Program
Florbal - 17.04.2020 13:04

Michaela Krajčová: Vďaka propagácii ide florbal hore, prenosov by som privítala viac

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Talentované mladé hráčky sú hnacím motorom pre akýkoľvek šport, preto je skvelé sledovať, keď sa v domácej súťaži darí juniorkám. Už druhý rok po sebe sa dokázala dvojciferným počtom gólov prezentovať útočníčka Michaela Krajčová, ktorá bola počas ročníka 2019/20 jednou z kľúčových hráčok nitrianskej Slávie. Tá si zlepšenými výkonmi v druhej polovici základnej časti zaistila miestenku do play-off a pred predčasným ukončením sezóny hrala s vicemajstrom z Pruského vyrovnanú partiu 1-1 na zápasy.

Úvod sezóny bol pre Nitru mimoriadne náročný a po ôsmich odohraných kolách mala v kolónke bodov nulu. "Obmenili sme káder, prišla asi polovica nových dievčat, s ktorými sme sa po prvýkrát, bohužiaľ, videli na prvom zápase s Nemšovou. Úvodné extraligové kolá sme museli odohrať len tak tak s odretými ušami, lebo sme nemali na trénovanie prístup do haly, čo sa odzrkadlilo aj na zápasoch. Tento problém pretrvával dosť dlho a kdežto dievčatá z iných tímov trénovali techniku a zohranosť na ihrisku, my sme trénovali každá individuálne, aspoň nejaké kondičné behy. To samozrejme nestačilo," opísala Krajčová. Situácia bola o to náročnejšia, že sa počet účastníkov najvyššej súťaže znižoval a zostup to znamenalo pre dvojicu klubov: "Určite nás táto informácia znepokojila, keď sme sa to dočítali, ale vedeli sme, že celú sezónu máme ešte pred sebou a že florbal je niekedy ozaj nepredvídateľný šport, v ktorom sa môže stať hocičo. Zachovali sme chladné hlavy,"

V polovici novembra vytúžené zlepšenie skutočne nastalo. Slávia natrápila Tvrdošín, aby na druhý deň zdolala Spišskú Novú Ves a nasledujúci víkend otvorila výhrou nad Hurikánom. Nasledoval ďalší dobrý výkon proti Nemšovej a na dovtedy posledný tím tabuľky sa začalo nahliadať inak. "Zlom nastal asi na domácom zápase proti Spišskej, s ktorou sme dokázali vyhrať a to nás ešte viac nakoplo na ďalšie stretnutia. Tam bolo vidieť, že sme s babami začali trénovať a taktiež si o niečo viac rozumieme v hre," spokojne hovorí autorka 20 gólov. 30 bodov v sedemnástich zápasoch je zároveň jej najlepším individuálnym extraligovým počinom, no nepreceňuje ho: "Úprimne, v zápase mi oveľa viac záleží na tom, aký výkon som podala než na nejakých kanadských bodoch, ktoré samozrejme vedia tiež potešiť. Avšak nesmieme zabudnúť, že to je kolektívny šport a že keď dám gól, nevíťazím len ja, ale víťazí celý môj tím,"

Keďže dokáže svoje ofenzívne kvality potvrdzovať stabilne a pravidelne, tréner ju striktne nedržal v elitnom útoku s Romanou Janegovou a Monikou Pintérovou, ale útočnú silu sa snažil rozložiť do viacerých formácií. "Väčšinou sme sa v lajnách mixovali a v nej som si zahrala asi s každou mojou spoluhráčkou. Keď som v útoku s Romanou a Monikou viem, že na každú jednu je spoľah. Monča je veľmi rýchle krídlo a keď sa jedná o rýchlostný súboj, viem, že loptičku získa prvá a k tomu si nájde aj streleckú pozíciu. Romana je v hre veľmi rozvážna, ale veď už má na to vek," žartuje na účet tímovej kapitánky a záver výroku koriguje na "skúsenosti": "Vie v hre prehodnotiť dobre situácie a tak ju beriem za taký náš 'rozum' v zápasoch," Pre Michaelu Krajčovú nie je úloha líderky až takou novinkou. Už v Topoľčanoch prežívala veľmi produktívne sezóny a bola v popredí prvoligových streleckých aj bodových štatistík. "Na tieto časy spomínam veľmi rada. Je to predsa môj domovský klub, kde ma vychovali, za čo vďačím nie len trénerom a rodine za ich podporu, ale aj starším spoluhráčkam, ktoré mi vedeli vždy poradiť, keď som nevedela ani len držať hokejku. Mám odtiaľ pekné zážitky a aj napriek tomu, že sme sa rozpŕchli hrať florbal do iných miest, ako napríklad Nitra, Partizánske alebo Bratislava, tak sa doteraz s niektorými vídam," rozplýva sa pri spomienkach na bývalý tím.

Florbalistka Michaela Krajčová (ŠK Slávia SPU DFA Nitra)
Zdroj: Facebook/Miroslav Slávik

Na prelome januára a februára si ako juniorská reprezentantka zahrala na turnaji v Poľsku, kde naše dievčatá obsadili tretie miesto za Češkami a Švajčiarkami. Predčili tak Poľsko, Nemecko aj Nórsko. "Polish Cup sa mi naozaj veľmi páčil a bol to posledný medzinárodný turnaj a zároveň prípravný pred majstrovstvami sveta. S babami sme si ho poriadne užili a tiež ďakujem aj trénerom, ktorí mi to umožnili," skonštatovala k podujatiu, na ktorom strelila tri góly. Juniorky mali svetový šampionát absolvovať v máji vo Švédsku, no celosvetová pandémia to zmarila. "Veľmi sme sa tam s babami tešili ale sme rady, že nám ho nezrušili, iba presunuli," povzdychla si. Plán IFF je zatiaľ taký, že sa bude hrať v septembri, čiže ešte pred plánovaným začiatkom sezóny 2020/21. Tá bude pre ženskú Hyundai Extraligu druhou vo vynovenom šate: "Páčia sa mi tieto aktivity a aj vďaka takejto propagácii ide florbal hore. Je to dobrý spôsob, ako tento druh športu viac zviditeľniť a prilákať aj nových florbalových nadšencov, ako sa nám to podarilo aj na Autosalóne v Nitre. Pre ľudí to bolo niečo nové a deti to fakt zaujalo. Mali sme tam priestor, kde si deti mohli zastrieľať na bránku a taktiež sa stretnúť s pretekárom Maťom Homolom. Jednoznačne sa mi páčia aj online prenosy a kľudne by som bola za, aby sa vysielali častejšie. Je to super aj pre fanúšikov, ktorým sa nedá prísť na opačnú stranu Slovenska, ale radi by si zápas pozreli. Taktiež sa mi páčil aj nápad so Šuhajmi pri panvici, ktorý vyhrala Nemšová a prilákalo to množstvo ľudí, čo spravilo určite lepšiu zápasovú atmosféru,"

Nitrianky sa do nového ročníka budú snažiť preniesť sebavedomie zo záveru toho uplynulého. Výhra nad domácim Pruským v predposlednom stretnutí môže byť sľubným impulzom. "Dodalo to viacej entuziazmu a odhodlania bojovať v najbližších stretnutiach. Každý súper je hrateľný a preto nás mrzelo, že sa sezóna náhle musela skončiť kvôli tejto pandémii. Kto vie, ako by to dopadlo, ale zdravie je prvoradé a nám ostáva len dúfať, že to čím skôr prejde a začneme novú sezónu," hovorí k blízkej budúcnosti, zatiaľ čo tú vzdialenejšiu si talentovaná útočníčka necháva otvorenú: "Florbal hrám už od základnej školy a chytil ma tak, že ma už dlhé roky napĺňa a hrám ho preto, že ma baví. Neviem s určitosťou povedať, čo bude v budúcnosti, tak všetko ostáva otázne," K tomu treba pretrpieť obdobie koronavírusu, k čomu môže svojou troškou prispieť každý jeden človek. "Nie som zrovna človek, ktorý dokáže doma trčať niekoľko hodín bez pohybu. Preto sa snažím aspoň doma cvičiť, vybehnúť von na korčule alebo niekam do prírody a takýmto spôsobom si krátiť dni. Okrem iného, musím doma robiť nejaké veci do školy, upratovať a variť, čiže nestáva sa často, že by som sa nudila Rada by som sa však už konečne vrátila k normálnemu bežnému fungovaniu a k florbalovým tréningom. Treba byť len zodpovedný, nebrať to na ľahkú váhu a trpezlivo toto všetko nejak vydržať," uzatvára s úsmevom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora