Ešporty - 22.01.2021 22:42

Číňania stavajú najväčší ešportový komplex sveta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Čínske mesto Šanghaj by sa rado stalo celosvetovým centrom ešportu a pomôcť k tomu má aj nový stánok pre akcie tohto druhu. Má sa volať "Shanghai International New Cultural and Creative Esports Center" a jeho stavbu zastrešuje spoločnosť SuperGen. Ani tá "gamerom" rozhodne nie je cudzia a stojí za jedným z najslávnejších čínskych tímov Edward Gaming. Aby takéto niečo vyrástlo, investori do banku vložia neskutočných 898 miliónov dolárov a celý komplex sa bude rozprestierať na ploche približne 500 tisíc metrov štvorcových.

Megalománska stavba nebude len halou, v ktorej budú prebiehať konfrontácie v najznámejších hrách, ale zahŕňať bude aj luxusný hotel, veľké kancelárske budovy s prednáškovými či rokovacími sálami či rozsiahle možnosti relaxu a zábavy. Samotné dejisko zápasov bude mať len šesťtisícovú kapacitu, čo ho v rebríčku multifunkčných hál v krajine vysoko rozhodne nezaradí. Ostatné športové komplexy však budú napriek tomu proti nemu pôsobiť ako trpaslíci.


Obrovskou šou bol už len otvárací ceremoniál MS v League of Legends v Šanghaji

Najľudnatejšie mesto Číny je pre ešport zapálené, čo ukázalo už v roku 2020. To sa v ňom konali Majstrovstvá sveta v League of Legends, momentálne najlepšie zarábajúcej hre sveta. Celé mesto sa odelo do farieb šampionátu a výrazné prvky boli vidieť aj na mrakodrapoch či dôležitých mestských dominantách. Čínsky tím Suning bral striebro, ich krajania Top Esports vypadli v semifinále turnaja. Šampionátu sa zúčastnilo celkom 22 výberov, pričom zastúpená bola okrem Ázie aj Európa, Austrália a Severná aj Južná Amerika. Nová hala je vo výstavbe, hotová má byť 2023 a Číňania určite už teraz plánujú veľkolepý turnaj, ktorý ju "pokrstí".

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora