Program
Florbal - 18.09.2019 21:27

Kristína Haljaková: Dobrá partia je polovica úspechu a úspešného tímu

Zdroj: huste.tv

Súdiac podľa aktivity na oficiálnej klubovej stránke na sociálnej sieti, florbalistky Nemšovej neúspešná minulá sezóna rozhodne nepoložila. Práve naopak. Do nového ročníka zmobilizovali sily, odhodlanie, nadšenie a v pláne majú veľký útok na medailové pozície. "Nálada pred novou sezónou je veľmi dobrá. S dievčatami sme v lete trávili maximum času, počas ktorého sme sa spoločne poctivo pripravovali. Začiatku Hyundai extraligy sa preto už nevieme dočkať," hlási kapitánka Kristína Haljaková. Minuloročné štvrťfinále je už zabudnuté a v klube si veľmi jasne definovali dôvody prehry 1:3 na zápasy: "Ako sa hovorí, play-off je úplne iná súťaž. Každý tím by už mal vedieť, aký systém a akým štýlom chce hrať. Je jasné, že postup do semifinále je považovaný za úspech, pretože tam už sa hrá o vysnívané finále. V ňom si chce zahrať každý a získať jednu z medailí, ktorá je bonusom za odmakanú prácu. Vo štvrťfinále proti Tvrdošínu nám chýbal čas na nacvičenie systému, ktorý sme chceli hrať. Hrali sme takým štýlom, ktorý nám, žiaľ, vôbec nešiel a keď sme sa vrátili k hre, ktorá nám vyhovuje, bolo už neskoro,"

Nová sezóna všetkých vracia na rovnakú štartovú čiaru a tento tím navyše oslavuje pekné jubileum. "Táto sezóna je pre nás výnimočná aj z dôvodu osláv pätnástych narodenín klubu. Práve preto chceme dosiahnuť čo najlepšie umiestnenie. Získať titul by bola čerešnička na torte," hovorí Haljaková a s úsmevom naznačuje aj nejaké to prekvapenie: "Či sa chystá niečo špeciálne k príležitosti narodenín klubu? To zatiaľ nebudem prezrádzať. Poviem iba toľko, že všetko je v štádiu riešenia," Sama je pritom už neodmysliteľnou súčasťou klubu a všetko to viedlo až k zaslúženej kapitánskej páske na jej rukáve. "Nemšová je mojím srdcovým tímom. S niektorými dievčatami hrám už veľa rokov. Sú to kamarátky, s ktorými si výborne rozumiem a práve ony sú dôvodom, prečo som tu. Kapitánkou budem už štvrtý rok a túto funkciu si nesmierne vážim. Som rada, že mi dievčatá prejavujú dôveru a snažím sa im to vrátiť za každých okolností," rozrozprávala sa 42-bodová hráčka z minulej sezóny. Priznáva, že ako kapitánka musí vedieť zvýšiť hlas, motivovať a aj vyhodnotiť, kedy treba nechať emócie bokom. V šatni to však z jej strany nie je žiadna diktatúra: "V tíme sú dievčatá, ktoré vedia trefne povedať, čo si myslia a ich názor si veľmi vážim, pretože i ja som len človek a potrebujem nakopnúť a byť motivovaná. Vieme sa veľmi dobre dopĺňať. Keďže som v Nemšovej viac ako desať rokov, vidím obrovský progres. Je to silný tím, ktorý zodpovedne trénuje, vie zamakať a nevzdáva sa,"

Dobrá partia v kabíne je často po športových úspechoch vyzdvihovaná a označovaná za kľúčový faktor. Pozitívna nálada a kamarátske vzťahy však samé o sebe nikdy nikomu titul nevyhrali: "Dobrá partia je polovica úspechu a úspešného tímu. V našom tíme vládnu kamarátske vzťahy nielen na ihrisku, ale aj mimo neho, v súkromí. Môžem len potvrdiť, že naša letná príprava stmelila tím ešte viac, čo je vidieť aj z našej aktivity na Facebooku, kde sme sa snažili ľudí nielen pobaviť, ale ich aj informovať o tom, ako to tento rok myslíme vážne," hlási kapitánka a spokojná je aj so skĺbením kvalitnej nemšovskej mládeže s ostrieľanejšími hráčkami. "Aj keď máme v tíme rôzne vekové kategórie, žiadne rozdiely nerobíme. Najviac ma teší comeback Kristíny Melišovej, ktorá humorom len srší a o zábavu máme postarané," zhodnotila so širokým úsmevom.

Florbalistka Kristína Haljaková v ligovom extraligovom zápase
Zdroj: Facebook

Slovné spojenie 'ostrý štart sezóny' už druhý rok nebude pre NTS FK-ZŠ len prázdnymi slovami. V sezóne 2018/19 čelili hneď v prvom kole svojmu obrovskému rivalovi ŠK 98 Pruské a aj tento raz ich ostro sledované derby čaká hneď v úvodný víkend. "Minulý rok to bol hneď prvý zápas proti nim a musím podotknúť, že to bolo náročné aj preto, že veľa dievčat, vrátane mňa, bolo na dovolenke a prišli deň pred zápasom. Bolo cítiť, že sme neboli ešte 'aklimatizované', chýbali tréningy s hokejkou počas týždňa a doladenie herného štýlu," zaspomínala Haljaková na september 2018 a prehru po predĺžení v Dubnici. O dva mesiace pridala Nemšová k bodu z vonku proti tomuto súperovi aj plný bodový zisk v domácom prostredí: "Doma to bolo o inom, nepripravovali sme sa nejako zvlášť špeciálne na tento zápas, ale hrali sme si našu hru, čo sa prejavilo na konečnom výsledku. Rozdiel bol asi len v tom, že sme mali všetko inak nastavené v hlavách, zápas sme si užívali, mali sme skvelý fanklub, ktorý nás hnal vpred, a to boli práve tie základné faktory vedúce k úspechu,"

Hyundai Extraliga bude v mnohých ohľadoch oproti minulej sezóne odlišná, cítiť to budú aj samotné florbalistky, no dôležité bude mimoriadne si to nepripúšťať: "Väčší mediálny záujem dokáže vzbudiť väčšiu nervozitu, pretože vždy tam existuje ten zvláštny pocit, keď viete, že sa na zápas neprišlo pozrieť len pár divákov, ale pozerajú sa na vás stovky ľudí. Bude to iné aj preto, že každá z nás si bude chcieť dávať pozor na to, aby nepokazila ani jednu rozohrávku, nevybuchla v koncovke, nevypustila žiaden súboj a podobne. Dôležité bude nezameriavať sa na tieto veci, neukladať si ich v hlave, ale hrať si svoju hru," A čo by Kristína Haljaková odkázala tým, ktorí stále váhajú, či vynovenej ženskej florbalovej lige dať šancu? "Nestáva sa často, že sa spojí krása s talentom a rozhodne nie pri dievčenskom športe, avšak florbal je výnimkou, takže nie je nad čím premýšľať. Rozhodne sa bude na čo pozerať - nasadenie, motivácia, súboje, krásne góly, excelentné zákroky brankárok," Dôkaz dievčatá ponúknu s úvodným buly v sobotu 21. septembra.