Novinky - 25.10.2019 12:06

Veronika Paňková: hrám uvoľnenejšie a viac sa tým bavím

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Zoznam ašpirantov na medailové pozície v sezóne 2019/20 je podľa mnohých širší ako tomu bolo po minulé roky. Medzi tímy, s ktorými treba počítať, sa rozhodne radí aj ostrieľaný FBK Tvrdošín, ktorý to už stihol potvrdiť dvomi víťazstvami z troch kôl. "Postup cez Nemšovú minulý rok nás nakopol. Táto sezóna už určite bude pre viaceré hráčky poslednou. Chceme sa dostať čo najvyššie a zabojovať o medailu, ktorá nám pred rokom ušla. Snažíme sa na to namotivovať aj mladé dievčatá, chytajú sa, sú šikovné a je dôležité, aby sa toho nezľakli. Mladých hráčok, ktoré by mohli prejsť do ženského tímu, momentálne na výber veľa nemáme. Je dôležité, aby sa chytili tie súčasné a šli príkladom ostatným," jasne deklaruje ciele Veronika Paňková, ktorá v úvodných troch kolách nastrieľala sedem gólov a zaradila sa medzi šesticu najlepších strelkýň. Zároveň si však uvedomuje, že na prelome októbra a novembra má tím z Oravy v kalendári duely s najnáročnejšími súpermi, keď postupne vyzve aj troch medailistov spred roka: "Máme pred sebou obdobie náročných zápasov. Kysucké Nové Mesto má káder plný mladých a behavých dievčat, ktoré sú zohraté. Aj Partizánske ukazuje, ako nováčik, že s ním treba počítať."

Že to strelecky vzala v úvode ročníka na seba, komentuje veľmi skromne: "Letnú prípravu sme mali naozaj dobrú s Majom Semanom, ale inak sa v mojej hre nič mimoriadne nezmenilo. Možno je výhodou, že to už neberiem tak vážne, hrám uvoľnenejšie a bavím sa tým. Padol prvý hetrik, pri druhom nám to výborne zafungovalo s Miškou Ješšovou a Miriam Bukovou, ale boli to o čosi ľahší súperi a proti takým to aj padá o čosi ľahšie." Trio Paňková-Buková-Ješšová nahralo v troch zápasoch 23 bodov a momentálne je jednoznačne najväčšou hrozbou, ktorou Tvrdošín disponuje. Pohľad do štatistík hovorí, že tento celok hrá veľmi otvorený florbal a okrem slušného počtu strelených gólov aj pomerne často inkasuje. "Máme v obrane problémy a chýba hráčka, ktorá by sa postavila a vyriešila situáciu. Všetky sa pozeráme, čo sa bude diať a súperky sú pri loptičke rýchlejšie. Je to chyba, apelovali sme na to, tak sa to snáď zlepší. V náročnejších zápasoch by to bola veľká komplikácia," zhodnotila jedna zo stálic tejto zostavy.

Počas leta pritom Tvrdošín veľkými zmenami v zostave neprešiel a káder si zakladá na zohratosti a dobrej partii. Výrazná zmena prišla akurát na poste kapitánky, keď sa páska sťahovala na rukáv Miriam Bukovej. "Pred sezónou sme vymenili kapitánku a Miriamka si to zaslúži, mala dobrý prístup k tréningom, patrí už medzi tie ´staršie´, vie komunikovať s rozhodcami a rešpektujú ju aj mladšie dievčatá, s ktorými sa často stretáva na tréningoch. Je dôležité, aby plnil túto funkciu človek, ktorého vídajú počas celej sezóny. Rešpektujeme ju aj my, niečo už odohrala a má skúsenosti aj z reprezentácie," chváli ju Paňková. Kolektív sa utužuje účasťou viacerých hráčok na turnajoch pod hlavičkou Fram Teamu, ale svoju rolu hrajú aj stále čerstvé spomienky na majstrovské tituly z rokov 2014 a 2015. "Prvý titul sme oslavovali veľmi dlho, hoci už sme boli v iných kútoch Slovenska, neustále sme si posielali fotky a prežívali sme to prakticky celý rok. Sú to neopakovateľné zážitky. Pri druhom som sa hneď na začiatku sezóny zranila, ale so spoluhráčkami som si užila aj ten," usmieva sa pri spomienkach na zlaté sezóny.

Veronika Paňková (v modrom) strieľa gól do siete Hurikánu v ligovom zápase Hyundai Extraligy
Zdroj: Facebook/Jozef Lepáček

Novú Hyundai Extraligu mala reprezentovať najmä väčšia vyrovnanosť jej účastníkov, ale už po dvoch odohraných víkendoch sa vyformovala tradičná "silná päťka" a až za ňou sa radí zvyšok ligového pelotónu. Tvrdošínska kanonierka napriek tomu nad nikým ešte palicu neláme. "Je len začiatok sezóny a viaceré tímy sa ešte môžu rozbehnúť. Ani nám nevyšiel úvod minulého ročníka, čo sa nakoniec podpísalo aj na našom celkovom umiestnení," skonštatovala k tabuľke, ale za najväčších kandidátov na zisk titulu napriek tomu považuje tímy, ktoré spolutvorili minuloročné kvarteto semifinalistov: "Pruské je takou stálicou v boji o titul, rovnako Kysucké Nové Mesto má kvalitný tím a posilnilo ešte o Radku Mládenkovú. Ale aj Sabinov udržal väčšiu časť kádra pokope a bude veľmi silný,"

Televízny zápas na Orave pred kamerami Husté TV bude pre Kysučanky návratom k ligovým povinnostiam po úspechu na medzinárodnom turnaji. "Zápasy Kysuckého Nového Mesta na EuroFloorball Cupe som nesledovala, ale evidovala som výsledky a videla som, že skončili druhé. Zadarilo sa im, určite ich to namotivuje, tak ich musíme zaraziť," hovorí s úsmevom na tvári. Pred piatimi rokmi si na tomto podujatí v nórskom Fredrikstade zahral aj Tvrdošín, ale Veronika Paňková na to najlepšie spomienky nemá: "Asi týždeň pred turnajom som sa zranila. Bola som tam len ako podpora a bol to pre mňa výlet, ale mrzelo ma, že som nemohla hrať," Vychádzajúc z dobrej partie, ktorá sa vytvorila to i tak stálo za to: "Účasť tam sme vnímali hlavne ako odmenu. Chceli sme, samozrejme, dosiahnuť čo najlepší výsledok, ale na poslednú chvíľu prišli zmeny v zostave, pribudli nové hráčky a skomplikovalo sa to. Napriek tomu tam bola zábava a rozhodne sme nesedeli len na izbách."

FBK Tvrdošín patrí medzi florbalové celky, ktoré sa v našich priamych prenosoch objavujú najčastejšie. V minulosti sme vám ponúkli jeho finálové zápolenie proti Nitre, s tým istým súperom sa stretol v našom priamom prenose aj počas minulej sezóny a v tomto ročníku sa predviedol v televíznom zápase s bratislavským Hurikánom. Túto sobotu narazí na Kysucké Nové Mesto a do konca kalendárneho roka sa pred našimi kamerami ukáže ešte raz, už však ako hosťujúci tím.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora