Program
Florbal - 27.03.2019 12:07

Romana Janegová: florbal u nás sa zlepšuje a ľudia naň hľadia inak

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Florbalová Slávia Nitra obsadila v aktuálnom ročníku ženskej Extraligy konečnú ôsmu priečku a o jedno miesto vylepšila svoje umiestnenie spred roka. V prvom kole vyraďovacej fázy narazila na Kysucké Nové Mesto, ktorému podľahla 0:3 na zápasy. V nitrianskych farbách žiarila aj tento rok Romana Janegová, ktorá má za sebou pôsobenie vo švédskom IBK Köping či českom Jižním Městě. V dlhodobej časti aktuálnej sezóny bola so 47 bodmi deviatou najproduktívnejšou hráčkou Extraligy a vidieť ju bolo aj vo štvrťfinálových bojoch s Kysučankami. V troch dueloch šesťkrát skórovala a pridala aj jednu asistenciu. Pozíciu líderky, kapitánky a ťahúňky tímu zvýraznil aj fakt, že v Nitre zarezávajú viaceré mladé hráčky, pričom viaceré z nich sú aj súčasťou juniorskej reprezentácie. "Viackrát som už spomínala, že sa momentálne nezameriavam na svoje počty gólov a bodov. So svojim útokom sa potrebujeme zladiť a dodržiavať taktické pokyny. Občas totiž pohoríme práve na tom, že nehráme úplne to, čo nám povie tréner a zavládne trochu chaos," avizovala ešte pred začiatkom štvrťfinále.

Najmä v druhom zápase vychádzali rýchle protiútoky a aj vďaka Janegovej hetriku boli hostky v úvode tretej tretiny vo vedení. Favoritky však dotiahli obrat a tešili sa z výhry 5:4. Pre hráčky to však boli ďalšie veľmi cenné skúsenosti, ktoré mohli nazbierať a svoju rolu pritom hrá aj kapitánka: "Pamätám si, že keď som bola mladšia, viaceré skúsenejšie hráčky mi dávali neustále rady do hry, z čoho som bývala nervózna. Zopár z nich to ale vedelo podať lepšie a z toho som si niečo zobrala. Vďaka tomu, že som si toto odžila, viem sa do mladších hráčok vcítiť, viac ich chváliť ako 'zvoziť', ale zároveň im odovzdať, čo viem a byť pre ne oporou. Niekedy to nie je ľahké, lebo mám čo robiť so svojou hrou a svojou hlavou, ale snažím sa sústrediť aj na iné hráčky, usmerňovať a podporovať ich. Nie som výbušná povaha, skôr pokojnejšia hráčka, takže aj ony vedia, že sa na mňa môžu spoľahnúť,"

Zranenie kolena prinútilo Romanu Janegovú v kariére trochu spomaliť, vrátiť sa pod Zobor a na čas si dať prestávku aj od reprezentácie. Jej súčasťou je od veľmi mladého veku a bola aj súčasťou kádra, ktorý vo fínskom Tampere v roku 2015 zariadil historicky najlepšie slovenské umiestnenie - 8. miesto. To bolo o dva roky neskôr na domácej pôde ešte vylepšené piatou priečkou. "Je to hráčka svetovej kvality, presadila sa v Česku, dokázala ísť do Švédska a ak by ešte prišla zaujímavá ponuka, asi by nad ňou premýšľala. Ja ako tréner Nitry budem veriť, že ostane v Nitre," zamyslel sa nad jej budúcnosťou tréner Michal Špeťko. Samotná hráčka priznáva, že ponuky už sú, no zatiaľ necháva veci otvorené: "Túto sezónu som si vyhradila pre Nitru a záležať bude aj na tom, ako sa budem cítiť počas letnej prípravy a či sa budem môcť vrátiť aj do reprezentácie. Určite by som tam nechcela ísť s vedomím, že nie som pripravená na sto percent," Jednou z vecí, ktorá ju drží v Nitre, je aj práca fyzioterapeutky. "Od malička športujem a stretávam sa so zraneniami aj pri spoluhráčkach a známych, čo ma možno trochu inšpirovalo. Jediné, čo ma na škole bavilo, bola biológia, a tak som rozmýšľala medzi trénerstvom a fyzioterapiou, ktorú som si zvolila. Napĺňa ma, keď viem pomôcť ľuďom a zlepšiť im život," vysvetlila svoju vášeň pre túto oblasť.

Nad budúcnosťou v Nitre síce ostáva otáznik, no návrat do reprezentačných farieb verejnosť očakáva. V minulosti už absolvovala šampionáty, ktoré zďaleka neboli zabezpečené ideálne a reprezentantky ich museli absolvovať v bojových podmienkach. Každými ďalšími MS sa však zlepšuje aj táto stránka: "V reprezentácii som od pätnástich alebo šestnástich rokov a celý ten priebeh som si odžila na vlastnej koži. Zo začiatku sme si ako hráčky platili všetko samé, aby sa vyzbieral základ na cestu a ubytovanie, ale každým rokom sa to zlepšuje. Aj naša hra a umiestnenia a aj meno florbalu na Slovensku, vďaka čomu ľudia začínajú pracovať inak a hľadieť na to inak," Posledným turnajom, po ktorom sa na sociálnych sieťach objavili kritické vyjadrenia našich hráčok, bol v Tampere. "Vo Fínsku sa už nič neplatilo, ale fungovali sme čo najšetrnejšie. Už vtedy sme mali najlepšie umiestnenie v histórii, ale doplatili sme na zlé ubytovanie, zlú stravu a žiadnu regeneráciu," spomína na fínsku misiu z roku 2015. V záverečných zápasoch o umiestnenie proti Češkám a Poľkám jednoducho nebol dostatok síl. "Strava bola zlá, bolo jej málo, takže sme si museli chodiť do obchodu kúpiť nejaké jedlo. Hráčka zápasu vtedy dostala proteínové tyčinky, takže na to sme sa vždy tešili, že si dobijeme energiu. Napriek tomu sme sa snažili do toho dať maximum,"

Za štyri roky, ktoré od ženských majstrovstiev sveta v Tampere prešli, spravil florbal na Slovensku výrazný pokrok a viditeľné to bolo už na domácom šampionáte. Za skvelej podpory fanúšikov obsadili naše hráčky fantastické piate miesto a dostali sa do elitnej osmičky svetového poradia. Romana Janegová tento turnaj pre zranenie vynechala, no v dejisku bola prítomná. "V Bratislave už boli tieto veci organizačne oveľa lepšie, zlepšuje sa to, dávajú si na tom záležať a aj realizačný tím okolo českého trénera si na tom potrpí. Pevne verím, že tento rok už budú mať hráčky zabezpečenie, aké treba, aby si mladšie hráčky si neodžili takéto problémy a aby reprezentácia bola za odmenu a bola tam radosť hrať," hovorí a vysolovila presvedčenie, že aj v decembri vo švajčiarskom Neuchâteli budú všetky tieto záležitosti v poriadku. Najradšej by sa pritom už aj ona v najcennejšom drese premávala po ihrisku: "Priznám sa, že mi to veľmi chýba. Bola som sa pozrieť aj v Trenčíne na kvalifikácii, sú to šikovné dievčatá a hrať s nimi bola obrovská česť. Či už sestry Hudákové, s ktorými som hrala v útoku alebo súčasná prvá lajna z dievčat z Česka, to bola radosť zahrať si florbal. Je to úplne iná úroveň ako klubová. Vždy som sa tam veľmi tešila a nemám ani jednu zlú spomienku,"

Ženské florbalové majstrovstvá sveta 2019 štartujú 7. decembra. Ich dejiskom bude 34-tisícové západošvajčiarske mesto Neuchâtel. Naše hráčky sú súčasťou základnej skupiny B, kde sa postupne stretnú so Švédkami, Lotyškami a Češkami.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora