Program
Florbal - 22.03.2020 11:01

Sára Lemesányiová: cítila som povinnosť držať vysoko nastavenú latku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Sabinovské flobalistky sa v sezóne 2018/19 dočkali svojho historicky prvého majstrovského titulu a od tej chvíle sa na ne hľadí ako na popredný slovenský tím. Pred novým ročníkom ho však opustila hviezdna brankárska opora Radka Mládenková a pozícia jednotky sa náhle dostala na ramená juniorky. Sára Lemesányiová sa tak ocitla v náročnej pozícií, s novou úlohou sa však popasovala výborne. "Zo začiatku som cítila istú povinnosť držať vysoko nastavenú latku, ktorú po sebe zanechala Radka. Prvú polovicu sezóny som sa stresovala pred každým zápasom, čo sa odrazilo aj na výsledkoch podstatných zápasov, v ktorých som baby nepodržala tak, ako som chcela. Tlak však paradoxne nepochádzal od dievčat ani od trénera, všetko to šlo z mojej hlavy," opísala svoje prvotné pocity po zvýšení počtu štartov z minulosezónnych deväť na tohtoročných dvadsať, ktoré stihla zaokrúhliť pred prerušením ročníka.

Lemesányiová sa prezentovala výbornými výkonmi. Držala si priemer pod 5 inkasovaných gólov na zápas, čo sa nepodarilo žiadnej z pravidelne chytávajúcich extraligových brankárskych jednotiek a v októbri sa stala prvou gólmankou, ktorá v tejto sezóne uhájila čisté konto. O dva mesiace neskôr absolvovala v domácom zápase priamy súboj so svojou brankárskou predchodkyňou Mládenkovou. "Radku nepoznám až tak dobre, keďže jej pracovné povinnosti počas minulej sezóny veľmi nedovoľovali chodiť na tréningy a počas zápasov sme sa v podstate len striedali na lavičke. Beriem ju však ako svoj vzor a zároveň ligového rivala. Čeliť jej zoči voči bol zaujímavý zážitok a výzva zároveň," hovorí o vychytanom víťazstve 5:4.

Zlatý tím spred roka musí mať tie najvyššie ambície. Hoci sú na Šariši odhodlaní pristupovať k povinnostiam postupne a neskromné vyhlásenia od nich počuť nebolo, chuť zopakovať úspech bola citeľná: "V kabíne mierime stále najvyššie, ako sa len dá, chceme vyhrávať a ideme od zápasu k zápasu. Uvidíme, kam až dokráčame," Aktuálna sezóna bola poznačená koronavírusom a Slovenský zväz florbalu je odhodlaný dohrať ju. Že sa to podarí, verí aj košická odchovankyňa: "Tohtoročná extraliga bola od začiatku veľmi vyrovnaná. Ak by sa dohralo play-off, myslím, že prvé štyri miesta vôbec nie sú jednoznačne rozdelené. Niektoré tímy vytiahli esá z rukáva a už ku koncu základnej časti začali svojimi výkonmi prekvapovať,"

Sabinovská brankárska jednotka Sára Lemesányiová
Zdroj: Facebook

Ročník 2019/20 bol v Hyundai Extralige špecifický aj rozšírením mediálnych či marketingových aktivít, ktoré by mali v budúcnosti pribúdať. "Popularitu a novinky hodnotím veľmi pozitívne, páči sa mi, že sa súťaži prikladá náležitá pozornosť. Nové povinnosti s ňou späté nejako nevnímam, keďže sa väčšinou týkali starších dievčat. Mňa v podstate nijako nezasiahli," chváli Lemesányiová. Pozornosť pritom začína byť venovaná aj brankárkam, avšak to na prístupe k jednotlivým duelom u nej nič nemení. "Štatistiky veľmi neriešim, keďže každý zápas je iný a neexistuje objektívny kľúč k hodnoteniu výkonu brankárov, ktorý by zohľadňoval všetky aspekty zápasu. Samozrejme, poteší ma, ak sa v nejakom výbere ocitnem, ale motiváciou je pre mňa výhra, nie percentá," skonštatovala vecne, hoci s vedomím, že v súčasnej extralige možno sledovať viaceré kvalitné gólmanky v juniorskom veku. "Dievčatá poznám väčšinou len po mene. Bližšie sa poznám len s brankárkou zo Spišskej, inak som nemala veľmi šancu baby spoznať. Ich výkony ma samozrejme motivujú, určite medzi nami vládne zdravá rivalita," dodáva na túto tému.

Pred rokom začala v sabinovských farbách pôsobiť v rámci hosťovania z košického Žltého snehu, tento rok už je kmeňovou hráčkou "Predátoriek". Zvyká si tak na pravidelné meranie desiatok kilometrov. "Všetko to tkvie v time managemente. Keď chcem stihnúť vlak na tréning, musím sa na niektoré dni učiť vopred a obetovať par dní v týždni osemhodinový spánok. Myslím ale, že takto to má väčšina dievčat, či už od nás alebo z hocijakého iného klubu. Treba si vedieť zadeliť povinnosti. Samozrejme, bolo by jednoduchšie, kebyže bývam v Sabinove a stačilo by mi vyraziť z domu dve minúty pred začiatkom tréningu, ale už som si zvykla. Posledné mesiace na tréningy chodíme viaceré z Košíc. To chodíme autom, čo značne šetrí čas," opisuje s ľahkosťou svoj štandardný harmonogram, ktorý jej je výrazne bližší ako súčasný karanténny. "Na východe sme mali tohto roku prázdniny ako poslední, čiže sú to pre mňa už teraz tri týždne, čo som mimo mojej zabehnutej každodennej rutiny. Byť doma je pre mňa ako za trest a cítim sa ako v klietke, keďže väčšinu dní sa chodím domov akurát tak vyspať," konštatuje na záver rozhovoru so smiechom gólmanka, ktorú ste mohli vidieť aj v štyroch našich tohtosezónnych priamych prenosoch.

Zdroj: Facebook/Hyundai Extraliga

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora