Florbal - 18.06.2020 12:57

Prvá florbalová zastupiteľská agentúra chce pracovať poctivo a postupne

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Instagram

Česko-slovenské florbalové prostredie sa pred časom dočkalo zaujímavej novinky v podobe agentúry Floorball Agency for Player. Stojí za ňou aj účastník troch seniorských svetových šampionátov Václav Komačka, ktorý spojil sily s českými kolegami Anet Jarolímovou a Janom Binderom, pričom sa podarilo veľmi rýchlo získať pod svoje krídla viaceré hviezdy súčasného reprezentačného tímu mužov aj žien. "Myšlienka vytvoriť zastupiteľskú agentúru vznikla počas mojej hráčskej kariéry, kedy som zistil, že v tejto oblasti hráčom chýbajú jednak skúsenosti, ale aj ľudia, ktorí by im dokázali správne poradiť a usmerniť ich," predstavil odvážnu myšlienku, v našich geografických šírkach prvú svojho druhu.

Dojem môže vznikať taký, že to spôsobí veľký boom, vďaka ktorému sa našinci "rozletia" po celej Európe. Prestupy však zďaleka nie sú jediným a hlavným cieľom. "Naše služby nie sú zamerané len na prestupy zo Slovenska do Českej republiky alebo zahraničia. Práve naopak, aktuálne sa zameriavame na zastupovanie hráčov a hráčok, s ktorými spolupracujeme už dlhšie obdobie a jednáme o ich ďalšom pokračovaní v jednotlivých kluboch," hovorí Komačka a poctivosť je cítiť aj v stanovených ambíciách: "Pracujeme s tým, čo je práve aktuálne. Myslieť si, že rýchlo prerazíme aj v povedomí top klubov v zahraničných ligách, by bolo zrejme príliš naivné. Rešpekt si chceme vybudovať postupne, malými krokmi,"

Tento šport sa dnes hrá na amatérskej až poloprofesionálnej úrovni a niekoľko prestupov už v minulosti bolo zrealizovaných cez facebookovú správu. Nie každý však na to má dostatočné kontakty a povedomie o svojich výkonoch z klubových či reprezentačných akcií. "Treba si uvedomiť, že nie každému je príjemné písať do klubov, oslovovať trénerov a riešiť veci, ktoré následne s prestupom súvisia. Nie všetci majú to šťastie, že sa dostanú do reprezentácie a sú viac na očiach pre zahraničné kluby. Som presvedčený, že takých hráčov je veľa a my sme pripravení pomôcť im," hovorí odchovanec Nižnej, ktorý okúsil aj pôsobenie v FBC Ostrava a v 1. SC Tempish Vítkovice.

Z doteraz zrealizovaných transferov FAP ako prvý zarezonoval návrat Michaely Šponiarovej z fínskeho SC Classic do Vítkovíc. Pre web SZFB priznala, že ambíciou bolo zahraničie, no veľkú rolu zohral koronavírus: "Miška mala zo zahraničia viacero ponúk, no vzhľadom na aktuálnu situáciu sa podmienky z klubov menili takmer každý deň a bolo preto najlepšie, aby zvolila stabilné prostredie, ktoré dobre pozná. S Vítkovicami sme sa pomerne rýchlo dohodli na ročnej zmluve." O dva týždne neskôr jej kroky napodobnila aj spoluhráčka a ďalšia slovenská reprezentantka Alžbeta Ďuríková. Pandémia sa ťahá od vzniku agentúry. "Vplyv to určite má a vlastne už aj malo, ale na druhú stranu, je to pre nás dobrá skúsenosť naučiť sa reagovať na situácie, ktoré sa nedajú vopred ovplyvniť ani predpovedať," hľadá pozitíva jej slovenský zakladajúci člen.

Webstránka agentúry prechádza rekonštrukciou a už v najbližších dňoch budú predstavené nové a veľké mená, ktoré bude zastupovať v ročníku 2020/21: "Nemáme nastavené žiadne konkrétne čísla ani ciele, koľkých hráčov by sme chceli zastupovať. Všetko ukáže čas a nikam sa bezhlavo nehrnieme. Chceme ísť postupnými krokmi a dbať hlavne na kvalitu poskytovaných služieb," Pre Slovákov vedie prvá cesta zvyčajne do susedného Česka a Václav Komačka by mohol plniť pozíciu "gate keepera", keďže pomery u nás dobre pozná. "Niekedy je lepšie počkať a prípadný odchod správne načasovať. V mladom veku je lepšie mať 'ice-time' 30 minút na Slovensku ako 10 minút v českej Superlige. V tomto smere poznáme miestne pomery a vieme odporučit, čo by hráčovi v danej situácii pravdepodobne prospelo viac," reaguje na túto úvahu.

Viacerí chlípnici na sociálnych sieťach upozornili na to, že názov "fap" je vychádzajúc z angličtiny dvojzmyslom. K premenovaniu to však nepovedie. "Žartíky patria k životu, žiadny zámer v tom nebol a priznám sa, že sme o tom ani absolútne nič nevedeli. Berieme to s nadhľadom," komentuje nezvyčajný podnet Václav Komačka.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora