Reprezentácia - 02.06.2019 00:00

Česko-slovenské derby má čaro aj na neutrálnej pôde

Zdroj: huste.tv

Český klubový florbal ukazuje svoju obrovskú kvalitu aj na Jalas Floorball Cupe. Od našich západných susedov s viacerými vekovými kategóriami do Falunu zavítal pražský Bohemians, nechýbajú ani výbery Chodova, Žideníc, Plzne, Jižního Města či kombinované tímy, ktoré sa priamo ku konkrétnemu extraligistovi nehlásia. Mnohé navyše postúpili zo skupiny a obsadili konečné najvyššie priečky. Odhodlane do Škandinávie pricestovala aj juniorka Bohemians. Tá bola jedným zo súperov TV Joj Floorball Challenge Teamu v základnej skupine a zároveň šlo o súpera, ktorého slovenskí florbalisti poznali najviac. "Pre mňa boli zaujímavé všetky zápasy a z každého som si niečo vzal. S Bohemkou to bolo zaujímavé už len v tom, že proti sebe stál český a slovenský tím, ale kvalitné boli všetky stretnutia," hovorí útočník Marek Pászický.

Keďže sa však hral turnaj v jednej z metropol švédskeho florbalu, viac pozornosti ako pražskí Klokani pútali domáce kluby: "Zanechali vo mne silný dojem, hlavne fyzickou pripravenosťou a taktickou zrelosťou. Hrali úplne iný štýl florbalu ako sa hrá na Slovensku alebo v Česku, hrali oveľa tvrdšie, s čím som ja osobne pred turnajom počítal, a okrem toho boli silní na lopte a mali veľmi dobrý ťah na bránu," pochválil kvality súperov. Vo farbách juniorky ATU pritom nečelí často súperom, ktorí by jeho spoluhráčov výrazne prevyšovali. Čo je najdôležitejšie, z podobných zápasov si treba vziať ponaučenie: "Stále tvrdo na sebe pracovať a neprestávať, hlavne po fyzickej stránke. Prehrávali sme veľa jednoduchých súbojov, čo majú Švédi zvládnuté veľmi dobre,"

Čo sa týka súboja s Bohemians, česko-slovenské derby má svoje čaro aj na neutrálnej pôde. Keďže bol Floorball Challenge Team jediným zástupcom na turnaji spod Tatier, bol jediný, kto mohol s českými súpermi podobnú konfrontáciu obstarať. Bohemka mala v zápase navrch a zdokumentovala to víťatstvom 5:1. V základnej skupine nakoniec z piatich zápasov nazbierala 7 bodov. "Z môjho pohľadu hrá Bohemians dosť odlišný florbal ako švédske tímy a bolo to cítiť aj týchto zápasoch," povedal po turnaji Marko Hujo z Tsunami Záhorská Bystrica. Kvalitné previerky, ktoré súperi slovenskému tímu pripravili, si užil: "Je to niečo iné hrať proti takýmto tímom, ktoré majú skúsených hráčov, kvalitne napádajú a to potom prenášajú na vás. Je to iné ako slovenská liga, ktorá má síce rovnako svoju kvalitu, ale tie švédske tímy sú na inej úrovni a hrať s nimi posúva na inú úroveň aj nás." Vo veku týchto florbalistov je dôležité, aby si z takýchto meraní síl vzali ponaučenie a aby ich to posilnilo do ďalšej kariéry. "Mali sme možnosť zahrať si v meste, kde sídli jeden z najväčších klubov na svete. Prinieslo mi to veľké skúsenosti a veľmi ma teší, že sme dokázali posledný zápas zvládnuť proti slávnemu švédskemu klubu," spokojne dodal Marko.