Ešporty - 19.06.2020 21:37

Veľkí partneri ešportu - svetové značky aj verejnoprávna televízia

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Segment ešportu, čiže profesionálneho hrania počítačových a konzolových hier, rastie raketovým tempom a mĺkve obdobie na športoviskách po celom svete ho dostalo na výslnie ešte viac. V zahraničí nie je ničím nezvyčajným, že kvalitný "gamer" alebo celý tím počtom fanúšikov či followerov hravo prevýši klub z tradičného športového odvetvia a závideniahodné sú aj prizemoney na jednotlivých podujatiach. Napríklad, víťazi šampionátu v strategickej hre Dota 2 si auguste 2019 odniesli vyše 15 miliónov amerických dolárov, kým jednotlivec, ktorý sa k titulu prestrieľal v populárnej hre Fortnite, si odniesol tiež potešiteľné 3 milióny.

Tieto peniaze sú od veľkých partnerov, ktorí vidia enormný záujem o vrcholné podujatia v najznámejších počítačových hrách a v správny čas na tento trh vstúpili. Asi najviac sa to očakávalo od technologických firiem, z ktorých sa najvýraznejšie v tejto oblasti pohybuje Intel, Xiaomi či Samsung, no nezaostávajú ani giganti módneho priemyslu. Len nedávno sa s prostredím prepojil Levi's a už dlhšie vídať v týchto sférach aj značky Nike, Champion alebo Puma. Nejde o jediné dve odvetvia zo "skutočného sveta", ktoré pumpujú nemalé finančné prostriedky do virtuálneho prostredia. Podobne to poňala aj Pepsi, Coca Cola, Honda, Disney, Mercedes-Benz, Red Bull, Rockstar, ale aj jednotlivci ako Michael Jordan či Drake.

Ešportov sa už dávno neštítia ani "tradičné" médiá. Veľkou témou sú nedávno predané vysielacie práve britskej BBC, ktorá bude v priamych prenosoch ponúkať najlepšie konfrontácie v League of Legends. Do jej športovej ponuky sa totiž dostala NLC liga, v ktorej sa stretávajú najlepšie družstvá z Veľkej Británie, Írska, Fínska, Dánska či Nórska a bojujú o miestenky do celokontinentálnych či svetových turnajov. Na tomto poli sa popri typických gamerských družstvách ocitá stále viac profesionálnych športových klubov. Medzi prvými bol na začiatku kalendárneho roka 2015 futbalový Beskiktas, Wolfsburg či FC Santos. Časom pribudol West Ham United, Sampdoria Janov, Valencia, Dinamo Moskva, Sporting Lisabon, Ajax Amsterdam, PSG, no aj basketbalová Philadelphia 76ers alebo Saski Baskonia. Nezaháľajú ani Slováci a v tomto segmente už funguje AS Trenčín či Spartak Trnava.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora