie z pohodlia gauča a odpoveď na otázku, či sa budú potiť dlane viac, je jasná: "Ak by som napísal, že nebudú, klamal by som. Samozrejme, rátam s tým, ale snáď mi to nijak neuškodí," Duely proti najlepším súperom z celého sveta budú náročné, preto sa dá predpokladať, že hráči budú ovládať najkvalitnejšie národné tímy. Atribúty Slovenska pritom v hre nepatria medzi najvyššie.. "Škoda že samotné hodnotenie Slovákov v hre asi nedovolí počas turnaja zahrať za naše reprezentačné mužstvo. Budem sa snažiť dosiahnuť čo najlepšie výsledky, tak držte doma na Slovensku palce," odkazuje náš reprezentant.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora