Novinky - 07.03.2019 16:52

Ôsma priečka je zadosťučinením, v play-off sa ide od začiatku

Zdroj: huste.tv/Facebook

Nitriansky ženský florbal si pamätá finálové bitky s Tvrdošínom v sezónach 2013/14 a 2014/15. Potom na čas ustúpil do úzadia a dva posledné dva roky absentoval vo vyraďovacej časti. Minuloročné play-off pritom Nitrankám ušlo len o jediný bod a medzi prvú osmičku sa na ich úkor dostali florbalistky Michaloviec. Pred sezónou 2018/19 Slávia avizovala ďalší vzostup, čo minimálne účasťou v nadstavbovej časti vyšlo. "Je to zadosťučinením pre nás. To ôsme miesto síce nie je nejakou výhrou, ale aspoň splnením predsezónneho cieľa," zhodnotil coach Michal Špeťko, ktorý so svojimi zverenkami vydoloval v dlhodobej časti sezóny 16 bodov z osemnástich duelov. Zároveň však priznáva, že pôvodne bola v pláne aj vyššia ako ôsma priečka: "Mali sme pomerne dobrý začiatok ročníka, potom však prišli zranenia niektorých opôr, navyše neprišli hráčky, s ktorými sme počítali ako s posilami a ambície sa trochu prehodnotili. Do budúcej sezóny snáď spravíme ešte lepšie umiestnenie,"

Na vyššie pozície to pritom vyzeralo až do záverečných kôl, no Slávia nestačila v domácom prostredí na bratislavský Hurikán ani na Eastern Wings Michalovce, čo sa už v záverečnom dvojzápase proti Nemšovej a Pruskému doháňalo veľmi ťažko. "Záver veľmi mrzí. Hlavne s Hurikánom sme v tejto sezóne nejako nevedeli hrať, pritom si myslím, že sme v tých zápasoch boli lepšie, no nezvládli sme ich v hlavách. Sme však stále v hre a v play-off sa ide od začiatku," hľadí na najbližšie dni kapitánka Romana Janegová, ktorá sa stala s okrúhlymi 40 nahranými bodmi deviatou najproduktívnejšou hráčkou základnej časti. "Nemšovú sme doma porazili a sľubne sa vyvíjal aj ten druhý zápas. Na začiatku druhej tretiny sme viedli 4:0, no potom prišiel trojminútový útlm, počas ktorého sme dostali päť gólov a to nás položilo psychicky. Aj pre zranenie Romany Gogovej, ktorá si zlomila členok," vypichol ďalšiu z nepríjemností tréner Špeťko, ktorému pre play-off tak vypadla jedna z defenzívnych opôr.

Zranenia sa tímu nevyhýbali od úvodných kôl. Skúsenejšie hráčky nahradili mladšie a výraznú zmenu priniesol aj brankársky post. Dominiku Sepešiovú, ktorá sezónu začínala ako jednotka, doplnila posila z Banskej Bystrice Tea Mažáryová. Už pri prvých štartoch v nových farbách potvrdila svoje kvality a stala sa oporou tímu. "Pre mňa to boli prvé skúsenosti s Extraligou, ktorá je oproti prvej lige oveľa tvrdšia, rýchlejšia a kvalitnejšia. Niektoré zápasy nám síce nevyšli, ale celkovo mám zo sezóny dobrý pocit," hodnotí len 17-ročná brankárka, ktorá je členkou juniorskej reprezentácie. Pri prestupe z Banskej Bystrice do Nitry zohrali svoju úlohu aj dobré referencie: "V Nitre pôsobí aj moja bývalá spoluhráčka Kika Králiková, takže to padlo vhod, pomohla prestup vybaviť a pre mňa to bolo jednoduchšie, keďže som v novom tíme už niekoho poznala,"

Výpočet členiek reprezentačných výberov pri Mažáryovej či Janegovej zďaleka nekončí. Elitný útok dopĺňa ďalšia juniorská reprezentantka Michaela Krajčová s Monikou Pintérovou. Tá má za sebou úspešný domáci ženský šampionát 2017 a nechýbala ani vo výbere pre kvalifikáciu decembrových MS vo Švajčiarsku. "S Romankou (pozn. Janegovou) sme najlepšie zohrané. Hráme spolu dlhšie, rozumieme si a pridali k nám Mišku (pozn. Krajčovú), za ktorú som rada. Je rýchla, šikovná, vie strieľať a platná je aj v protiútokoch." chváli zloženie prvého útoku. Trio Janegová-Pintérová-Krajčová sa v tejto sezóne postaralo v súčte o 44 gólov, no stále prežíva len svoju prvú spoločnú sezónu. "Sme v podstate mladý tím, ktorý sa ešte skladá a zohráva. Dúfam, že ostaneme pokope a zohráme sa pre ďalší ročník," vyslovila prianie druhá najproduktívnejšia hráčka Slávie.

Slová Moniky Pintérovej pritom neradno brať na ľahkú váhu. Počas svetového šampionátu pred dvomi rokmi rezonoval jej príbeh, keď ako hráčka stredoškolského tímu v Nových Zámkoch vyhlásila, že si raz zahrá v najcennejšom drese. O dva roky sa na bratislavskom zimnom štadióne skutočne objavila a na svoj premiérový reprezentačný gól proti Austrálii dodnes rada spomína: "Vedela som, že si v tom zápase zahráme, ale ani som nedúfala, že to vyjde tak, že viacerým debutantkám sa podarí zabodovať. Bola tam celá moja rodina, viaceré spoluhráčky zo strednej školy a mala som z toho obrovskú radosť,"

Už tento víkend Nitru čakajú prvé dva štvrťfinálové zápasy play-off a súperkami bude Kysucké Nové Mesto. To ukončilo základnú časť na druhej priečke, len o skóre za Pruským a brankárka Mažáryová sa už teraz teší na podobnú kanonádu, akú prežila v posledných dvoch kolách základnej časti. "Päťdesiat striel na zápas je skutočne veľa, ale tak čo už. Nemôžem sa na tú loptičku iba pozerať a musím s ňou niečo robiť," usmieva sa spomínajúc na duely s Pruským a Nemšovou. V oboch týchto súbojoch sa jej úspešnosť zákrokov blížila k osemdesiatim percentám, čo je na florbal skvelé číslo. Oficiálny web však pri brankárkach uvádza len trochu skresľujúci priemer inkasovaných gólov na zápas.

Vecou, ktorá ostáva na doriešenie pre budúcu sezónu je aj domáce prostredie. Mestská športová hala Klokočina ponúka možno najlepšie podmienky spomedzi všetkých slovenských hál vyhradených na florbal. Jej kvalitu však oceňujú aj iné športy, ktorých je v Nitre neúrekom. "Pred začiatkom sezóny sme sa ako zástupcovia všetkých športov spoločne stretli a dohadovali sa tréningy, pričom volejbal a basketbal boli nasadené pred florbalom. Nemali sme tak možnosť výberu a na Mestskej hale sa nám podarilo dohodnúť len jeden tréning týždenne a v rámci všetkých hál máme k dispozícii len dva tréningy týždenne, ktoré sme v lete a na jeseň dopĺňali kondičnými tréningmi vonku," opisuje situáciu z leta tréner Michal Špeťko s vedomím, že extraligový tím by mal trénovať o čosi viac. V podobnom svetle na situáciu hľadí aj útočníčka Pintérová: "Trénujeme aj v hale SPU, ktorá je na tréningy dobrá, ale na zápasy nie. Mantinely sú blízko, za bránkou nie je priestor, no získať Mestskú halu je veľmi ťažké v konkurencii športov ako basketbal alebo hádzaná," Romana Janegová pritom dopĺňa, že o dokončení novej haly sa hovorilo už pre sezónu 2018/19: "V tomto ročníku sme sa spoliehali, že tam bude možnosť trénovať, no ostali sme 'vyoutované'. Našťastie sa aspoň dva tréningy podarilo vybaviť a dúfam, že toto už budeme mať podchytené a bude k dispozícii aj nejaká rezerva, ak sa neotvorí."

Nitra sa po ôsmom mieste v základnej časti v play-off stretáva s druhým Kysuckým Novým Mestom. Úvodné dva zápasy sú naplánované na Kysuciach v sobotu od 18:00 a v nedeľu o 10:00. Nasledujúci víkend sa bude séria sťahovať do nitrianskeho kraja, pričom hrať sa bude v Seredi. Štvrťfinálové boje sa hrajú na tri víťazné stretnutia.

Všetky dvojice štvrťfinále play-off extraligy žien:
ŠK 98 Pruské - FbK Kométa Spišská Nová Ves
MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto - Slávia Nitra
FBC Predator Sabinov - iClinic VŠK PdF UK Hurikán Bratislava
NTS FK - ZŠ Nemšová - FBK Tvrdošín