Program
Florbal - 05.09.2021 12:13

Juniorské florbalistky skončili v Uppsale rovnako ako chlapci v Brne

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Krátko po florbalistoch do 19 rokov majú za sebou majstrovstvá sveta aj ich ženské rovesníčky a dosiahli pritom rovnaké umiestnenie. Po konečnej siedmej priečke udržali svoju príslušnosť k elitnej kategórii a napravili dojem po šampionáte pred tromi rokmi vo Švajčiarsku. Tam obsadili poslednú priečku, zostúpili do "béčka", avšak zmena formátu turnaja aj zásah pandémie viedol k prekopaniu systému, ktorý naše dievčatá udržal v spoločnosti najlepších tímov. Vo švédskej Uppsale pritom ukázali, že medzi najlepšiu osmičku sveta rozhodne patria, v prvý hrací deň sa takmer postarali o senzáciu na úkor na domácich superfavoritiek a veľký boj o vylepšenie umiestnenia zvádzali aj s Lotyšskom.

Mladé Slovenky v prvom kole tesne podľahli Švédkam 2:4, pričom štvrtý gól inkasovali pri vabanku v hre bez brankárky. Na druhý deň proti Češkám podobný výkon zopakovať nedokázali a prehrali vysoko 2:10, no kľúčový zápas ich čakal proti Lotyšsku. Prípadné víťazstvo ich mohlo posunúť do boja o konečné piate miesto, avšak v zápase ani raz neviedli a Lotyšsko vyhralo 7:6. Náš tím tak bol odsunutý do boja o konečné siedme až deviate miesto, kde si poradil s Ruskom, čo je štvrté najlepšie umiestnenie v histórii. Partie devätnásťročných reprezentantiek v roku 2014 aj 2010 kotvili dokonca hneď za top štvorkou.

S ohľadom na produktivitu, Slovenky nemali vyslovenú líderku. Kanadské body si medzi sebou rovným dielom delili viaceré florbalistky, pričom tri bodíky nahrala Laura Chúpeková, Denisa Papierniková a Alexandra Faktorová. Ďalšie štyri hráčky nahrali po dva body. Vo výbornom svetle sa predviedla aj brankárka Spišskej Novej Vsi Nina Vartovníková, ktorá našu bránku hájila proti Švédsku a Rusku, v súčte nazbierala 42 zákrokov a v prvom zápase bola vyhlásená za našu najlepšiu hráčku. Najbližšie MS junioriek sa majú hrať v máji 2022 na Novom Zélande. Nabitý florbalový kalendár však v pokračuje aj v tomto roku. 27. novembra začína šampionát žien a 3. decembra mužský.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora