Reprezentácia - 27.01.2020 15:19

Kvalifikačným cieľom Slovenska tri víťazstvá a priamy postup

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Slovenskí florbaloví reprezentanti majú pred sebou kvalifikáciu Majstrovstiev sveta 2020. Na prelome januára a februára budú mať v Aréne Poprad výhodu domáceho prostredia a v skupine C ich kvality preveria Nóri, Taliani a Maďari. Cieľ nášho tímu je jednoznačný. Víťaz štvorčlennej skupiny má istú miestenku na decembrovom turnaji vo Fínsku, zatiaľ čo druhý celok zohrá barážový zápas s druhým tímom susednej popradskej skupiny. Tú tvoria Švajčiari, Rusi, Belgičania a Pobrežie Slonoviny.

Najväčším súperom Slovenska bude výber zo severu Európy. "Nórsko je tímom, ktorý patrí do elitnej svetovej päťky, pred dvomi rokmi siahali po semifinálovej účasti, keď uhrali v riadnej hracej dobe remízu so Švajčiarmi. My sme tu však pre to, aby sme týchto súperov zdolali a postúpili na majstrovstvá sveta," povedal na tlačovej konferencii tréner Radomír Mrázek. Jednoduché duely však nemusia byť ani tie zvyšné dva. Taliani bývali v minulosti pravidelným štvrťfinalistom a aj dnes by sme v ich radoch našli viacerých legionárov, pôsobiacich v mimoriadne kvalitnej švajčiarskej lige. Realita vo svetovom renkingu je pre nich tridsiata priečka. Maďari sú na 27. pozícii, Slovensko na deviatej a Nórsko šiestej. Pre Mrázka to bude prvá väčšia udalosť na našej lavičke. Šampionát 2018 ešte koučoval Petr Koutný. "V trénovaní som mal dlhú prestávku, ale chlapci sú výborní, dobre sa s nimi pracuje, s viacerými sa poznám dlhšie a teším sa na to," povedal k výzve, ktorú má pred sebou.

Od prvých kontaktov s našou reprezentáciou vyzdvihoval nový tréner najmä juniorov, v ktorých videl veľký potenciál. Viacerí sú súčasťou jeho nominácie, na čele s Trenčanmi Tomášom Kvasnicom a Samuelom Virgom, ktorí patria medzi štvoricu najproduktívnejších hráčov mužskej Extraligy. "Tí najmladší hráči dostanú priestor najmä v tých papierovo 'najľahších' zápasoch. Dôvod, prečo sú tu, je ich kvalita. Už v slovenskej mužskej lige vládnu a nedalo sa ich opomenúť a nezaradiť ich do nominácie. Je to budúcnosť slovenského florbalu. Nazbierajú skúsenosti a na ihrisku ukážku, čo v nich je," doplnil k ich pozícii v mužstve.

Poprad je destináciou, ktorá sa na florbalovej mape ešte len začína objavovať. Na okúsenie tohto prostredia sa tešia aj samotní reprezentanti. "V Poprade som ešte nehral, ale je tam veľmi pekná aréna a je skvelé, že sa tam dostane florbal. Vždy sme mali z domácej kvalifikácie veľký zážitok, máme kontakt s fanúšikmi, panuje dobré atmosféra a tešíme sa na to," povedal kapitán Lukáš Řezanina a pochválil aj nový systém kvalifikácie, ktorý program skrátil o jeden hrací deň, no do postupovania vniesol viac poriadku: "Zmenu vnímam veľmi pozitívne. Hrá sa priamo o postup. Doteraz sa kalkulovalo s každým gólom medzi skupinami vzdialenými tisíc kilometrov. Takto to bude zaujímavejšie a je to rozhodne progres. Máme dva dôležité zápasy o postup a vieme, o čo hráme," Cieľom Slovenska bude víťazstvo nad Nórmi a tým priame zaistenie miestenky na MS. Pokiaľ by to nevyšlo z prvého miesta, sebavedomie tímu ostane podľa Martina Kuboviča vysoké: "Vo vedľajšej skupine sa bude rozhodovať medzi Ruskom a Belgickom. S Rusmi sme hrali pred štyrmi rokmi, zdolali sme ich a výkonnostne sme odvtedy určite šli hore. Ak by sme náhodou skončili druhí, nemali by sme mať problém prevalcovať tohto súpera,"

Program Slovenska v kvalifikácii MS 2020:
štvrtok 30. januára o 19:00: Slovensko – Maďarsko
piatok 31. januára o 19:00: Taliansko – Slovensko
sobota 1. februára o 15:00: Slovensko - Nórsko
Nominácia Slovenska na kvalifikáciu florbalových MS 2020 (30.januára - 2.februára):
Brankári: Jakub Klobučník (1. FBC Trenčín), Rastislav Mazák (Královské Vinohrady, CZE)
Hráči v poli: Lukáš Řezanina, Šimon Hatala (obaja Vítkovice, CZE), Martin Kubovič (Tsunami Záhorská Bystrica), Ladislav Gál (Panthers Otrokovice, CZE), Martin Grlický (Bulldogs Brno, CZE), Lukáš Ujhelyi, Kristián Kozák (obaja Sparta Praha, CZE), Filip Čonka-Skyba, Michal Pažák, Samuel Kelemen (všetci ATU Košice), Ronald Gašparík (Waldkirch-St.Gallen, SUI), Michal Dudovič (Wiler-Ersigen, SUI), Tomáš Kvasnica (1. FBC Trenčín), Matúš Gajdoš (Floorball Thurgau, SUI), Samuel Virga, Marek Bulko (všetci 1. FBC Trenčín), Matúš Machara (AS Trenčín), Ľuboš Šefčík (Kanonýři Kladno, CZE)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora