Florbal - 05.12.2019 14:57

Florbalistky absolvovali tlačovú konferenciu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Slovenské florbalové reprezentantky sa pripravujú na svoj piaty svetový šampionát, pričom doteraz vždy platilo, že sa umiestnili lepšie ako na tom predošlom. Pred cestou do švajčiarskeho Neuchatelu otvorene hovoria minimálne o obhajobe piateho miesta, no prienik do semifinále je snom, v ktorý veria ony aj fanúšikovia.

V domácom prostredí pred dvomi rokmi si náš tím postupne poradil so Singapurom, Estónskom, Austráliou, Nemeckom, Nórskom a Lotyšskom. Znamenalo to konečné piate miesto a prienik do výkonnostne kvalitnejšej skupiny. Preto tohtoročný šampionát nezačne žiadnymi "predzápasmi" s trpaslíkmi. Hneď v prvý hrací deň sa Slovenky popasujú so Švédkami, úradujúcimi majsterkami sveta, a po nich prídu na rad dôležité duely s Lotyšskom a Českom.

Hoci sa obdobie dvoch rokov môže zdať ako relatívne krátka doba, naša zostava prešla výraznými zmenami. O slovo sa v nej hlásia viaceré mladé hráčky v juniorskom veku, ale pozornosť budú pútať najmä líderky, známe z predošlých majstrovstiev sveta. Švajčiarsko je pritom špecifickou destináciou hneď pre niekoľko našich reprezentantiek. V roku 2011 sa práve v tejto krajine Slovenky prvý raz objavili ako súčasť elitnej kategórie MS. Tento turnaj si z nášho kádra pamätá Denisa Ferenčíková, Michaela Šponiarová, Katarína Klapitová a Alžbeta Ďuríková. Okrem prvej menovanej, šlo dokonca o premiéru týchto hráčok na scéne ženských šampionátov.

Najväčšia zmena oproti predošlým turnajom, s ktorou sa musí náš výber vysporiadať, je presun medzi elitné tímy: Začíname v elitnej skupine, čo je pre nás rozhodne výzvou, ale rozhodujúci bude stále ten štvrtý zápas, ktorý rozhodne o našom umiestnení, povedala na tlačovej konferencii kapitánka tímu Katarína Klapitová a zhrnula aj ambície nášho výberu: Určite by sme rady zopakovali piate miesto z minulých majstrovstiev sveta alebo sa posunuli ešte vyššie. Pri súčasných zraneniach a chorobách v našom tíme sa to javí ako cieľ, ktorý by mohol byť nad naše sily, ale rozhodne to nie je nemožné.“

Program skupinových zápasov Slovenska na ženských MS 2019:
7. decembra o 18:15: Slovensko - Švédsko
9. decembra o 13:30: Slovensko - Lotyšsko
10. decembra o 16:30: Slovensko - Česká republika

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora