Program
Florbal - 17.09.2019 12:03

Veronika Dobrodejová: Máme nový systém a verím, že bude fungovať

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Najvyššia ženská florbalová súťaž klope na dvere a medzi najväčších favoritov na zisk majstrovského titulu sa už tradične bude radiť ŠK 98 Pruské. Počas minulého leta sa muselo vysporiadať s odchodom hráčok svojej elitnej päťky, no napriek tomu prešlo až do finále a oslavovalo zisk striebra. "Odišli nám dve obrankyne zo štyroch, čo bolo kritické, ale doplnili sme to mladšími hráčkami aj Češkou Miškou Šulanovou, čo je výrazná posila," naznačila niekoľko zmien v tohtosezónnom kádri Veronika Dobrodejová a doplnila ďalšie faktory, pre ktoré je optimistkou: "Vrátila sa nám veľmi kvalitná hráčka Ivana Hrehušová a máme aj nový systém, ku ktorému viac zatiaľ neprezradím. Pevne verím, že to pôjde dobre." Minulá sezóna pre ňu bola v porovnaní s tými predošlými iná, a to najmä pre kapitánsku pásku, ktorú nosila na rukáve. "Sezóna v pozícii kapitánky bola iná vo všetkom. Ja som dosť výbušná povaha, všetko si beriem k srdcu, ale pri mladších spoluhráčkach sa musím snažiť skôr ich upokojovať, aby držali nervy na uzde a motivovať k tomu, aby sme víťazili. Pomerne ťažké je takto razom si vybudovať u hráčok rešpekt. Boli sme kamarátkami a zrazu je človek na poste, na ktorom ho musia rešpektovať," opísala svoju novú pozíciu v tíme.

Zmena jej pritom evidentne prospela. So 65 bodmi bola treťou najproduktívnejšou hráčkou celej ligy a oproti predošlej sezóne nazbierala takmer dvojnásobok kanadských bodov. Neušlo to ani pozornosti reprezentačného trénera a pred blížiacimi sa MS je ako hráčka z domácej súťaže súčasťou reprezentačného kádra. Účasť na vrcholnom podujatí jej pritom už neraz veľmi smolne ušla. "Pred MS junioriek som si vyvrtla členok týždeň pred posledným sústredením a pred MS žien 2015 som si zlomila ruku. Vždy tam bolo niečo, čo mi účasť nedoprialo. Pre mňa to už nemá až taký cveng ako kedysi, ale skôr držím palce mojej sestre, aby sa dostala čo najďalej," vyzdvihla o dva roky mladšiu Lenku Dobrodejovú. Tá v minulosti pre náš web prezradila, že sesterské duo vídať spoločne na hracej ploche zriedka. Aj to je však jedna zo zmien, s ktorou Pruské pravdepodobne vyrukuje. "Ja aj sestra sme výbušné povahy a keď jedna vyčíta niečo druhej, tá ide do protiútoku. Tento rok však máme ambície hrať spolu a dúfam, že sa to vydarí a bude to bez ujmy na zdraví," hovorí so smiechom. V minulej sezóne pritom Dobrodejové nastrieľali v súčte 67 extraligových gólov.

Napriek skvelým individuálnym číslam nelieta Veronika v oblakoch a dôraz kladie na tím: "Nikdy som nebola na kanadské bodovanie, hoci viaceré spoluhráčky to sledujú a prežívajú. Ja to vnímam tak, že prihrávka je niekedy viac ako samotný gól. Aj keď je pravdou, že som mala svoju najproduktívnejšiu sezónu, nevnímam to tak, že by to určovalo najlepšie hráčky," Tú najvyššiu métu sa Prúšťankám nakoniec dosiahnuť v sezóne 2018/19 nepodarilo. "Nerada spomínam na minuloročné finále. Dostali sme debakle, na aké nie sme zvyknuté. Sabinov bol lepší po individuálnej stránke a lepšie mu zafungoval aj tímový duch. Jednoducho chceli vyhrať viac ako my," skonštatovala na tému posledných troch minuloročných duelov, pričom sa už sústredí na nový ročník. Ten podľa nej zďaleka nemusí byť o len troch či štyroch ašpirantoch na medailu, ako tomu bolo po minulé roky: "Myslím si, že konkurencia v lige bude tento rok vyššia. Všetky tímy napredujú, Nitra výrazne posilnila, s Nemšovou treba počítať a tá priepasť za najlepšími štyrmi tímami a pred poslednou štvoricou tam už nebude,"

Kapitánka florbalového klubu ŠK 98 Pruské Veronika Dobrodejová
Zdroj: Facebook/Hyundai Extraliga

Viaceré zmeny pre ročník 2019/20 už boli predstavené, ďalšie prekvapenia ešte len prídu. "S marketingom okolo súťaže som veľmi spokojná. Je to niečo nové, bude to motivovať hráčky, aby sa ešte viac snažili, napredovali a je to aj osveta pre celý florbal. Celý projekt aj oficiálna zvučka súťaže boli skvelými nápadmi," chváli vynovenú Hyundai Extraligu. Tímy sa museli vysporiadať napríklad aj so zmenou v programoch. Menili sa dvojičky v lige a s nimi aj program dvojzápasov. "Mne osobne je celkom jedno, či sme dvojičkou s Nemšovou alebo Nitrou. Každý jeden zápas je iný, pre víťazstvo treba urobiť všetko, a to bez ohľadu na to, kto je práve súperom. Vždy si prízvukujeme, že žiadneho súpera nesmieme podceniť a treba ísť naplno," uvedomelo skonštatovala.

Napriek tomu sa nájde súper, s ktorým sú zápasy oveľa vybičovanejšie ako so zvyškom konkurencie. V celej Extralige by sme nenašli väčšiu rivalitu ako panuje medzi Pruským a Nemšovou. Ich vzájomný zápas pritom príde hneď v nedeľu 22. septembra a my vám ho ponúkneme v priamom prenose. "S Nemšovčankami nemáme zlé vzťahy, sme kamarátky, stretávame sa na turnajoch, ale akonáhle príde považské derby, tak je z toho hotová katastrofa, para ide z uší a svoje urobia aj fanúšikovia, ktorí atmosféru vybičujú a spravia zápas ešte drsnejším," opísala derby. Popri tom čaká ŠK 98 v úvodný víkend aj Hurikán Bratislava. Nad tým síce minulý rok hráčky z ilavského okresu vyhrali oba zápasy, ale kapitánka ho za ľahkého súpera rozhodne nepovažuje. "S Hurikánom sú to pre nás taktiež náročné zápasy. Mávame v nich navrch, ale veľmi ťažko sa strelecky presadzujeme. Veľakrát to býva proti nemu trápenie, no verím, že to tento rok bude jednoznačnejšie," usmieva sa optimisticky. Ako sa bude Pruskému dariť na svojej ceste v poradí k dvanástemu cennému kovu, to budeme pozorne sledovať aj na Husté TV.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora