Novinky - 02.05.2020 09:06

Keď florbal ovládli Oravčanky - tvrdošínske tituly 2014 a 2015

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Od roku 2014 mala najvyššia slovenská florbalová súťaž štyroch rôznych šampiónov. Hneď dvakrát by sme v tomto období našli zlatý zárez Tvrdošína, ktorý dokonca ašpiroval na zlatý hetrik. Tieto boje mali naši diváci možnosť sledovať aj v priamych prenosoch Huste.tv. Dva roky po sebe finálovú bitku obstarali proti Oravčankám florbalistky Nitry, no v oboch prípadoch to bola jasná záležitosť a spečatenie triumfu v najkratšom možnom čase. Tvrdošínčanky vyhrali 3-0 na zápasy a pripravili tak éru, v ktorej prakticky na Slovensku nemali konkurenciu. Zároveň ide o posledný celok, ktorý dokázal titul obhájiť. Spišská Nová Ves to nedokázala, Pruské ani na dva pokusy a Sabinovu túto ambíciu prekazil koronavírus.

V sezóne 2013/14 obstarali Tvrdošínčanky aj Nitrianky útok z nižších tabuľkových priečok. Základnú časť dokázalo vyhrať Pruské, ktoré bolo v štrnástich zápasoch zdolané jediný raz. V októbrovom derby zápase sa o to postarala Nemšová, no v play-off tomuto celku pripravia ďalšie tri prehry nitrianska Slávia. Tá najprv obstarala dramatickú päťzápasovú štvrťfinálovú bitku s Nemšovou a tempo udržala aj v semifinále, ktoré zvládla rovnako v pomere 3-2. Na finále však už veľa ušetrených síl neostalo. Tvrdošín mal za sebou len šesť zápasov vyraďovacej fázy. V najkratšom možnom termíne ukončil sériu s Hurikánom Bratislava, po nej aj semifinále s Prešovom a rovnako poňal aj finále. V troch finálových zápasoch to najviac padalo Milote Hutirovej, Monike Stedanskej a Veronike Paňkovej, ktoré patrili medzi strelecké opory už počas základnej časti.

O rok neskôr to v tvrdošínskom poňatí bola ešte suverénnejšia cesta. Už základnú časť bezpečne ovládol a pred druhou Nitrou mal náskok dvanástich bodov. Keďže extraliga mala len sedem družstiev a do play-off sa z nich dostala šestica, Oravčanky boli priamo nasadené do semifinále. V ňom bez problémov v troch zápasoch eliminovali Spišskú Novú Ves, ktorá predtým rovnakým výsledkom vyradila Nemšovú. Slávia Nitra prehrala počas základnej časti päťkrát a štvrťfinálovým súperom jej bol Hurikán Bratislava. Tím spod Zobora vyhral 3:1 na zápasy a následne pokoril Pruské presvedčivo 3:0 v sérii. Rovnakým výlsledkom, len v neprospech Nitry, skončilo finále. Tvrdošín predviedol najmä svoje ofenzívne kvality, vyhral 8:7, 10:7 a 7:3. Vďaka tomu sa stal šampiónom druhý rok po sebe.

​Počas dvoch zlatých sezón strieľali Tvrdošínčanky priemerne vyše osem gólov na jedno vystúpenie. To sa javí ako veľmi dobré predpoklady na víťazný zápas a aj na pohodlné ovládnutie finále. Famózny strelecký priemer vydržal aj počas základnej časti nasledujúceho ročníka, no v semifinále play-off 2016 proti Pruskému zvlhol pušný prach. Tím Michala Cvancigera síce viedol nad Pruským 2:1 na zápasy, no následne sa florbalistky z Trenčianskeho kraja vzchopili, sériu otočili a Tvrdošín do ďalšieho finále nepustili.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora