Program
Florbal - 04.11.2021 16:09

Florbalisti aj florbalistky zverejnili šampionátovú nomináciu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Svetlo sveta tento týždeň uzreli dvadsaťčlenné menoslovy florbalistov a florbalistiek, ktoré nás budú na konci kalendárneho roka reprezentovať na majstrovstvách sveta. Kým ženský tím pod taktovkou Čecha Michala Jedličku pocestuje do švédskej Uppsaly, mužskí kolegovania pod vedením Radomíra Mrázka idú do fínskych Helsínk.

Ženská nominácia, ako tradične, pozostáva najmä z hráčok pôsobiacich v Českej republike. Tých je v súčte dvanásť. Dopĺňa ich švajčiarska a fínska legionárka, päť florbalistiek z domácej Hyundai Extraligy a dokonca tri dievčatá z druholigového Partizánskeho. Naše družstvo sa bude spoliehať na skúsenú brankársku dvojicu Jana Dupčáková - Radka Mládenková, zatiaľ čo v zostave opäť nechýbajú mladé dievčatá s veľkým potenciálom do budúcnosti. Najmladšou členkou výpravy bude len pätnásťročná Lenka Červená. Jedličkov realizačný tím dopĺňa Dušan Ďuríček so Štefanom Rajčanom, ktorí boli len nedávno zvolení za nových trénerov tímu žien do devätnásť rokov. Časť zo svojich zverenkýň budú mať pod palcom aj vo Švédsku.

Mužská zostava je poskladaná veľmi podobne, ako tá ženská. Rovnako dominujú legionári z českej extraligy. Hráči zo zahraničia tvoria nadpolovičnú väčšinu tímu, pričom nechýba kapitán Michal Pažák, hviezdny Michal Dudovič či opora pražskej Sparty Lukáš Ujhelyi. V bránke skúseného Jakuba Klobučníka doplní šampionátový debutant Adam Kohút. Mrázkovo mužstvo si zvýšilo sebavedomie triumfom na domácom Six Nations Floorball Challenge a po boku českého kouča naďalej pôsobí Jan Purc a Karel Ševčík.

Slovenská mužská reprezentácia si zahrá na MS po troch rokoch, keďže helsinský turnaj bol pre covid preplánovaný z roku 2020. Naposledy obsadil deviate miesto, čo je zároveň pozícia zodpovedajúca jeho aktuálneho svetovému renkingu. Začínať bude v kvalitatívne nižšej základnej skupine, v ktorej mu bude konkurovať Poľsko, Thajsko a USA. Ženy sú vo svetovom rebríčku na piatom mieste, na minulom svetovom šampionáte skončili o priečku nižšie a v Uppsale začnú v konkurencii Švédska, Fínska a Nemecka.

Zostava florbalistiek na MS 2021 v Uppsale (27. novembra - 5. decembra):
Jana Dupčáková, Radka Mládenková - Alexandra Faktorová, Denisa Ferenčíková, Michaela Šponiarová, Linda Pudišová, Lenka Červená, Daniela Kvasková, Kristína Hudáková, Paulína Hudáková, Laura Chúpeková, Kristína Belicová, Alžbeta Ďuríková, Klára Grossová, Katarína Klapitová, Klaudia Robová, Barbora Kocúrová, Jana Trošková, Tamara Dobošová, Nikol Drábeková
Zostava florbalistov na MS 2021 v Helsinkách (3. - 11. decembra):
Jakub Klobučník, Adam Kohút - Filip Čonka-Skyba, Michal Dudovič, Ladislav Gál, Michal Pažák, Lukáš Ujhelyi, Martin Kubovič, Ladislav Mirt, Matúš Gajdoš, René Slezák, Jakub Grich, Tomáš Kvasnica, Martin Grlický, Ronald Gašparík, Lukáš Řezanina, Michal Miške, Kristián Kozák, Šimon Hatala, Samuel Virga