Program
Florbal - 06.12.2021 10:47

Domáce florbalové zlato získali Švédky, Slovenky sú šieste

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/youtube

Na predošlých siedmich svetových šampionátoch florbalistiek sa vždy tešili zo zlata Švédky. Tento rok sa majstrovstvá sveta hrali na ich domácej pôde v Uppsale a o topfavoritovi nebolo pochýb. Finále proti Fínsku, ktoré sa hralo na piatich z najaktuálnejších šiestich MS, domáce hráčky vyhrali 4:3 po predĺžení. Na medailových pozíciách sa vo všeobecnosti nič nečakané nedialo. Bronz získali Švajčiarky, ktoré si poradili s Českou republikou 5:2. Slovensko obsadilo konečné šieste miesto, keďže v zápase o definitívne umiestnenie podľahlo Poľkám 3:4. Z piatej na šiestu pozíciu sa zároveň tím Michala Jedličku zosúva aj vo svetovom renkingu, ktorý vychádza z najaktuálnejších dvoch majstrovstiev, a preskočil ich práve severný sused.

Medzi najväčšie hviezdy sa, podľa očakávaní, zaradila fínska hviezda Veera Kaupiová, ktorá v šiestich zápasoch nastrieľala 15 gólov a pridala päť asistencií. Rovnako 20 kanadských bodov mala na konte spolunajproduktívnejšia Moa Tschopová zo Švédska. Spomedzi Sloveniek si úlohy opôr zastala Michaela Šponiarová aj Denisa Ferenčíková s dvojciferným počtom kanadských bodov. Druhá menovaná oznámila, že MS vo Uppsale boli záverom jej bohatej reprezentačnej kariéry, v ktorej odohrala 114 reprezentačných stretnutí v súčte ženských, juniorských, prípravných či turnajových. V Uppsale pritom ako prvá slovenská florbalistka v histórii nastúpila na stý zápas v národnom A-tíme, je rekordérkou v počte reprezentačných duelov a šlo o jej piate ženské majstrovstvá sveta.

V zápase o piate miesto naše naše družstvo doplatilo na chyby aj veľmi nešťastný rozhodujúci gól. Po štyridsiatich minútach pritom bolo v platnosti vyrovnané skóre 3:3. "V tretej časti to bolo kto z koho a trúfam si povedať, že sme boli lepší. Žiaľ, priletela jedna lastovička z polovice ihriska, ktorá zapadla do našej bránky. Definitívny klinec do truhly bolo nepremenené trestné strieľanie. Počas hry bez brankárky sme si už nič nedokázali vytvoriť. Z prehry sme sklamaní, pretože našim cieľom bolo piate miesto. Našu účasť na šampionáte hodnotím ako nevydarenú," povedal pre Slovenský zväz florbalu tréner Michal Jedlička.

Výkony a výsledky pritom rozhodne nezanechali zlý dojem. Výhry 6:0 nad Nemeckom či 20:0 proti USA boli nespochybniteľným dôkazom toho, že naše florbalistky do popredia patria. Na rozdiel od Neuchatelu, reprezentačné strelecké konto si otvorili viaceré mladšie dievčatá, ktorých rola v tíme bude v budúcnosti väčšia. Klára Grossová, Laura Chúpeková, Linda Pudišová a päťnásťročný objav Lenka Červená strelili svoje prvé kariérne šampionátové góly, Tamara Dobošová s Alexandrou Faktorovou a Nikol Drábekovou sa dočkali prvých kanadských bodov na majstrovstvách.

Kým medailové obsadenie v zložení Švédsko-Fínsko-Švajčiarsko je najčastejším rezultátom ženských majstrovstiev, zopár prekvapení by sme predsa objavili. Nemky v Uppsale neobhájili svoje ôsme miesto a skončili až na desiatom. Len o pozíciu vyššie ostali Lotyšky, ktoré sa prvý raz v histórii nezmestili do elitnej osmičky. Ich miesta v hornej polovici šampionátového poradia zaujali Dánky a Nórky, ktoré štartovali z výkonnostne slabšej skupiny. Ženská florbalová elita sa najbližšie bude konfrontovať v roku 2023 v Singapure.