Novinky - 27.11.2019 19:26

Polovica základnej časti: nabitá špička a priepasť na dne

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Ženská florbalová Hyundai Extraliga sa na mesiac odmlčí a najbližšie kolo je naplánované až na 21. decembra. Dôvodom sú majstrovstvá sveta, ktoré v prvú decembrovú sobotu štartujú vo švajčiarskom Neuchateli. Polovicu základnej časti však už aktérky stihli absolvovať a detailnejšie sa môžeme pozrieť, ako to v súťaži zatiaľ vyzerá.

Naznačená dominancia Pruského sa (zatiaľ) nekoná

Ak by sme podobným spôsobom doterajší priebeh sezóny analyzovali pred piatimi dňami, písali by sme o tom, že ŠK 98 Pruské môže napodobniť svoje počínanie v sezóne 2017/18, kedy v osemnástich zápasoch základnej časti nenašlo premožiteľa, bodík stratilo až v úplne poslednom kole a v play-off si s prehľadom dokráčalo až k majstrovskému titulu. Výborný dojem z tohto tímu zvýraznila napríklad aj Veronika Dobrodejová, Lenka Lenčéšová a Ivana Hrehušová, ktoré sa expresne rýchlo v individuálnych štatistikách prehúpli cez dvadsaťbodovú métu. Lenže po siedmich kolách bez straty bodu prišiel víkend s dvomi prehrami, čo sa tomuto družstvu stáva mimoriadne ojedinele. Predtým si dokonca Prúšťanky poradili s obomi zvyšnými minulosezónnymi medailistami, avšak duelmi s Tvrdošínom a Spišskou Novou Vsou vyslali nechcene signál, že tento rok zďaleka nemusia byť také suverénne. Momentálne sa špička tabuľky podobá skôr na sezónu 2018/19, kedy prvý a tretí tím poradia oddeľoval jediný bod.

Nemšovej minuloročný neúspech pomohol

Reči o vyrovnanejšej sezóne sa napĺňajú len čiastočne. Už po úvodných stretnutiach sa vyformovala stará známa "silná päťka", za ktorou zvyšok pelotónu zaostáva. Šesťbodový rozdiel medzi Tvrdošínom a Hurikánom je najvýraznejší spomedzi všetkých tabuľkových susedov. Čo je však pozitívne, veľmi vyrovnaný by mohol byť boj o majstrovský titul. NTS FK - ZŠ Nemšová po minulosezónnom štvrťfinálovom zlyhaní opäť v sebe našla potrebný oheň, nadšenie, v priemere dáva vyše jedenásť gólov na kolo, aj vďaka tomu má hneď tri hráčky v elitnej desiatke tabuľky ligovej produktivity - Veronika Izraelová, Terézia Zajacová a Denisa Papierniková - navyše tradične dobre je hodnotená aj brankárka Denisa Patková. Za takýchto okolností sa proti Nemšovej hrá mimoriadne ťažko, zdolaná bola jediný raz, aj to o jediný gól a zaslúžene sa vyhrieva na čele.

Tradičná silná päťka je nebezpečne vyrovnaná

Cesta za celkovým prvenstvom bude ešte dlhá a náročná. Skomplikovať ju jednoznačne chce okrem druhého Pruského aj majstrovský FBC Predator Sabinov, Kysucké Nové Mesto a Tvrdošín. Sabinovských osemnásť nazbieraných bodov v deviatich zápasoch sa môže zdať ako nečakane nízke číslo, ale už pred štartom ročníka tento tím avizoval, že sa mu nie vždy bude dariť vycestovať v plnej sile. Dôsledkom toho sú tri prehry, z toho dve domáce, no stále ide o súpera, ktorému by ste sa v play-off najradšej vyhli. V čerstvej pamäti je minuloročná vyraďovacia časť, v ktorej stratil jediný zápas. Svoje kvality navyše každým ďalším vystúpením dokazujú očakávané opory ako Martina Stašová, Lenka Cupráková alebo Klaudia Robová. O FBK Kysucké Nové Mesto sa veľa hovorilo už v lete. Mladý a ambiciózny tím je ešte dravejší, podarilo sa ho vhodne doplniť Radkou Mládenkovou a Petrou Gešovou, sebavedomie mladším hráčkam dodal EuroFloorball Cup aj pozvánky do reprezentácie a aktuálna tretia priečka rozhodne nie je stropom. Všetko aj napriek tomu, že vo vzájomnom zápase Kysučanky podľahli Nemšovej aj Pruskému. Počítať treba aj s FBK Tvrdošín, minuloročným semifinalistom, ktorého zostava počas letnej prestávky rozhodne neprešla oslabením. Hráčky z Oravy trochu "klamú telom". Zo začiatku sezóny pôsobili, akoby sa nevedeli rozbehnúť, zároveň sú jediným tímom prvej päťky bez reprezentantky. Lenže boli to práve ony, ktoré famóznym obratom ukončili víťazné ťaženie Pruského a v zápasoch s Hurikánom či Partizánskym presvedčivým spôsobom naplnili úlohu "gate keepera", čím potvrdili, že patria do extraligového popredia. Popri známych menách ako Michaela Ješšová či Veronika Paňková sa perfektne chytili aj mladé hráčky na čele s Veronikou Dúbravskou a Frederikou Kovalikovou.

Historicky najintenzívnejší boj o záchranu

Veľká pozornosť bude tento rok sústredená aj na zónu zostupu. S Hyundai Extraligou sa môžu rozlúčiť až tri celky. Deviaty a desiaty tím po základnej časti automaticky zostupuje do 1. ligy, zatiaľ čo prvoligový víťaz zvedie baráž s ôsmym tímom konečného poradia, čím sa rozhodne, či do ročníka 2020/21 pôjdeme aj s nejakým nováčikom. Michalovce aj Nitra sa už dočkali svojich prvých bodov, no stále sa nachádzajú v "červenej zóne". Pri oboch bude dôležitou otázkou aj zdravotný stav hráčok, keďže viaceré dôležité duely museli doteraz zvádzať bez svojich opôr, na čele s kapitánkou Michaelou Vrškovou respektíve Romanou Janegovou. Ďalšou úlohou bude vyrovnať sa so svojimi aktuálnymi problémami a dôležitý bude ich vzájomný zápas na konci januára, nakoľko ten prvý sprevádzali poriadne emócie. Mimoriadne cenné body z neho vydolovali florbalistky zo Eastern Wings Michalovce, avšak body, pozbierané medzi sebou, stačiť nebudú. Slávia Nitra už pred dvomi týždňami doma natrápila Tvrdošín a následne sa dočkala víťazstva nad Spišiačkami. Aj majster spred troch rokov je tak namočený v týchto vodách, pričom sa s ním počítalo výrazne vyššie. Kométa Spišská Nová Ves musia svoj nesporný ofenzívny potenciál čím skôr prebrať. Pomôcť k tomu môže aj nedeľné víťazstvo nad dovtedajším lídrom, Pruským.

Kapitánka Michaloviec Michaela Vršková oslavuje strelený gól
Zdroj: Miroslava Maťašová

Dva tímy sa môžu naplno sústrediť na svoje výkony

Otázkou je, či sa dva zatiaľ nespomenuté tímy patrilo zaradiť skôr medzi ašpirantov na titul alebo adeptov na zostup. Zdá sa, že ani-ani. Nováčik Harvard Partizánske sa od týchto oboch zón zatiaľ drží preč, ale ostatné týždne načrtli, že aj na chvoste sa môže ešte zvádzať poriadne intenzívny boj. Mladučké družstvo sa s tým vyrovnáva zatiaľ dobre, navyše individuality Patrícia Štefánková s Nikol Drábekovou potvrdzujú svoje kvality, ktoré ukázali už pred rokom o ligu nižšie. Podobne sa dá zhodnotiť aj Hurikán Bratislava. Od čela aj zóny zostupu je momentálne dostatočne vzdialený a plne sa koncentruje na svoj cieľ - prelomiť štvrťfinálové prekliatie. Jeho výhodou je napríklad aj mimoriadne vyrovnaná brankárska dvojica Viktória Ščasná - Martina Haluzová. V súčasnosti je na šiestej pozícii a k tomu potrebuje ešte pozbierať viac rešpektu. Veď rovnako kotvil po základnej časti aj v minulej sezóny a do prvého kola si ho vybral neskorší majster zo Sabinova.

Je koho "predať" do zahraničia

Každý šport sa pri reprezentačných nomináciách pozerá aj na to, ako stojí domáca liga. Za hranicami máme niekoľko veľmi kvalitných hráčok, ktoré si v kluboch nevedia vynachváliť. Lenže Vítkovice, FBC Ostrava ani SC Classic slovenské reprezentantky nevychovajú a tie musia rásť niekde medzi Tatrami a Dunajom, ako sa trefne pomenoval náš juniorský výber na letnom Slovak Floorball Cupe. V tomto športe je situácia špecifická tým, že na MS sa počíta so všetkými zdravými aktívnymi legionárkami a následne ich dopĺňajú dievčatá z domácej ligy. Viaceré z nich sa "predajú" do zahraničia a kolobeh pokračuje. Pred dvomi rokmi sa šampionátu zúčastnilo deväť hráčok z domácej ligy, čiže o jednu viac ako teraz. Andrea Šidlová s Janou Troškovou tento rok cestujú už ako extraligistky z Česka. Klaudia Robová obhájila svoje miesto aj pri zotrvaní doma.

Linda Pudišová z Kysuckého Nového Mesta strieľa gól Partizánskemu
Zdroj: Miroslav Janouš

O slovo sa hlásia aj mladé pušky

Nie náhodou otvárame tému talentovaných florbalistiek hneď po reprezentácii. Radi si zvykáme na to, že hráčky ako Katarína Klapitová, Alžbeta Ďuríková či Šárka Boľová sa do reprezentačného A-tímu dostali ihneď, ako im to dovolil vek. Táto tradícia pokračuje a v turnajovej nominácii do Neuchatelu sa ocitli dve hráčky v dorasteneckom veku, Linda Pudišová s Denisou Papiernikovou. Že na Slovensku nie je celoštátna ženská juniorská súťaž, je jednoznačným nedostatkom. Takto sú dievčatá "hodené do vody", no mnohé z nich sa chytia veľmi rýchlo. Spomedzi hráčok s ročníkom narodenia 2003 a mladších, má osem florbalistiek už teraz dvojciferný počet kanadských bodov a ďalšie si už pripísali nejaký ten štart v bránke. Okrem spomenutých si samostatnú zmienku zaslúži Laura Chúpeková, Patrícia Štefánková, Nikol Drábeková, Adriana Michalisková či Diana Baňačkai. Prvé tri menované majú na konte aj dvojciferný počet gólov, zvyšné dve sú v mladom veku brankárskymi jednotkami svojich tímov. Verme, že to všetko bude cítiť aj na májových MS junioriek v Uppsale a budú oveľa úspešnejšie ako tie predošlé v St. Gallene.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora