Program
Florbal - 12.07.2020 21:07

Kysučanky bronzové v najprestížnejšej kategórii Prague Games

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Víkendový preslávený mládežnícky turnaj Prague Games vlial do slovenského florbalového fanúšika veľa nádeje a entuziazmu. Zo štyroch dievčenských vekových kategórií sa podarilo vydolovať až tri medailové umiestnenia. Okrem Nemšovej, ktorá ovládla turnaje hráčok do 12 a do 16 rokov, sa Kysucké Nové Mesto predviedlo v najprestížnejšej vekovej kategórii - dievčat do 18 rokov. Výsledkom bol skvelý bronz v nabitej konkurencii, v ktorej nechýbali Vítkovice, Střešovice alebo Chodov, na českej scéne popredné juniorské celky. Kysučanky, ktoré kraľovali našej ženskej Hyundai Extralige v sezóne 2019/20, sa výzvy nezľakli a zo siedmich duelov si pripísali šesť víťazstiev.

"Už pred prvým zápasom sme si povedali, že sme neprišli len na výlet, ale ideme si po dlhej odmlke užiť florbal a každá hráčka dá do toho všetko. Postupne sme videli, že tí súperi sú hrateľní, v prvom zápase sme otočili nepriaznivý stav a nakopli sme sa. Poďakovať by som chcel aj všetkým rodičom, ktorí nás prišli do Prahy povzbudzovať." spokojne zhodnotil po turnaji tréner Marián Chlebana. Kysuca nastrieľala v súčte 33 gólov a okrem osvedčených extraligových mien sa v dobrom svetle ukázali aj nováčikovia: "Dlhšie avizujeme, že nám odchodom na vysoké školy môžu odísť štyri dievčatá a musíme zapracovať tie mladšie. Tak, ako sme pred rokom v Drážďanoch zapracovali Klaudiu Chúpekovú a uchytila sa perfektne, tak aj na tomto turnaji si naše mladé hráčky odohrali svoju porciu zápasov. Dokonca ani najmladšia Silvia Šamajová sa nezľakla, naskočila do zápasu a aj hala bola nadšená z toho, ako pri svojom útlom vzraste bojovala, takmer dala gól a vytvorila aj šancu,"

Možnosť rásť dostali viaceré členky kádra, ktoré mali na tomto turnaji dôležitejšiu funkciu ako v lige. "Na turnaji sme boli tri hráčky s ročníkom narodenia 2001, prvý raz sme boli tými najskúsenejšími hráčkami a dohliadali sme na mladšie dievčatá. Bola to nová skúsenosť, keďže v extraligových zápasoch máme niekoľko skúsenejších spoluhráčok, ktoré sú našou oporou a máme k nim rešpekt," opísala Klára Svrčková, ktorá sa na turnaji chopila úlohy kapitánky. "Celý turnaj prebiehal vo veľmi dobrej nálade, prišli sme si to tu užiť a hodnotím to ako vydarenú bodku za našou úspešnou sezónou," konštatuje, odkazujúc na prvenstvo v minuloročnej extraligovej základnej časti. Keďže na Slovensku nefunguje celoštátna juniorská súťaž, novou skúsenosťou boli aj konfrontácie s kvalitnými českými rovesníčkami. "Latka bola nastavená veľmi vysoko a čím sme turnajom postupovali ďalej, tým sa to ešte zvyšovalo. V semifinále nás bohužiaľ zastavili, ale aj ten zápas bol veľmi kvalitný a vyrovnaný," hovorí Svrčková o výhrach nad Panthers Praha či Tatranom Střešovice, po ktorých nasledovala jediná prehra na štíte Chodova.

V novej pozícii sa ocitla aj brankárka Adriana Michalisková, ktorá v lige vytvorila mimoriadne kvalitnú brankársku dvojicu s Radkou Mládenkovou, zatiaľ čo v Prahe bola jedinou gólmankou: "S Radkou sme veľmi dobre kamarátky, je odo mňa oveľa skúsenejšia, radí mi počas zápasov a tento raz som na to bola sama. Chýbala mi tam, ale zvládla som to a bola som rada, že som si mohla odchytať všetky tie kvalitné zápasy," Súperky privádzala do zúfalstva a na turnaji si vytvorila osobný rekord s piatimi čistými kontami v rade. Niet preto divu, že sa jej prostredie zapáčilo. "Zahrali sme si po dlhšej dobe, ja mám tento turnaj veľmi rada, pretože sa tu stretávajú dobré tímy, z ktorých je cítiť vysoká kvalita a hrá sa vo vysokom tempe," zhodnotila trojdňové vystúpenie, počas ktorého ju pozorne sledoval aj spomenutý pražský Tatran Střešovice, ktorého klubovou legendou je reprezentačný tréner slovenských žien Michal Jedlička. Tento tím o Michaliskovej služby prejavil záujem a je s ňou v kontakte. Stále však ide o juniorskú brankárku a zaujíma ju preto aj neistá situácia okolo šampionátu v Uppsale. "Určite to mrzí, po presune sme sa sústredili na septembrový termín, opäť to presunuli na máj, čiže to prežívame a sledujeme," konštatuje jedna z kysuckých opôr.

Kým minuloročná turnajová previerka na turnaji v Drážďanoch sa ukázala takmer až ako nedostatočná, Prague Games sa popri EuroFloorball Cupe zaradil medzi najnáročnejšie akcie, na ktorých si Kysučanky kedy zahrali. "EFC bol predsa o niečo náročnejší turnaj, keďže sme tam čelili skúsenejším ženským tímom. Na Prague Games sme hrali proti našim rovesníčkam, ale na to to bolo na veľmi vysokej úrovni. Myslím si, že na Slovensku by sme si takéto zápasy v tejto vekovej kategórii určite nezahrali," hodnotí Sára Záteková, ďalšia z trojice najskúsenejších hráčok v pražskej turnajovej zostave. Bronz jediného slovenského tímu medzi 'osemnástkami' očakával málokto. "Dokázali sme, že florbal na Slovensku nie je oproti tomu českému až tak pozadu, dokázali sme sa českým tímom vyrovnať, potešilo nás to a viacerých sme prekvapili, keďže sme dostávali početnú pochvalu a uznanie, že sme to takto zvládli," chváli družstvo Záteková, ktorá sa počas leta intenzívne zaoberá aj svojou florbalovou budúcnosťou, no verná by rada ostala súčasným klubovým farbám: "Určite by som chcela ísť na vysokú školu do Česka, štúdium bude prvoradé a zvažovala som, že by som si tam našla klub, v ktorom by som popri štúdiu mohla trénovať, ale hrávať by som chodila do Kysuckého Nového Mesta, keďže by som víkendy trávila doma a Extraligu by som stíhala." Na otázku, ako vníma novozapracované spoluhráčky, odpovedá v superlatívoch: "Tieto dievčatá s nami trénujú už dlhšie, tvoríme skvelý kolektív, absolvujeme spolu teambuildingové akcie, neskupinkujeme sa, vychádzame spolu a fungujeme veľmi dobre,"

FBK Kysucké Nové Mesto bol za celú minulú sezónu Hyundai Extraligy zdolaný len trikrát a historicky prvý titul majstra Slovenska sa javí byť veľmi blízko. K nemu však povedie nová a dlhá cesta, ktorá začne prvým kolom. "Nemyslím si, že treba na dievčatá vyvíjať mimoriadny tlak. Na každý ligový zápas sú pripravované tak, že ho idú vyhrať, ale nepotrebujem sa pred sezónou biť do pŕs a mať veľkohubé vyjadrenia o tom, že ideme vyhrať ligu," hovorí rozvážne tréner Chlebana, ktorý z vlastnej skúsenosti vie, že florbalová sezóna vie byť zradná: "Je tam veľa faktorov, ktoré to môžu ovplyvniť, či už zranenia alebo maturity, čo som zažil už v Žiline, kde sme viedli vo finále nad Pruským 2:0 na zápasy, prišli maturity a prehrali sme tri zápasy po sebe. Máme štyri alebo päť maturantiek v zostave a toto môže zasiahnuť do bojov, pokiaľ bude play-off v týchto termínoch." Ešte pred sezónou sa Kysučanky mali predstaviť aj na medzinárodnom EuroFloorball Cupe, ktorý však bol pre koronavírus zrušený. "Naša letná príprava bude doplnená s kondičným trénerom, ktorý si robí vysokú školu a zapracuje s nimi na výbušnosti a dynamike, na čo sa hráčky tešia. Potom ich už prevezmeme my a premiestnime sa do haly," opísal to, čo jeho zverenkyne čaká, kým bude 12. septembra odpískané prvé extraligové buly.

Bronzová zostava Kysučaniek na Prague Games 2020:
FBK Kysucké Nové Mesto U18:
Ema Berešíková, Alica Brodňanová, Laura Chúpeková, Klaudia Chúpeková, Alexandra Faktorová, Klára Hlávková, Vanesa Honíšková, Viktória Komzalová, Veronika Marková, Adriana Michalisková, Rebeka Mičudová, Kristína Mlíchová, Linda Pudišová, Klára Svrčková, Sára Záteková, Silvia Šamajová

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora