Novinky - 12.10.2019 16:41

Kysučanky na ceste k obrovskému úspechu. Zahrajú si finále EFC

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Florbalistky Kysuckého Nového Mesta v týchto dňoch reprezentujú slovenský florbal na medzinárodnom turnaji EuroFloorball Cup, ktorého dejiskom sú Malacky. Aj vďaka tomu sa bronzový celok ostatnej extraligovej sezóny teší obrovskej podpore z tribún a odvďačil sa za to tromi víťazstvami. Z prvého miesta v základnej skupine sa dostal do semifinále a v ňom zvládol strhujúcu prestrelku proti nemeckému UHC Sparkasse Weissenfels. Rozhodla o tom najmä perfektná tretia tretina, v ktorej Nemky
predčili rozdielom troch gólov.

"V prvej tretine sme nemali prakticky žiadnu streľbu a hráčky vymýšľali nezmyselné prihrávky. To je proti takýmto súperom cesta do pekla. Postupne sa to, našťastie, obrátilo, viac sme strieľali, dievčatá nabrali ten správny ´drive´ a verili v to, že to môžeme zvládnuť," povedal pre web Slovenského zväzu florbalu tréner Michal Vlček bezprostredne po semifinálovom stretnutí, ktoré Kysuca vyhrala 6:4, hoci ešte v 38. minúte prehrávala dvojgólovým rozdielom. "Začiatok nám uletel, ale zomkli sme sa sa ako kolektív, zamakali sme jedna za druhú a v tretej tretine sme to dokázali otočiť. Tréneri museli aj zvýšiť hlas, každá jedna si potom vstúpila do svedomia a na ihrisku to bolo vidieť," nadviazala na jeho slová brankárka Radka Mládenková, ktorá k dokonaniu obratu pomohla niekoľkými veľmi dôležitými zákrokmi.

Kysucké Nové Mesto sa do turnaja prihlásilo potom, čo túto možnosť nevyužil zlatý ani strieborný tím minulej extraligovej sezóny - Sabinov a Pruské. Svojimi výkonmi pritom vyvracia všetky pochybnosti o tom, že by mladučký káder nemal byť konkurencie schopný na medzinárodnej scéne. Veď už v základnej skupine zdolal silný Gdaňsk 6:2 a triumf nad Weissenfelsom pripravil ďalší dôkaz. Ak by padol aj ruský tím Nauka-SAFU, bola by to priam senzácia, no už len samotná účasť vo finále je veľkým úspechom. "Všetko je to súčasťou dlhodobého procesu, náš klub oslávi budúci rok desiate výročie svojej existencie a to, že sme tu je výsledkom desaťročnej práce a investície do našich dievčat, ktorá sa vyplatila. Pred sezónou sme posilnili o dve skúsené žilinské odchovankyne (pozn. Petra Gešová a Radka Mládenková), ktoré pomáhajú rásť našim mladým odchovankyniam," spokojne skonštatoval Michal Vlček.

Obzvlášť náročné dni prežíva aj trojica reprezentantiek v radoch Kysuckého Nového Mesta. Krátko po konci EuroFloorball Cupu sa presunú do poľského Noweho Targu a bojovať budú na Six Nations Cupe. "Mysleli sme na to už vopred, pretože sme mali veľmi ťažký žreb, za deväť dní sme hrali päť ťažkých zápasov a prispôsobili sme tomu aj tréningy. Je dobré, že sa zrušil aspoň reprezentačný zraz junioriek a hráčky budú mať konečne voľný víkend. Tri seniorské reprezentantky to budú mať náročnejšie. Alexandra Faktorová je už pomerne stabilnou členkou kádra, zatiaľ čo Linda Pudišová a Laura Chúpeková to absolvujú prvý raz a pravdepodobne nebudú až tak preťažované. Osobitne musím pochváliť náš fyzioterapeuta, ktorý sa dievčatám veľmi poctivo venuje," dodáva na túto tému tréner Kysučaniek.

Medzi turnajové kysucké opory sa radí aj spomenutá Linda Pudišová. "Na finále sa vždy teším, ale bude to oveľa ťažší zápas ako tento, musíme v ňom začať na sto percent a postupne ešte pridávať," avizuje pred zajtrajším zápasom s Ruskami, ktorý začína od 11:00. Potom sa jej koncentrácia prenesie na Nowy Targ a turnaj, ktorý pre ňu bude posunom z juniorskej kategórie do A-tímu. "Počas tých pár voľných dní sa budem snažiť čo najviac zregenerovať, aby som sa dala dokopy a uvidíme, ako to bude vyzerať na samotnom zraze," uzatvára s úsmevom na tvári.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora