Reprezentácia - 31.01.2020 21:44

Totálna demontáž Talianov. Slovensko si zahrá o priamy postup

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Mužská florbalová reprezentácia potrebovala po štvrtkovom víťazstve nad Maďarmi spraviť v domácom prostredí ďalší dôležitý krok k postupu na MS 2020. V súboji s Talianskom nenechali Slováci nikoho na pochybách ani chvíľu. Už v prvej minúte napli sieť súpera dvakrát a vo 4. minúte vyhrávali o štyri gólov. Taliansko sa svojho prvého gólu dočkalo až po trinástich inkasovaných, ale ani to ho výraznejšie nerozbehlo. Zverenci Radomíra Mrázka vyhrali 19:1 a posledný skupinový zápas zvedú proti Nórom.

Náš tím do bodky ukázal, že v takejto konfrontácii je dôležité zachytiť úvod, odskočiť súperovi a získať potrebnú ľahkosť. "Chceli sme dať čo najskôr góly, aby sme sa chytili od úvodných minút. Potom síce prišlo menšie poľavenie, ale 19:1 je dobrý výsledok," hodnotil kapitán tímu Michal Pažák. Po dvoch vystúpeniach majú naši florbalisti na konte 33 nastrieľaných gólov, čo je pred rozhodujúcou bitkou s Nórmi sľubná vizitka. "Naladení sme dobre, ale - pri všetkej úcte k týmto súperom - nedá sa to porovnávať s tým, čo nás čaká proti Nórsku. Zatrénovali sme si a zajtra treba ísť na 120 percent, nepoľaviť v žiadnej situácii, pretože tam si to už nemôžeme dovoliť," krotil prílišné nadšenie hneď po stretnutí. Aj severania svoje prvé dve vystúpenia v Poprade zvládli, keď pokorili Talianov rozdielom sedemnástich a Maďarov jedenástich gólov.

Podobne dôležitý zápas v závere kvalifikačnej skupiny si naši reprezentanti pamätajú z Nitry pred dvomi aj štyrmi rokmi, kedy takto čelili Nemecku respektíve Rusku. Teraz je systém kvalifikácie jasnejší a prípadná prehra by dala možnosť na reparát v konfrontácii s druhým tímom vedľajšej skupiny, Ruskom alebo Belgickom. Takto však tréner Radomír Mrázek odmieta uvažovať: "Ideme do zápasu od tretiny po tretinu, riešime detaily, ktoré treba na ihrisku zlepšiť a napraviť. Nehovorme o reparátoch. Zajtra je dôležitý zápas, v nedeľu máme ďalší, ale nekalkulujem nad tým," S výkonom v súboji proti Talianom bol spokojný: "Za celý zápas by som našiel osem až desať situácií, ktoré boli zlé. To je na šesťdesiat minút super. Skóre potom zodpovedalo priebehu a možno mohlo byť ešte vyššie."

Že sme tohto súpera na veľkom podujatí v minulosti nikdy nezdolali, je pre nášho trénera len nič nehovoriaca štatistika. "Nemá zmysel premýšľať nad tým premýšľať. Je to šport a predvedieme maximum, čo dokážeme. Je to tím patriaci do svetovej špičky a chodiace skúsenosti. Očakávam dobrý zápas, preženieme ich a uvidíme, ako na tom budú," povedal s úsmevom a dodal, že vo víťazstvo verí. Recept na najbližšieho súpera načrtol aj Lukáš Ujhelyi, ktorý bol vyhlásený proti Talianom za nášho najlepšieho hráča: "Musíme hrať zodpovedne, zbytočne nestrácať loptičky a na tom bude veľa záležať," Sobotný skupinový vrchol by mali podľa neho pomôcť zvládnuť aj naši fanúšikovia. "Diváci sú skvelí a veľmi sa teším na domácu atmosféru, ktorú nám pripravia aj pri vrchole kvalifikácie. Verím, že sa po včerajšku a dnešku ešte vystupňuje," pochválil Poprad. Oficiálny údaj o návšteva sa oproti štvrtku zvýšil zo 720 predaných lístkov o niekoľko desiatok.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora