Novinky - 13.04.2019 10:07

Pavlína Farulová a Radka Mládenková po roku opäť proti sebe

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Tohtoročné finále najvyššej ženskej florbalovej súťaže má rovnaké obsadenie, ako tomu bolo pred rokom. Pruské si po prvom mieste po základnej časti meria sily so Sabinovom. Už pred rokom sa východniarkam v trenčianskom kraji podarilo ukoristiť prvý finálový zápas a tento rok si dokonca domov priviezli náskok 2:0 na zápasy. Na minuloročné boje o titul si veľmi dobre pamätajú aj brankárky Pavlína Farulová a Radka Mládenková, ktoré takto pred rokom hájili bránky svojho tímu. Vzájomný mikrosúboj zvádzajú po roku takmer na deň presne. Vtedy bolo úspešnejšie ŠK 98, ktoré získalo svoj štvrtý majstrovský titul. Tento rok sa zatiaľ dianie vyvíja výrazne priaznivejšie pre FBC Predator. Ten minulý víkend otvoril sobotným víťazstvom 9:4, ku ktorému pridal triumf aj v nedeľu pomerom 5:3. "Podarilo sa nám dať viac gólov ako nášmu súperovi čo je myslím prvý dôležitý úspešný krok," spokojne zhodnotila hosťujúca brankárka Radka Mládenková, ktorá podľa oficiálnych štatistík vytiahla za úvodné dva duely 38 úspešných zákrokov. "Po minuloročnej prehre vo finále im máme čo oplácať, a tak sme vstupovali do oboch zápasov maximálne namotivované a sústredené," dodala k zvládnutým vystúpeniam. Úplne inak sa prvý finálový víkend hodnotil jej konkurentke z opačnej strany Pavlíne Farulovej: "Play-off je o niečom inom ako základná časť. Súperkám prišli hráčky zo Spišskej Novej Vsi, ktoré ich značne posilnili, majú tri vyrovnané päťky a vo finále zatiaľ rozhodujú chyby a presilovky, ktoré sa nám nedarí využívať, čo je v takýchto zápasoch kľúčové,"

Za dva zápasy bolo v sérii rozdaných už šestnásť trestov, z toho jeden vyšší. Na florbal pomerne vysoké číslo, avšak obe brankárky reči o mimoriadne vypätom a agresívnom boji odmietajú. "V takýchto vyrovnanejších zápasoch to tak s trestami býva a vonku my musíme vyhrať, čiže to môže byť ešte nervóznejšie," hovorí Farulová a za pravdu jej dáva aj skúsenejšia Mládenková: "Vo finále už ide o všetko a nie je sa načo šetriť. Je pravda, že sme mali opäť zbytočne veľa vylúčení, ktorých sa musíme do budúcna vyvarovať," Kým úvod tejto série prebiehal v dubnickej športovej hale, tento víkend sa dianie sťahuje do Sabinova, kde sa domáce "Predátorky" tešia na skvelú atmosféru. "V Sabinove máme fanklub a keď ten náhodou vypadne, pricestuje fanklub zo Žiliny a z Višňového, ktorý s nami cestuje po celom Slovensku. Fanúšikov máme skvelých. Zo Žiliny sme síce len dve hráčky, no rodičia a spoluhráčky Zuzky Majtánovej chodia pravidelne. Bubon a hlas jej otca je tak za jeden autobus," s úsmevom ozrejmuje sabinovská brankárka. Hoci obe gólmanky majú už skúsenosti s reprezentáciou, minuli sa v nej a nejaký osobnejší kontakt doteraz nenadviazali. Radka Mládenková bola na absolútnom výslní počas šampionátu 2015 v Tampere, kde bola ústrednou postavou výberu, ktorý zakotvil na skvelom ôsmom mieste. "Nájazdy z Lotyškami veľmi mrzeli aj mňa osobne, ale samotný turnaj som nevnímala tak, že som v top forme a musí to prísť. Bola som veľmi vďačná a príjemne prekvapená zo všetkých tých ocenení," zaspomínala si pri tejto príležitosti. Za pôsobením v najcennejšom drese definitívnu bodku nedala, no pre pracovné povinnosti šlo na čas na vedľajšiu koľaj. Medzitým sa do reprezentácie prepracovala práve Pavlína Farulová. Vidieť sme ju mohli na juniorskom šampionáte 2018 vo švajčiarskom St. Gallene. Na tom síce naše hráčky uhrali historickú remízu 3:3 s domácimi Švajčiarkami, no napriek tomu z elitnej kategórie nakoniec vypadli. "S Poľskom sme hrali už v príprave, očakávali sme veľmi ťažký zápas, a to sa aj potvrdilo. Prechod do útoku a premieňanie šancí nám narobil dosť veľké problémy a bol to taký zlomový zápas, ktorý sme mali vyhrať. Bol to hratelný súper, ale nevyšlo to," povedala Farulová o juniorskom turnaji. Medzičasom však bola poctená aj účasťou v A-tíme, ktorý sa kvalifikoval na decembrový šampionát. Ten bude zhodou okolností prebiehať rovnako vo Švajčiarsku. "Bola som prekvapená, že ma do tímu zavolali. Predtým som pre osobné dôvody vynechala sústredenia a nevedela som, či majú záujem dať mi šancu. Tréner Michal Jedlička mi ju dal, hralo sa v Trenčíne, čo je tu blízko, bola som v podstate doma," povedala gólmanka Pruského.

Brankárka Pavlína Farulová v zápase proti Sabinovu
Zdroj: Facebook

Spojitosť medzi týmito brankárkami by sme mohli nájsť aj v osobe Karolíny Krištofovej. Bývala brankárka Pruského bola dlhší čas reprezentačnou dvojičkou Mládenkovej a už len jej meno vyvoláva v súčasnej sabinovskej opore príjemné spomienky: "S Kajou sme boli jedna partia. Na ňu spomínam veľmi rada a bola mojou obľúbenou brankárskou dvojičkou. Boli sme na mnohých reprezentačných akciách, podporovali sme sa, rozumeli sme si na ihrisku aj mimo neho," Pavlína Farulová zase prišla do Pruského práve ako náhrada za odchádzajúcu Krištofovú. "Do Pruského som prišla z Nemšovej, čo je jeho najväčší rival. Viacerí z toho možno boli sklamaní a prekvapení, ale pre mňa to bola zmena, ktorú som potrebovala. Z vlastnej iniciatívy som napísala trénerovi Gáborovi, keďže som vedela, že Kaja odchádza do Čiech," opísala prestup, ktorý pomerne rozvíril vody. Veď domovské stánky regionálnych rivalov Pruského a Nemšovej oddeľuje len zhruba 10 kilometrov. Vo farbách ŠK 98 vytvorila dvojicu s rovesníčkou Barborou Pagáčovou. Obe mali po základnej časti približne rovnaký počet štartov "My sme sa poznali už pred mojim príchodom do Pruského, vždy sme sa mali o čom porozprávať a vychádzali sme dobre. Štarty sme si podobne delili aj počas minulej sezóny, pravidelne sme sa striedali a v play-off bolo na trénerovi, komu dá priestor. Záver sezóny vyšiel lepšie Baške, začala v play-off, no prišlo zranenie, po ktorom to ostalo na mne," hovorí na margo svojej kolegyne.

Sabinovská brankárka Radka Mládenková
Zdroj: Facebook

Zvykne sa hovoriť, že posledný krok býva tým najťažším, no Sabinov bez pochýb verí, že cez víkend bude dvíhať trofej nad hlavu. "V tomto veku to u mňa už o osobných ambíciách nie je. Bola by som akurát rada za ten titul so Sabinovom, pretože veľa hráčok, starších odo mňa, si ho zaslúži a dopriala by som im to," hovorí Mládenková, ktorá si oslavy titulu pamätá už zo svojho žilinského pôsobenia: "Prvý titul je prvý a na ten sa nezabúda," Finálová séria by pritom mohla mať pomerne rýchly koniec, podobne ako semifinále proti Kysuckému Novému Mestu. Sabinov vtedy začal víťazstvom vonku a hoci na druhý deň prehral, dvomi domácimi výhrami spečatil postup pomerom 3:1 na zápasy. Že by šlo o nečakane hladkú sériu však brankárka FBC Predator odmieta: "Boli to náročné zápasy, psychické vypätie, nervy, boj o každý centimeter na ihrisku. Kysučanky sú mladé, hrajú natrénovaný herný systém, čo o sebe v Extralige každý povedať nemôže. Rozhodli to maličkosti, šťastie a aj naše skúsenosti, vďaka ktorým sme v dôležitých momentoch boli stabilnejšie. Ale klobúk dolu pred nimi. Sú od nás o poznanie mladšie a majú pred sebou veľkú budúcnosť," Pruské medzitým vyriešilo semifinálový boj s Tvrdošínom v najkratšom možnom čase, no rovnako nedostalo nič zadarmo. "Rešpekt si získali už len tým, že vyradili Nemšovú, s čím sme úprimne príliš nepočítali." priznala Farulová, no ŠK 98 si napriek tomu vybralo práve tohto súpera, tabuľkovo najslabšieho, ktorý bol v semifinále k dispozícii. "V tých zápasoch nám dali dosť zabrať, ale nakoniec sme na nich našli recept," zhrnula boje s Oravčankami.

Tretia finálová bitka, v ktorej Sabinov môže spečatiť zisk titulu, začína v sobotu 13. apríla od 18:00. V prípade potreby sa môže hrať aj v nedeľu od 14:00 a piaty zápas by bol na programe budúcu sobotu (20. apríla) v Dubnici.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora