Program
Florbal - 25.08.2019 11:21

Lenka Cupráková: Na titul sme potrebovali dozrieť, je to zážitok na celý život

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Svoje priority má v súčasnosti už nastavené inak a na prvé miesto sa pred florbal dostalo štúdium medicíny v Olomouci. Skromne hovorí aj o svojej produktivite, no napriek tomu je Lenka Cupráková jednou z najväčších hviezd najvyššej slovenskej súťaže. V sezóne 2018/19 bola najproduktívnejšou hráčkou ligy, spoločne so spoluhráčkou Klárou Grossovou aj najlepšou strelkyňou a štatistikám produktivity kraľovala už po základnej časti. Svoje individuálne čísla dokázala počas suverénnej jazdy v play-off ešte zveľadiť na 46+39. S FBC Predator Sabinov sa tešila z titulu, ktorý sa do histórie klubu zapísal ako historicky prvý.

"V Sabinove sme sa stretli viaceré dievčatá, ktoré začínali v Prešove. Samozrejme, titul je skvelý úspech a užila som si ho o to viac, že sme dokázali finále vyhrať v troch zápasoch a so super kolektívom. Zážitok na celý život," nadšene sa ohliadla za uplynulou sezónou. Tá v niektorých ohľadoch mohla pripomenúť ročník 2017/18, no zásadný rozdiel prišiel vo finále: "Minulý rok to bolo úplne iné. Dievčatá v Pruskom spolu hrajú dlhé roky a sú zohraté, my sme sa v druhej sezóne v extralige dostali do finále a bolo to pre nás niečo nové. Potrebovali sme ešte dozrieť. Tento rok sme to dokázali vyhrať a to nás neskutočne teší."

Cupráková bola účastníčkou dvoch juniorských MS a aj domáceho ženského šampionátu v roku 2017, na ktorom trikrát skórovala. Na ďalšom vrcholnom podujatí ju zrejme tak skoro neuvidíme, no dianie v reprezentácii a prácu trénera Jedličku so širokou hráčskou základňou sleduje: "Ja by som už radšej dávala dokopy káder a snažila zabezpečiť, aby sa dievčatá zohrávali, no tréner určite vie, čo robí. Ja som sa rozhodla repre už odmietnuť z dôvodu prijatia na medicínu do Olomouca a teraz bude mojou prioritou úspešne študovať." Z podobných dôvodov nehrali rolu ani možnosti prestupu, ktoré by zamotali hlavu každej florbalistke. "Mala som ponuky zahrať si vo Fínsku, ale aj vo viacerých českých tímoch. Keďže florbal nie je na takej profesionálnej úrovni a momentálne by som z neho do budúcna nemala nič, tak som sa rozhodla robiť ho pre radosť ako hobby a zamerať sa viac na školu," hovorí s dodatkom, že v sabinovskom kolektíve je vždy radosti a dobrej nálady dostatok.

Florbalistka Lenka Cupráková počas natáčania promo zvučky Hyundai Extraligy
Zdroj: Facebook

Zahraničie pritom v minulosti už okúsila ako hráčka FBC Ostrava, a to na juniorskej aj seniorskej úrovni. "Ostrava mi dala veľa. Ako tréner Kuba Robenek, tak aj celkový prístup, tréningy, hra. Český florbal je na vyššej úrovni, takže vziať by sme si mohli asi zo všetkého kúsok," vyzdvihla svoje bývalé pôsobisko, okrem ktorého si zahrala aj za Lipany či Prešov. Teraz sa už jej pozornosť začína presúvať na Hyundai Extraligu. "Každá sezóna je iná a podľa mňa bude teraz najťažším súperom Kysucké Nové Mesto. Sú to mladé behavé dievčatá a titul by som im dopriala. Už minulý rok sa predviedli skvelými výkonmi, ale aká bude budúca sezóna, uvidíme v septembri." avizuje pred novým ročníkom.

21. septembra by Sabinovčanky mali vybehnúť do akcie v našom priamom prenose. Vo svojom domovskom stánku ich privíta nováčik súťaže FBK Harvard Partizánske. Prvé kolo dokáže byť zradné samé o sebe, obzvlášť v súboji s nováčikom. Lenka Cupráková si však z tohto ťažkú hlavu nerobí: "Tie dievčatá vôbec nepoznám a, popravde, mi je jedno, proti komu hráme. Základná časť pre nás znamená priestor na zohratie, zlepšenie a doladenie vecí. Myslím si, že ju budú hrať hlavne mladé dievčatá, aby získali skúsenosti a na play-off nastúpime všetky, ako aj v predošlej sezóne, a spoločne zabojujeme." Pre viaceré florbalistky bude novinkou aj samotný fakt, že niektoré ich duely budú vysielané live. Verme, že aj zásluhou tohto projektu to bude stále častejšie a jednoducho si na to treba zvyknúť. "Myslím si, že pre mladšie dievčatá to bude trošku stresujúce a budú sa sústrediť viac na kamery a ľudí než na svoj výkon, ale skúsenosti robia hráča," uzatvára rodáčka z Lipian.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora