Novinky - 02.08.2019 23:07

Hyundai Extraliga má za sebou veľký promo deň

Zdroj: huste.tv/Facebook

Najvyššia ženská florbalová súťaž má za sebou veľké piatkové promo stretnutie, ktorého súčasťou bolo nahrávanie klipu pre novú oficiálnu hymnu ligy a aj niekoľko upútaviek na priame prenosy Husté TV. Dejiskom bola novučičká športová hala v Záhorskej Bystrici a akcie sa zúčastnilo desať popredných hráčok z rôznych klubov. Majstrovský Sabinov reprezentovala najlepšia strelkyňa a líderka produkvitiy minulej sezóny Lenka Cupráková. Strieborné Pruské malo trojnásobné zastúpenie - Veroniku Dobrodejovú, Lenku Dobrodejovú a Alexandru Kocúrovú. Za bronzové Kysucké Nové Mesto sa nahrávania zúčastnila Alexandra Faktorová a kvarteto semifinalistov dopĺňala Miriam Buková z Tvrdošína. Nemšová bola zastúpená Alexandrou Švančarovou, Hurikán reprezentovala brankárka Viktória Ščasná, Nitru kapitánka Romana Janegová, Michalovce líderka tímu Michaela Vršková a za nováčika z Partizánskeho cestu do hlavného mesta merala Tamara Dobošová.

Svojou prítomnosťou aktivity pred kamerou poctil aj prezident Slovenského zväzu florbalu Oto Divinský, ktorý vníma transformáciu súťaže veľmi pozitívne: "Je to prelomové obdobie v slovenskom florbale. Po prvý raz sa nám podarilo zastrešiť najvyššiu súťaž partnermi a som veľmi rád, že Hyundai, ako aj ďalšie spoločnosti, vstúpili do tohto projektu. Očakávam od neho v prvom rade zvýšenú propagáciu florbalu a pevne verím, že popularita tohto športu sa zvýši aj tým, že bude pravidelne na obrazovkách Husté TV," Domáca liga dokáže tradične produkovať kvalitné hráčky, ktoré sú schopné stať sa oporami aj v českej alebo ešte kvalitnejších ligách. Viaceré extraligistky sú pritom súčasťou reprezentačného kádra aj pred decembrovými MS. "Som presvedčený, že pod trénerom Jedličkom sa podarilo v ženskom florbale urobiť výrazný progres a na najbližšom šampionáte dievčatá opäť dokážu svoju kvalitu a pobijú sa o semifinále. Bol by som veľmi rád, ak by sa tam podarilo postúpiť. Záleží samozrejme aj od žrebu, od súpera vo štvrťfinále, ale loptička je guľatá a uvidíme," hovorí s nádejou.

Špeciálnou motiváciou v sezóne 2019/20 bude aj znižovanie počtu účastníkov z desiatich na osem. Hrozba vypadnutia je tak výrazne väčšia ako po minulé roky a všetci sa budú snažiť držať od zóny zostupu čo najďalej. "Verím, že zápasy budú v nasadení, výbornom tempe a tímy sa pobijú o to, aby sa udržali v Extralige," prognózuje prezident SZFB a drámu očakáva aj v boji o celkové prvenstvo: "Ak bude liga vyrovnaná, bude o to zaujímavejšia. Ja dúfam, že sa o titul pobijú všetky tímy a aj projekt Hyundai Extraligy prospeje k tomu, že sa v kluboch začne pracovať profesionálnejšie a tým pádom vzrastie konkurencia,"

V pozícii nováčika do ligy vletí FBK Harvard Partizánske, o ktorom viaceré tímy hovoria s rešpektom a vôbec sa neočakáva, že by sa mal stať nejakým trpaslíkom a fackovacím panákom. "Nemáme pred začiatkom sezóny veľké oči a v prvom rade sa chceme v Extralige udržať. Pokiaľ ide o tréningy, už sme zahájili letnú prípravu, ktorá bude trvať do konca augusta a oživia ju aj prípravné zápasy," pokorne hlási Tamara Dobošová, ktorá bola najproduktívnejšou hráčkou 1. ligy a k postupu svojho tímu sa tak výrazne pričinila. Aj preto by ju vo svojich radoch ochotne privítali viacerí konkurenti. Ich vábeniu však odolala: "Ponúk bolo viac, aj z Pruského, aj z Nemšovej, ale ja som verná svojmu klubu," Aj v novej sezóne je talentovaná útočníčka odhodlaná stíhať popri florbale aj ľadový hokej a hokejbal. "Dá sa to zladiť hokejkou. To je možno jediné, čo majú tie športy spoločné. Bolo by dobré, ak by toho času bolo viac, ale netreba ním plytvať," skonštatovala s úsmevom na tvári.

Extraligovú atmosféru prišla, zatiaľ len v pozícii diváka, nadýchať aj Nikoleta Randová, čerstvá akvizícia Eastern Wings Michalovce. "Hrávala som za Lido, s Michalovcami sme sa stretli v baráži a počas nej som sa zoznámila s Miškou Vrškovou, ktorá ma dotiahla do Eastern Wings a začali sme vybavovať môj prestup," opísala počiatok jej presunu na východ republiky. Dochádzanie v porovnaní s Bratislavčankou Vrškovou nebude mať o nič jednoduchšie. "Počas sezóny budem dochádzať z Prahy, pretože tam idem v rámci Erazmu. Bude to ešte o čosi ďalej," usmieva sa pri myšlienke na vyše sedemstokilometrovú vzdialenosť. Napriek tomu je odhodlaná pomôcť Eastern Wings udržať sa na extraligovej mape: "Sama ešte neviem, čo očakávať od novej sezóny, ale za seba sa budem snažiť urobiť maximum a pevne verím, že aj ostatné dievčatá,"

Viac informácii o akcii priniesla fanpage Hyundai extraliga na Facebooku a web SZFB.