Reprezentácia - 31.01.2019 12:00

Slovenské florbalistky zabojujú o účasť na MS

Zdroj: huste.tv

Slovenské florbalové reprezentantky v týchto dňoch zabojujú o účasť na MS, ktoré sa uskutočnia vo švajčiarskom Neuchâteli medzi 7. až 15. decembrom. Naše hráčky majú v kvalifikácii výhodu domáceho prostredia, nakoľko dve z európskych skupín prebiehajú v areáli M-Šport Trenčín, zvyšné dve v poľskom Gdaňsku. Do kvalifikačných bojov sa prihlásilo rekordných tridsať krajín, no na vrchole sezóny je len 16 miesteniek. Švajčiarky, ako domáce hráčky, majú jednu automaticky zabezpečenú. Okrem Európy sa o miestenky bojuje aj v ázijsko-oceánskej kvalifikácii v Thajsku a v severoamerickej, ktorú hostí Michigan.

Prostredie pod Tatrami je pre veľké medzinárodné podujatia pomerne osvedčenou destináciou a v minulosti už viaceré turnaje hostila Nitra. "Je čas na zmenu. Chceme florbal propagovať v rámci celého Slovenska, preto sme sa tento raz rozhodli pre Trenčín. Toto mesto žije florbalom, sídlia tu dva veľké kluby, ktoré hrajú celoštátnu najvyššiu súťaž v kategórii mužov, a ženy pôsobia v prvej lige. Veríme, že táto akcia priláka fanúšikov do hľadiska a vytvoria našim dievčatám skvelú atmosféru," cituje prezidenta Slovenského zväzu florbalu Ota Divinského oficiálny web.

Cieľom našich hráčok je jednoznačne postup. Na svetovom šampionáte 2017, ktorý prebiehal v Bratislave, sa postarali o historicky najlepšie umiestnenie, zakotvili na končenom piatom mieste a vďaka tomu budú v prípade postupu zaradené do kvalitatívne lepšej základnej skupiny. To v praxi znamená konfrontácie s top tímami sveta od začiatku majstrovstiev a istotu postupu minimálne do osemfinále. Predtým však treba zvládnuť kvalifikačné boje. Súčasťou štvrtej skupiny sú okrem Sloveniek aj florbalistky Lotyšska, Maďarska a Holandska. Kým s Maďarkami a Holanďankami by malo ísť len o výšku skóre, duel s Lotyškami bude náročnejší. Práve s nimi hrali naše dievčatá na ostatnom šampionáte o konečné piate miesto a vyhrali 6:4.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Slovak Floorball (@slovakfloorball),

Z každej zo štyroch kvalifikačných skupín postúpia dva najlepšie tímy a doplní ich dvojica celkov, ktoré sa umiestnia najlepšie vo virtuálnej tabuľke tretích tímov. V hre je tak celkom desať európskych postupových miesteniek. V Trenčíne majú fanúšikovia možnosť vidieť aj aktuálne vicemajsterky sveta z Fínska, ktoré však nie sú súčasťou našej skupiny, rovnako ako Nemky. Na poľskej pôde sa očakáva, že si postup vybojujú Švédky, Nórky a Dánky v 1. skupine a Češky s Poľkami v 2. skupine. Prvý zápas Sloveniek je na programe až v piatok od 18:00 a súperkami domácich hráčok bude Holandsko. Svoje úvodné vystúpenie však za sebou majú Švédky, Fínky aj Češky. Majsterky sveta nadelili Francúzkami šialený debakel 61:0, "Suomi" v stredu zvíťazili nad Španielkami 21:1 a hráčky spoza rieky Moravy pokorili Estónsko 10:3.

Program Sloveniek v kvalifikácii MS:
1.2. o 18:00: Slovensko - Holandsko
2.2. o 18:00: Slovensko - Maďarsko
3.2. o 18:00: Slovensko - Lotyšsko