Reprezentácia - 20.10.2019 14:56

Naladené perfektne! Slovenky ovládli 6 Nations Challenge

Zdroj: huste.tv/SZFB

Slovenské florbalové reprezentantky potvrdili, že to s vysokými ambíciami na decembrových MS myslia vážne. Na samotnom šampionáte by rady zabojovali o semifinálovú miestenku a v poľskom Nowom Targu potvrdili, že to je v ich silách. V konkurencii piateho až desiateho najlepšieho tímu sveta nenašli premožiteľa a tešili sa z celkového prvenstva.

Zverenkyne Michala Jedličku zohrali na turnaji päť duelov (hraných na 3x15 minút) v priebehu troch dní. Postupne si pritom poradili s Dánskom, Poľskom, Nemeckom, Nórskom a v poslednom turnajovom zápase remizovali s Lotyšskom 3:3. Posledný duel pritom maximálnym optimizmom náš tím nenaplnil. "Boli o niečo lepší ako Lotyšky, no znovu sme nepremieňali množstvo šancí. V obrannej činnosti sme vyprodukovali veľa individuálnych chýb," vypichol negatíva pre web SZFB asistent trénera Jiří Typl.

Slovenský tím sa zároveň prezentoval najlepšou ofenzívou na turnaji, keď v piatich vystúpeniach nastrieľal 25 gólov a popri tom osvedčil aj najpevnejšiu obranu s 13 inkasovanými gólmi, čo bolo rovnaké číslo, na akom skončilo aj Poľsko, nakoniec bronzový celok turnaja. Lotyšky, ktoré boli spolu s našimi dievčatami považované za spolufavoritky, obsadili konečné druhé miesto.

Turnajová zostava zahŕňala až desať hráčok z domácej súťaže, pričom zastúpený bol Sabinov, Pruské, Kysucké Nové Mesto, Nemšová a Spišská Nová Ves. Individuálneho ocenenia sa na akcii dostalo Michaele Šponiarovej, ktorá bola vyhlásená za najlepšiu útočníčku. Do budúcna hneď po finále hľadela aj kapitánka nášho výberu Katarína Klapitová: "Celkové prvenstvo na turnaji potešilo. Súperky hrali agresívnejší spôsob florbalu, na ktorý nie sú hráčky z našej domácej extraligy zvyknuté, čo im spôsobovalo problémy,"

Hoci naša výprava pred 6 Nations Floorball Challenge avizovala, že chce vyhrať všetky zápasy, štyri víťazstvá a jedna remízu možno považovať za rovnako uspokojivé výsledky. Dramatický náboj to zároveň dodáva samotným majstrovstvám sveta. Nezdolané totiž ostali len Lotyšky, ktoré budú súperom našich dievčat v základnej skupine B. Okrem nich aj Švédky a Češky. Šampionát vo švajčiarskom Neuchateli štartuje siedmeho decembra.

Prehľad výsledkov Sloveniek na 6 Nations Challenge:
Slovensko - Dánsko 4:2 (góly: T. Zajacová, K. Hudáková, V. Grossová, K. Belicová)
Slovensko - Poľsko 6:2 (góly: 4 M. Šponiarová, 2 K. Hudáková)
Slovensko - Nemecko 5:4 (góly: P. Hudáková, M. Šponiarová, A. Ďuríková, K. Hudáková, Ferenčíková)
Slovensko - Nórsko 7:2 (góly: 3 P. Hudáková, A. Faktorová, A. Ďuríková, D. Papierniková, L. Pudišová)
Slovensko - Lotyšsko 3:3 (góly: P. Hudáková, K. Klapitová, K. Robová)
Slovenská zostava na 6 Nations Challenge:
Hráčky:
Karolína Krištofová (Florbal Židenice, CZE), Jana Dupčáková (FBC Ostrava, CZE), Pavlína Farulová (ŠK 98 Pruské) - Alžbeta Ďuríková, Michaela Šponiarová (SC Classic, FIN), Denisa Papierniková, Terézia Zajacová (obe NTS Nemšová), Alexandra Faktorová, Laura Chúpeková, Linda Pudišová (všetky FBK Kysucké Nové Mesto), Denisa Ferenčíková, Jana Trošková (1. SC Vítkovice, CZE), Katarína Klapitová (Piranha Chür, SWI), Lenka Lenčešová (ŠK 98 Pruské), Kristína Belicová (Florbal Chodov, CZE), Pavlína Hudáková, Viktória Grossová, Kristína Hudáková (všetky FBC Ostrava, CZE) Klaudia Robová (FBC Predator Sabinov), Klára Grossová, Sára Adamcová (obe Kométa Spišská Nová Ves)
Trénerský tím: Michal Jedlička, Dušan Dudešek, Jozef Grega, Jiří Typl