Ešporty - 19.12.2020 14:13

Krok k olympiáde? Ešporty sa dostali na prestížne podujatie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Segment ešportov hlási veľmi dôležitý krok. Gameri dostanú možnosť popasovať sa o cenné kovy na prestížnom medzištátnom podujatí Ázijské hry 2022 v čínskom Chang-čou. Tento športový sviatok sa koná každé štyri roky a konfrontácie prebiehajú v 33 rôznych disciplínach. Po olympijských hrách ide druhé najväčšie multišportové podujatie na svete, v hre sú olympijské miestenky, ale aj medaily v športoch, ktoré zatiaľ na európskom kontinente takú silnú tradíciu nemajú. K hádzanej, basketbalu, atletike, boxu či futbalu sa tak dostali aj preteky na skútroch, nohejbalová obdoba Sepak takraw, horolezectvo alebo zápasnícka kolektívna hra kabaddi.

V septembri 2022 začnú 19. Ázijské hry a ich súčasťou bude aj elektronický šport. Rozhodlo o tom valné zhromaždenie Ázijskej olympijskej rady na zasadnutí v Ománe. Keďže ide o akciu, ktorá je zastrešená Ázijskou olympijskou radou, ktorá zase spadá pod Medzinárodný olympijský výbor, vnímať to možno ako krok k uznaniu za olympijský šport. Faktom však je, že ázijské zázemie v tejto oblasti je podstatne väčšie a pevnejšie ako vo zvyšku sveta. Pandémia koronavírusu jeho rozvoju značne pomohla, za čo môže podpora viacerých tradičných športových odvetví, ktoré zorganizovali súťaže vo virtuálnom priestore.


V roku 2018 bolo v Singapure rozdaných až 1551 medailí

Predseda MOV, Thomas Bach, už v apríli apeloval na zástupcov všetkých športov, aby prispeli k vývoju elektronických verzií svojich športov. Aj tým jednoznačne predznamenal, že by sa ešport mohol stať súčasťou veľkých medzinárodných podujatí a časom aj toho pod piatimi kruhmi. Zatiaľ sa však veľmi málo hovorí o konkrétnych hrách, v ktorých sa tak stane. Asian Games 2022 v tom môžu byť pilotným projektom a do veľkej miery postaviť budúce mantinely.​

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora