Program
Florbal - 13.10.2019 17:16

Mužský EFC má slovenského víťaza. Oslavuje Tsunami

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Slovenský florbal mal na tohtoročnom EuroFloorball Cupe v Malackách až trojnásobné zastúpenie. Okrem Kysuckého Nového Mesta, ktoré medzi ženami bralo striebro, bol súčasťou mužského turnaja majster aj vicemajster z minulej sezóny. Väčší úspech dosiahla Záhorská Bystrica, ktorá v semifinálovej konfrontácii vyradila AS Trenčín, aby vo finále nečakane zdolala nórskeho šampióna Greaker IBK 3:2 po samostatných nájazdoch. "Bol to ťažký a namáhavý zápas, odohrali sme ho na dve päťky a chalani sú určite vyšťavení. Som rád, že budúci víkend máme v lige voľno. Asi nikto nečakal, že by sme mohli tento zápasy vyhrať, ale dá sa hrať proti každému. Sú, rovnako ako my, z chalani z mäsa a kosti, hoci trochu rýchlejší a technickejší ako my, ale to sa dá dorovnať srdiečkom," zhodnotil stretnutie tréner Ján Purc.

Vstup do ligovej sezóny pritom Tsunami nemalo úplne ideálny, avšak na tomto turnaji ukázalo, že s ním jednoznačne treba počítať. "Komunikácia, ktorá nám vždy robila problém, nám na tomto turnaji fungovala. Vždy sa hrá lepšie, keď chalani po sebe kričia a komunikujú," spokojne zhodnotil kouč. V podobnom duchu sa na túto tému vyjadril Šimon Šmajda. "Verím, že nám EFC pomohlo uvedomiť si, čo treba zmeniť a ako hrať. Tu sme ukázali, že ten florbal hrať vieme a potvrdili sme to proti medzinárodným tímom. Verím, že to prenesieme aj do ligy a dokážeme opäť získať titul," hlási ambiciózne bek, ktorý sa zmestil aj do turnajového all-star výberu. "Bol to môj prvý turnaj EFC, ktorý som odohral za mužský tím Tsunami a je skvelé, že sa nám hneď podarilo získať titul. Ešte som stále úplne nespracoval, čo sme dokázali," skonštatoval nadšene.

Nájazdovú lotériu dokázal veľmi efektným spôsobom ukončiť Marco Machovič. Nórskeho brankára si položil k nohám a šikovnou otočkou ho prekročil. Bez odozvy to neostalo ani na video streame Medzinárodnej florbalovej federácie, kde sa mu dostalo niekoľko pochvalných komentárov. "V nájazdoch sme zachovali chladnú hlavu, a to sa prejavilo," spokojne zhodnotil dramatický záver súboja. Aj on priznal, že odchod so zlatou medailou na krku ho príjemne prekvapil. "Som veľmi rád, nečakalo sa, že by sme mohli vyhrať celý turnaj a vidíte, ako to dopadlo. Nejako extra sme sa nepripravovali, snažili sme sa hrať svoju hru a vyšlo to. Turnaj hodnotím veľmi pozitívne, obsadenie bolo kvalitné a obzvlášť náš finálový súper," zložil na záver poklonu zdolaným Nórom.

Nórsko bude kvalifikačným súperom Slovenska v bojoch o účasť na MS 2020, ktorých dejiskom bude na prelome januára a februára Poprad. Tréner Purc síce pôsobí aj pri reprezentácii, ale veľkú spojitosť medzi národným tímom Nórska a Greakerom nehľadal: "Chalanom sme prízvukovali, aby poctivo bránili a vozili loptičku pri mantineloch. Vedeli sme, že Nóri nás mimoriadne napádať nebudú, darilo sa to celých šesťdesiat minút a boli sme úspešní." Záhorská Bystrica sa prezentovala svojím florbalom a slávila ním úspech. Zdolala silné Lipsko aj Greaker a zlepšila svoje meno v európskom vnímaní.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora